Mikko Kiio: Nokian omatoimiverstaalla voi nikkaroida itselleen vaikka helikopterin

Nikkarointi on hauskaa puuhaa

Mikko Kiio on ideoinut omatoimiverstaan Hinttalan kotiseututalolle Nokialle.

– Kun lapsille antaa oikeita työkaluja ja vapaat kädet, he ovat mainioita keksimään itse mitä hienoimpia monitoimihärveleitä ja erikoishärpäkkeitä, Nokian kaupungin kulttuurikoordinaattori Piia Keltti vakuuttaa.

Hinttalan kotiseututalolla toimii toista kesää kangasalalaisen Mikko Kiion ideoima omatoimiverstas. Se on vapaasti käytettävissä kesäkaudella kotiseututalon aukioloaikoina. Verstaan ylläpidosta ja alueen toiminnasta vastaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

– Tänä kesänä on käynyt mukavasti ihmisiä: lapsia aikuisten kanssa, Keltti kehuu.

Puutavara, nippelit ja naulat on saatu lahjoituksina, kaupunki on hankkinut käsityökalut. Vahinkojen välttämiseksi ei verstaalla ole esimerkiksi puukkoja.

 

Kaunein verstas

– Lähes koko työurani ajan olen toiminut lasten parissa: päiväkodeissa, leikkipuistoissa, joskus kouluissakin. Siellä, missä olen pidempään viivähtänyt, olen varustanut vähäisiä verstaita lapsille, Mikko Kiio kertoo.

Kangasalla toimii hänen aloitteestaan lasten verstas yhden koulun iltapäiväkerhossa. Kangasalan nuorisoseurantalon, Pirtin yläkerrassa mies on pitänyt talvisin työpajaa kerran kuussa sunnuntaisin.

– Tämä Nokian verstas Hinttalan kotiseutumuseon punamullatussa, viehättävässä piha-aitassa on elämäni paras ja kaunein, Kiio kiittele.

Nikkari-Mikko on tilattu verstaalle kolmeksi sunnuntaiksi, jolloin hän tarvittaessa opastaa työskentelyssä. Lasten ja heidän vanhempiensa ideointiin hän ei mielellään puutu.

– Verratonta on ja perin veikeää huomata lasten ja aikuisten usein aivan riemastuneina milloin mitäkin keksivän.

 

Puupajalle ei ole ikä rajaa

Omatoimiverstas on suunniteltu erityisesti perheille, mutta puupajalle voivat tulla aikuiset yksinäänkin tai keskenään. Puutyöt ovat omiaan innostamaan kaikenikäisiä nikkaroijia pojista muoreihin.

– Verstas sopisi erinomaisesti esimerkiksi ITE-taiteilijoille eli kansantaiteilijoille. Heitä näkee nykyään liian harvoin, Mikko Kiio miettii.

Hänen kädentaitoihinsa kuuluvat myös pajupillit ja monisointuiset taikahuilut. Ilon ja ihmetyksen tuottaminen muille innoittaa niin hänen nikkarointiaan, veistämistään kuin musisointiaankin.

– Kauan sitten oivalsin, että ihmiskunnan – minunkin – elämän tarkoitus on hyvän tekeminen, toinen toistemme auttaminen.

Mia Hemming

 Jos verstasvierailijoilla käy hyvä tuuri, he voivat päästä nauttimaan vanhan timpurin sahan soitosta. Pian Oskar Merikannon useille tutut sävelet elähdyttävät sielua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?