Ihminen vai ympäristö?

Ihminen on luomakunnan herra, sehän on selvä asia Raamatun sanaan uskoville, ja luulisi ateistienkin asian ymmärtävän.  Vihreistä vaan en ole varma. Heidän toimensa ja esityksensä antavat toisinaan aiheen olettaa, että heille ympäristö on ihmistä tärkeämpi.

On selvää, että ihminen tarvitsee ympäristöään, suorastaan elää siitä ja sen tuotteista. Niinpä ihmisten on suhtauduttava ympäristöön, luontoon ja niin eläimiin kuin  kasveihinkin tietyllä kunnioituksella. Ihmisellä on oikeus – ainakin Raamatun mukaan – vallita luomakuntaa, ottaa siitä tarvitsemansa, mutta ihmiskunnalla on velvollisuutensa hoitaa muuta luomakuntaa asiallisesti. Luontoa ei saa turmella, ympäristöä ei saa pilata.

On tietysti selvää, että nykymaailmassa ihmiset joutuvat käyttämään ympäristöään aivan eri tavoin kun 2000 vuotta siten. Ihmisten suuri määrä on jopa vakava uhka ympäristölle. Nyt on aika miettiä, mitä voimme luonnosta ottaa, miten käyttää ja suojella ympäristöämme.

Meillä Suomessa tarvitaan energiaa paljon enemmän kuin lämpöisillä vyöhykkeillä. Metsästähän sitä on ennen saatu, mutta puu on nykyisin liian arvokas raaka-aine vain poltettavaksi. Kivihiiltä ja öljyä meillä ei ole omasta takaa. Mutta puhdasta, alati uusiutuvaa luonnonvaraa meillä kyllä on, vettä. Jostakin merkillisestä syytä puhtaan energian puolesta messuavat vihreät eivät kuitenkaan salli rakentaa Suomeen lisää vesivoimaa! Todella outo kanta.

Juuri vesivoiman lisärakentaminen Suomessa on se kohta, missä ihmisen on samalla kertaa suojeltava ympäristöään ja käytettävä luonnonvoimia. Tämä tarkoittaa muutaman suojellun kosken suojelun purkamista – kyllä koskia tänne jää siitäkin huolimatta – sekä parin suuren tekoaltaan rakentamista säätövoiman turvaamiseksi. Nyt kun meillä on uusi järkevälle pohjalle rakentuva hallitus, niin toivottavasti se tohtii ryhtyä toimenpiteisiin vesivoiman hyödyntämiseksi.

Paul Tiililä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?