Laulaja ja lauluntekijä: Pälkäneläistynyt Heli Ruotsalainen tekee paluuta keikkalavoille

Ripaus rautalankaa, poppia ja 50-luvun tunnelmaa

Heli Ruotsalainen on kotiutunut hyvin Pälkäneelle.

Vuosi 2008 oli laulaja Heli Ruotsalaiselle sysimusta. Hyvässä nousukiidossa ollut laulajan ura katkesi yhtäkkisiin ääniongelmiin. Ruotsalainen oli juuri valittu Iskelmä Gaalassa Vuoden tulokkaaksi 2007. Esikoisalbumin kappaleet soivat tiuhaan tahtiin radiossa ja Tuulen suuntaan -albumia edeltäneet sinkkulohkaisut Illan varjoon, Tuulen suuntaan, Enkelin kasvot, Rauhaton ja Kukkamekko olivat kukin vuorollaan Radio Suomen soitetuimpien listaykkösenä. Kaikkien sinkkukappaleiden takaa löytyy ässäpari Ilkka Vainio ja Pertti Haverinen.

– Keikkailin flunssaisena ja sen jälkeen ääni ei enää kestänytkään. Kun yritin laulaa, kurkkuun tuli kiristävä tunne ja laulaminen tuntui pahalta. Lääkärit eivät olleet kovin toiveikkaita, kun vaiva pitkittyi ja pitkittyi. Kuntoutuksen eteenkään ei oikein voinut tehdä muuta kuin antaa äänen levätä. En kuitenkaan suostunut antamaan periksi, sillä olen aika sisukas tyyppi, vuoden päivät Pälkäneellä asunut Ruotsalainen toteaa.

Nyt ääniongelmat alkavat olla historiaa, ja Ruotsalainen tekee pikkuhiljaa paluuta keikkalavoille. Elokuun alussa laulaja ja lauluntekijä osallistui Viitasaarella järjestettyyn Valssin aika 2015 –tapahtuman uusien valssien sävellys- ja sanoituskilpailuun. Hänen säveltämänsä Rakkauslauluja vei voiton. Voittoisa kappale julkaistaan myöhemmin muiden finalistikappaleiden kanssa syksyllä ilmestyvän Sinisen tien valssit -äänitteellä.

– Opiskelen parhaillaan lauluntekijävalmennuksessa Ikaalisissa, ja voitto antoi tietysti uutta uskoa omiin säveltäjänkykyihini. Aion tehdä jatkossa kappaleita paitsi itselleni myös muille artisteille. Varastoihin on jo kertynyt vino pino omia sävellyksiä, Ruotsalainen suunnittelee.

 

Tukku opintoja takana

Keikkatauon aikana Ruotsalainen keskittyi muihin luovan alan töihin, joita hän tekee edelleen. Hän toimii laulamisen ja laulujen tekemisen ohella kynsitaiteilijana Tampereella. Hän on myös antanut äänensä lukuisiin radio- ja tv-mainoksiin. Pari vuotta sitten Ruotsalainen suoritti audiovisuaalisen alan verkkoviestinnän opintoja.

Ensimmäiset lauluopintonsa Ruotsalainen teki 16–vuotiaana. Samaan aikaan musiikista ja taiteista kiinnostunut tyttö osallistui ensimmäiseen laulukilpailuunsa synnyinkaupungissaan Nilsiässä.

– Se oli joku karaokekisa, mutta pärjääminen antoi uskoa siihen, että minusta voisi olla kuin ollakin laulajaksi, laulaja muistelee.

Viisilapsisen perheen keskimmäinen muutti 18–vuotiaana Ikaalisiin opiskelemaan käsi- ja taideteollisuusalalle. Opintojensa ohella hän kävi artistikoulutuksen, jonka aikana haave laulajan ammatista alkoi itää yhä vahvemmin. Vuonna 2000 Ruotsalainen kruunattiin Iskelmän SM-kilpailussa Iskelmäprinsessaksi, ja pari vuotta myöhemmin nuori nainen voitti Saarenmaan valssi-laulukilpailun. Naisen levylaulajan ura käynnistyi Somero Soikoon 2004 -laulukilpailusta.

 

Pälkäneelle vuosi sitten

Heli Ruotsalaisen äänialaa on kiitelty laajaksi ja soinnikkaaksi. Herkän mutta määrätietoisen sopraanon ohjelmisto on koostunut pääasiassa rautalankahenkisestä tanssittavasta iskelmämusiikista. Hänen sanoittamansa tekstit ovat suomenkielisiä. Lauluntekijänä Ruotsalainen haluaa säilyttää itselleen tunnusomaiset piirteet.

– Sielukas ja toiveikas musiikki, jossa on mukana ripaus 1950-lukua. Nykyisin musiikkini on liikkunut ehkä hieman popimpaan suuntaan, Ruotsalainen määrittelee.

Laulaja muutti miehensä kanssa vuosi sitten omakotitaloon Pälkäneelle Kangasalta. Kangasalla pariskunta asui kuusi vuotta. Pälkäne on tuntunut omalta paikalta alusta asti.

– Pälkäneessä on paljon samaa kuin Nilsiässä. Pienillä paikkakunnilla on vielä tiettyä yhteisöllisyyttä. Meidätkin toivoteltiin moneen kertaan tervetulleiksi uuteen kotikuntaamme. Olemme viihtyneet oikein hyvin, Ruotsalainen sanoo.

Vapaa-ajallaan laulaja viihtyy puutarhassa. Oma tontti tarjoaa puuhaa ja näprättävää jokaisena vuodenaikana.

– Oman kädenjäljen näkee heti. Puutarhatöissä ei yleensä pysty ajattelemaan mitään muuta, joten kasvien istuttaminen ja niiden hoitaminen on myös tosi rentouttavaa.

 

 

”Unelmointi on vaarallista. Ihmisen täytyy olla jatkuvasti tietoinen siitä, mitä ajattelee, sillä ajatuksilla on taipumus käydä toteen.”

 

 

 

Heli Ruotsalainen

­- Syntymäpaikka Siilinjärvi (Nilsiä), asuu nykyisin Pälkäneellä

- Ammatti: Esinesuunnitteluartenomi

- Toiveammatti lapsena: Tutkimusmatkailija

- Harrastukset: Lukeminen, elokuvat, remontointi, sisustaminen, puutarhahoito, hengellinen musiikki, lenkkeily

- Motto: Se mikä ei tapa, vahvistaa!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?