Entisaikojen Kangasala: Museoautoja, aikamatkoja ja kummituksia

Museoiden iltaa vietetään torstaina

Kangasalan museot avaavat ovensa ensi viikolla. Torstaina 13.8. pääsee tutustumaan muun muassa Mobilian eri kohteisiin. Kuvassa Jani Ruokoniitty avustaa Matleena-tytärtään polkuaton kanssa Mobilian lähimarkkinoilla kesäkuun lopussa.

Torstaina 13. elokuuta kello 17–22 on mahdollista vierailla kymmenessä museossa eri puolilla Kangasalaa, kun Museoiden ilta järjestetään ensimmäistä kertaa. Museoiden ilta on osa Kangasalan 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjaa, ja siitä kaavaillaan jatkuvaa perinnettä.

Kangasalla on paljon nähtävää ja pitkä historia, joten teemapäivä mahdollistaa kohteisiin tutustumisen suurten kaupunkien malliin. Lisäksi teemapäivällä halutaan muistuttaa museoiden olemassa olosta toivoen, että kohteissa vierailtaisiin myös muulloin ja vietäisiin vaikka muualta tulevia vieraita tutustumaan niihin.

Elokuun illassa on mahdollista tutustua entisaikain Kangasalaan, museoautoihin, kummituksiin, karjalaisten perinteisiin, hevosajopeleihin, Kimmo Pyykön teoksiin ja Outoon Onneen.

 

Museoiden illan ohjelmistoa:

  • Kuhmalahden kotiseutumuseo (Knaapintie 16, Kuhmalahti). Illan teemassa ”Musiikkia kuhmalahtelaisittain” esiintyvät Matti Rauhalahti sekä Kusti ja Tanja Vuorinen. Tarjolla Arja Marttalan 70-vuotispäivän kunniaksi kakkukahvit.
  • Kuhmalahden Taidepappila (Taidetie 19, Kuhmalahti). Outo Onni -taidenäyttelyssä on nähtävillä maalauksia, ulkoteoksia, keramiikkaa ja kaikkea muuta kivaa!
  • Sahalahden makasiini (Sälssinkuja 2, Sahalahti). Avoimet ovet klo 17–22: makasiinin historiaa ja Sahalahden kuvia. Kari Elkelän Taide ja tähdet -näyttely ja maistiaisia ensi kesän Sota-ajan kuvia -näyttelystä. Opastetut iltakävelyt Sahalahden hautausmaalla klo 18 ja 20. Duo Sulo lauleskelee makasiinilla klo 19. Kahvitarjoilu.
  • Vehoniemen automuseo (Vehoniemenharjuntie 92). Luvassa Kesäillan musiikkia, johon liittyy Aikamatka Kangasalla -museobussiretki. Museobussina on Tampereen Seudun Mobilistien 1929 Diamond T Special -linja-auto vuosimallia 1929. 16 hengen Timo-bussiin arvotaan 12 matkustajaa/aikamatka. Arvontaan voit osallistua Vehoniemen automuseossa tai sähköpostilla leila@automuseo.com. Matkustajat arvotaan Kangasala-talolla maanantaina 10.8. Timo-bussi lähtee Kangasalan kotiseutumuseolta klo 17.30 ja 20.00. Aikamatka kulkee Kangasala-talon kautta Vehoniemen Automuseolle ja takaisin. Aikamatkaoppaana käsikirjoittaja Heikki Mäenpää ystävineen.
  • Kimmo Pyykkö -taidemuseo (Kuohunharjuntie 6). Näyttelyopastuksia tasatunnein (klo 17–21) taidemuseon ala-aulasta. Lapsille eteisaulan työpajatilassa non-stop. Lapsille ja perheille omatoimisia museokierroksia varten tehtäväpaketteja: pienemmät voivat etsiä näyttelysaleihin karanneita rotanpoikasia ja vähän isommille koululaisille on tarjolla veistoksiin liittyviä tehtäviä. Rottajahtiin tai Veistorasteihin liittyvää materiaalia saa kassalta ja museon henkilökunnalta.
  • Kangasalan kotiseutumuseo (Tapulintie 4). Tutustu Kangasalan historiaan aivan keskustassa! Alkuillasta Kaarina Hannuntytär kertoo elämästään ja Thulén kotiurut soivat klo 19 jälkeen parin puolituntisen verran. Illan aikana esitellään myös kesän uutuus Vanhaa kirkonkylää -valokuvanäyttely. Verikivi-tarina nähdään multivisioesityksenä klo 21 (kesto 30 min). Opastetut kierrokset tunnin välein klo 17.15–20.15.
  • Kangasalan Lepokoti (Ruutanantie 26). Esittelyjä kahvituksella pidetään klo 17–22. Illan aikana näytetään pääasiassa Kangasalla ja Lepokodissa kuvattu lyhytelokuva Vaivaistalo. Esitykset klo 17, 19 ja 21 (kesto 40 min). Lepokodilla pääset Jalmari Finnen ja kävijöitä tuuppivan karjapaimenen jäljille. Uskallatko astua peremmälle?
  • Karjalainen kulttuurikeskus Äijälä (Liuksialankuja 33). Äijälä-talon tunnelmassa voit kuulla, nähdä ja maistaa karjalaisuuden aidoimmillaan! Tule ja näe omin silmin, miten tehdään herkullinen Äijälän karjalanpiirakka. Tuoreita piirakoita myynnissä kotiin vietäväksi. Tutustu karjalaiseen kirjallisuuteen ja siirtokarjalaisten vaiheisiin. Nähtävänä kansallispukuja, menetettyjen Karjalan pitäjien kartat sekä aitoissa arkipäivän käyttöesineitä. Esillä on kaksi Kimmo Pyykön karjalaisaiheista työtä ”Lehtii puu” ja ”Muistojen kirja”. Poikkea illan hämyssä myös vaaleana hohtavassa pikku paviljongissa!
  • Mobilia (Kustaa Kolmannen tie 75). Liikkeelle, sanoi Kekkonen -näyttelyn opastetut kierrokset klo 18.00 perheopastus (soveltuu myös lapsille, kesto 30 min). Muut kierrokset klo 19, 20 ja 21 (kesto noin 60 min). Kierroksille vapaa pääsy.Museon uumenet -retket klo 17 (1. krs) ja klo 19 (2. krs). Retkillä päästään tutustumaan museotyön salaisuuksiin. Kierroksella selviää, miten vuosikaudet tietyömaalla palvelut rautalapio on joutunut silkkipaperiin käärittynä museon varastohyllylle tai mitä kuuluu museon entistäjän työpäivään. Suuresinehalleissa nähdään jopa satoja Mobiliassa säilytyksessä olevia ajoneuvoja. Rahtarit Liikennepuisto 8–12-vuotiaille lapsille on avoinna klo 17–20.
  • Varsamäen hevosajopelimuseo (Varsanmäentie 108). Tervetuloa kurkkaamaan, miten ennen aikaan on hevosella kuljettu! Tiedustelut Mikko Meurmann 040 565 2384.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?