Mitkä ihmeen vieraslajit?

Nyt ollaan, EU:n käskystä tietenkin, säätämässä vieraslajilakia, jolla torjutaan luonnon monimuotoisuutta uhkaavia lajeja. Esimerkiksi lupiinit pitäisi hävittää. Missä kulkee ”vierauden” aikaraja?

Muistan lapsuudestani saakka eli noin 80 vuoden takaa lupiinit. Niin kauan ne ovat minun mielestäni kuuluneet suomalaiseen luontoon.  Ja isoisäni kirjoitti päiväkirjaansa joskus noin 100 vuotta sitten ”uudenaikaisesta vesirotasta” tarkoittaen piisamia.

Entä mihin se niin suosittu ilmastonmuutos nyt unohtuu? Kun vuoden keskilämpötila nousee, maahamme tulee koko ajan uusia vieraslajeja, niin kasvi- kuin eläinkuntaankin. Lupiini on melkein kanta-asukas niihin verrattuna. Käykää mieluummin pujojen kimppuun, niistähän kuuluu olevan kovasti haittaa allergikoille. Lupiineista ei niinkään.

Kyllä se EU pukkaa kaikenlaista turhaa, tosin byrokraattien iloksi. Saavatpahan puuhastella kamppaillessaan vieraslajien kanssa.

 

Paul Tiililä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?