Vesijohtotyömaa: Vanhat himaniittiputket korvataan muovisilla

Hauraat putket uusitaan

Kärjenniemen konepalvelu aloitti vanhojen vesijohtojen uusimisen Muikkutieltä.

Pälkäneen hauraimpien vesijohto-osuuksien korjaustyöt käynnistyivät heinäkuun lopulla Muikkutiellä Kostianvirran tuntumassa. Viime vuosina moneen kertaan pettäneen Muikkutien putkiosuuden jälkeen työt etenevät Nuohoojantielle ja Kirvesmiehentielle. Viimeisenä uusitaan Sepäntien putket ja osa Asevelitien varren putkista.

Arviolta lokakuun lopulle saakka jatkuvassa urakassa rakennetaan 1,5 kilometriä uutta muoviputkea. 1960-luvulla rakennetut himaniittibetoniset putket alkavat olla niin hauraita, että ne pettävät pienestäkin paineen vaihtelusta. Monesti putkirikkoja on jouduttu korjaamaan ketjussa: yhden kohdan korjaaminen on aiheuttanut painepiikkejä, jotka ovat aiheuttaneet vuoden uudessa paikassa.

Putkityömaalla urakoi Kärjenniemen Konepalvelu Oy. Työmaa on vaativampi kuin uusien putkien rakentaminen, sillä vanhat vesijohdot ja viemärit on pidettävä toiminnassa töiden ajan. Lisäksi maassa kulkee monenlaisia sähkö- ja tietoliikennekaapeleita.

Vedentulon katkoksista ilmoitetaan etukäteen, ja ne saattavat ulottua Asevelikylää laajemmalle alueelle. Alueen asukkailta toivotaan kärsivällisyyttä ja hyvää yhteistyötä, sillä tällaisiin hankkeisiin sisältyy aina yllätysmomentteja.

– Mahdolliset isommat katkokset ajoitetaan yöaikaan, jotta niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa, Pälkäneen vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikka sanoo.

 

Hukkaveden määrä putosi

Uusien vesijohtojen lisäksi keskustaan saadaan toimivia sulkuventtiileitä. Niiden ansiosta vesikatkokset pystytään vikatilanteessa rajoittamaan pienemmälle alueelle.

Vanhoja putkia uusitaan myös tulevina vuosina, sillä Pälkäneen vesijohtoverkosto on päässyt kehnoon kuntoon. Toissa vuonna lähes puolet harjusta pumpatusta pohjavedestä karkasi matkalla kuluttajille.

Hukkaveden määrä putosi 44,7 prosenttiin, kun usein pettäneet Sahantien ja Myllärintien himaniittibetoniputket uusittiin viime kesänä. Vielä suurempi vaikutus oli viime talvena ja keväänä paljastuneilla Tehdastien, Muikkutien ja Aapiskukon vuodoilla. Kun pettäneet kohdat korjattiin, Kinnalan vedenottamolta pumpattava vesimäärä pieneni 150 kuutiolla vuorokaudessa. Tämä kertoo siitä, että Tehdastien, Muikkutien ja Aapiskukon putkilinjat ovat vuotaneet jo pitkään, ja niiden kautta on karannut noin kolmasosa Kinnalasta pumpatusta vedestä.

Pumppausmäärät eivät ole oleellisesti nousseet kevään jälkeen, joten uusia isoja vuotoja verkostossa ei ole. Yöllisen vedenkulutuksen pieneneminen todistaa samasta asiasta.

– Nyt on käynyt ensi kertaa minun aikanani niin, että kulutus on ollut öisin niin pientä, että Harhalan vedenottamo on täyttänyt vesitornia, Harri Vierikka kertoo.

Kinnalan vedenottamon pumput käyvät vesitornin pintojen mukaan. Yöllä, kun kulutus on minimissä, pinta ei enää missään vaiheessa laske niin alas, että Kinnalan pumput käynnistyisivät. Kun vettä ei karkaa, Harhalan vedenottamon teho riittää nostamaan vesitornin pintaa.

Vesikatkosten lisäksi Pälkäneen keskustassa päästään sähkökatkoksista, kun sähköjohdot siirretään pylväistä maan alle. Harri Vierikan mielestä virta on kulkenut jo tänä kesänä entistä häiriöttömämmin.

– Tässä on ollut muutama sellainen myräkkä, joka olisi aiemmin katkonut sähköjä, mutta nyt vesilaitoksella ei ole ollut kuin yksi isompi sähkökatkos koko kesänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?