Myöhästynyt kesä

Kesä joka ei koskaan tullut olikin pari kuukautta myöhästynyt kesä. Säät ja uimavedet lämpenivät, kun lomat ovat loppumassa ja lapset palaamassa kouluun.

Rannoilla ehdittiin kuitenkin luopua toivosta jo pari viikkoa aiemmin. Mökit tyhjenivät ja venerannat hiljenivät, kun epävakaisiin säihin ei ollut tiedossa muutosta.

Kaksi hellekesää nostivat odotuksia, ja käsijarru päällä edennyt kevät vielä lisäsi niitä. Siksi moni on pettynyt, kun koko kesän on tuntunut vuoroin satavan ja myrskyävän.

 

Sydän-Häme on maan vilkkainta mökkiseutua, ja moni yrittäjä tekee tilinsä kesän aikana. Katon alla kesästä on selvitty siedettävästi, ja ulkotapahtumissakin on riittänyt hämmästyttävästi väkeä, vaikka keli on toisinaan ollut lohduton.

Kesäkohteet ja ulkoilmatapahtumat elävät säiden armoilla. Väki on odottanut jalka kytkimellä kelien kohentumista. Kun aurinko on hieman pilkahtanut, matkailukohteet ovat pullistelleet väkeä.

Sääennusteet torjuvat kuitenkin tehokkaasti liikkeellelähtöaikeita. Sekä pitkän että lyhyen aikavälin ennusteista on löytänyt perusteet pysyä katon alla, vaikka sateiden väliin on sattunut hienoja iltoja.

Kesän ajan vaihtelevat sääolot tekevät mökkipitäjän kauppiaan arjesta mielenkiintoista. Hänen pitäisi tietää ajoissa, onko edessä hulinaviikonloppu, jolloin kaupan pitää olla sekä valikoimiltaan että kapasiteetiltaan marketluokkaa. Vai pysyvätkö mökkiläiset kotonaan, jolloin tavara vanhenee hyllyissä muutamassa päivässä.

Kauppiaan lisäksi moni muukin painiskelee samanlaisen ongelman kanssa. Kesään pitäisi panostaa, ja silloin on vaikea kääntää enää säästöliekille, kun ei kesä tulekaan.

 

Sadekesää ei kannata jäädä surkuttelemaan, vaan katseet kannattaa suunnata Sydän-Hämeen huimiin mahdollisuuksiin. Käytännössä kaikki kunta- ja kyläkeskukset sijaitsevat isojen vesien äärellä ja niiden palvelut kivenheiton päässä laiturista. Vesiltä käsin niitä ei kuitenkaan löydä.

Veneilyn mahdollisuuksia ei ole ymmärretty. Vierasvenelaitureissa poikkeaa varsinaisten veneilijöiden lisäksi kasvava joukko mökkiläisiä.

Suurten järvien rannoilla jokseenkin jokaiselta mökkilaiturilta löytyy soutuvenettä isompi paatti. Niillä reissataan mielellään lähiseudun vesillä – ja seilattaisiin vielä ahkerammin, jos vain tiedettäisiin, että syömässä ja kaupassa voi käydä veneellä.

Pälkäneen keskusta on Kostianvirran ansiosta ainutlaatuinen veneilykohde, johon seilattaisiin kauempaakin, kun siihen hieman panostettaisiin. Pääosa tarvittavista palveluista on jo valmiina, ne pitäisi vain tuoda hieman paremmin esille.

Virran varrella ei ole yhtään kylttiä, vaikka kävelymatkan päässä on monta kauppaa ja ravintolaa. Pälkäneeltä löytää viinakauppaa ja tankkauspistettä lukuun ottamatta kaikki palvelut mitä veneilijä kaipaa.

Pälkäne tarjoaisi Vääksyn kanavan veroisen miljöön, kun Kostianvirran rantaa hieman siistittäisiin. Nykyisin pitkä kaistale kylän komeinta kohtaa pusikoituu joutomaana.

 

Kesä ei ole vielä ohi. Loppukesän kauniit viikonloput tarjoavat tilaisuuden paikata alkukesän notkahdusta.

Mökkiviikonlopuista on tulossa vilkkaita, sillä rannoilla on jäänyt monta pikkuaskaretta ja rapuretkeä vielä tekemättä. Kun luvassa kunnon keliä, mökeillä käy taas vilinä.

Kesän jatkumista alleviivaa myös se, että Pälkäneellä kesän huipentuma on vielä edessä. 29.–30. elokuuta Aitoon Honkalassa järjestettävä Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttely houkuttaa mökkiläisiä ja kauempaakin saapuvia vieraita venetsialaisviikonlopun viettoon. Paikallisille yrittäjille näyttely tarjoaa mainion tilaisuuden viritellä verkkoja jo tuleviksi kesiksi. Jättinäyttelyssä tehty työ kantaa vuosikausia, sillä moni muistaa edelleen edellisnäyttelyiden lämmin- ja maalaishenkiset kohtaamiset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?