Eläkeliitto: Huutokaupan tuotto tuhansia euroja

Honkalassa huudettiin hyvää lapsille

Hiljattain Salmentakaa mökin hankkinut Juhani Viiala huusi mökille viemisiksi kaappikellon, käsityönä tehdyn tekstiilityön ja tuohikontin.

Eläkeliiton Sydän-Hämeen ja Kangasalan yhdistysten lauantainen huutokauppa houkutteli Honkalaan reilut 250 henkeä antamaan oman panoksensa Uuden Lastensairaalan hyväksi. Tavarat ja palvelukset tekivät mukavasti kauppansa ja järjestäjät saivat kasaan noin 6000 euroa lahjoitettavaa.

Tapahtuma sai alkunsa, kun Eläkeliiton aktiivijäsen Matti Siurola mietti, mitä voisi tehdä ylimääräiselle tavaralle, jota oli nurkkiin kertynyt. Ongelma jalostui lopulta ideaksi järjestää huutokauppa, jonka tuotto lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen.

Eläkeliittolaiset ottivat asian hoitoon ja perustettiin oikein toimikunta huutokauppaa valmistelemaan. Paikaksi valikoitui Aitoon Honkala, jonka paikallinen VPK luovutti korvauksetta käyttöön.

Huudettavaa alettiin kysellä muiltakin tahoilta, sekä yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Kun sana alkoi toden teolla levitä, tulvi huudettavaa ovista ja ikkunoista.

—Käytännössä kaikki, joilta on kyselty, ovat lahjoittaneet jotakin, ja monet ovat tarjonneet lahjoituksia oma-aloitteisestikin. Aloimme jo ajatella, että tuleeko huudettavaa liikaakin, mutta kaiken otimme kiitollisina vastaan, kiitteli Eläkeliiton Sydän-Hämeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarelajuuri ennen huutokaupan alkua.

Meklari Jouko Rita heilutti nuijaa ja huudatti kansaa rivakkaan tahtiin. Taustalla avustaa Jukka Lindfors.

Oltiin hiljaa ja huudettiin

Huutokauppa-ajatuksen isä Matti Siurola

Tilaisuuden avaajaksi järjestäjät olivat saaneet kansanedustaja Mikko Alatalon, joka vakuutteli Uuden Lastensairaalan ohella edistävänsä kaikin tavoin maakunnalle tärkeitä hankkeita. Eikä Mikko olisi Mikko, ellei hän luikauttaisi paria laulua aina tilaisuuden tullen – onhan hänen Maalaispoika oon –ensilevytyksestään kulunut sopivasti tasaiset 40 vuotta.

Lähes kaikki huutajille varatut tuolit olivat käytössä, kun meklari Jouko Rita aloitti kaupanteon. Pienen patistelun ja rempseän huumorinsa avittamana hän sai kansan huutamaan melko vilkkaasti. Huutokaupoille tyypillisesti tosin puolet väestä tyytyi seuraamaan hiljaa paikoiltaan muiden kilvoittelua.

Tyypillistä huutokaupoille on myös, että monet vähäarvoiset asiat huudetaan ylihintaan, kun taas oikeasti hyvälaatuista saattaa saada hyvinkin edullisesti. Tämä toteutui osittain myös Honkalassa.

—Vähän parempaa hintaa odotimme esimerkiksi hirvenlihaeristä. Olisiko hintaan vaikuttanut, että sitä oli niin paljon tarjolla, mietiskeli Matti Siurola huutamisen jo vaiettua.

Ihan aiheellista pohdintaa, kun hirven ja rotunaudan lihaa menee kympin kilohintaan tai opastettu rapu- ja kalaretki Pälkänevedelle saalistakuulla muutamalla kympillä.

Joka tapauksessa yhdistysten yhteinen ponnistus tuotti kulujen vähentämisen jälkeen mukavat 6000 euroa lastensairaalahankkeelle, mistä järjestäjät olivat tyytyväisiä ja kiitollisia kaikille mukana olleille.

Niemen perheen mukaan lähti potkupyörä ja maastopyörä. ”Näillä mennään pian kovaa Ämmätsän kulmilla!”

Senaattori Mikko Alatalo puhui ja lauloi huutokaupan käyntiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?