Lähes 300 koiran näyttely: Aapiskukon pihalla nähtiin siperianhuskyja, suomenajokoiria ja jopa meksikonkarvattomiakoiria

Yhteistyössä on voimaa

Metsä-Kontion Ronjalla (vas.) oli edessään ensimmäinen näyttely. Sen emä muotovalio Mäkikallion Sina on sen sijaan jo näyttelyiden konkari.

Kello 8 aikaan aamulla taukopaikka Neste Aapiskukon pihalla koiranäyttelyn pystytys on jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset talkoolaiset ovat saapuneet paikalle jo ennen kello seitsemää, vaikka koirien arvostelu alkaa vasta kymmeneltä.

Näyttelykehät on pystytetty, ja jokaiselle kehälle kootaan omaa näyttelykoriaan, jossa on tarvittavat paperit ja ruusukkeet.

Hämeen Pystykorvakerho ja Mäntän Seudun Koirakerho järjestivät Pälkäneellä 8. elokuuta näyttelyn, jonka tuotto käytetään Suomen pystykorvien Haukku-ottelun 2015 järjestämiseen.

Haukku-Ottelu on linnunhaukun SM-koe, ja sen järjestämisvastuu on tänä vuonna Pohjois-Hämeen kennelpiirillä. Mestaruus ratkotaan kaksipäiväisessä ottelussa lokakuussa Juupajoella.

 

Näyttely vaatii aikaa ja vaivaa

Kahdeksan aikaan aamulla vasta muutamia koiria on saapunut paikalle. Talkooväki on pystyttänyt näyttelykehät ja toimitsijoiden teltat valmiiksi.

Näyttelyyn oli ilmoittautunut 295 koiraa. Eniten osallistuvissa koirissa oli siperianhuskyja ja suomenajokoiria.

– Talkooväkeä tällaisen näyttelyn järjestämiseen tarvitaan noin 30. Aikaa, joka paperitöihin ja puhelimessa olemiseen kuluu, ei voi edes laskea. Todella paljon on sellaisia pieniä ja tavallaan huomaamattomia asioita, jotka täytyy hoitaa. Toisaalta, kun tästä tykkää, ei siihen kuluvaa aikaa tavallaan ajattele, näyttelyn ilmoittautumisista vastannut Päivi Koskinen kertoo.

Näyttelytoimikunnalta vaaditaan sujuvaa yhteistyötä ja työnjakoa, jotta asiat saadaan rullamaan.

Kellon lähestyessä yhdeksää näyttelyalue alkaa pikkuhiljaa täyttyä. Näyttelyvieraat pystyttävät omia koirahäkkejään ja telttojaan hiekkakentän laidoille. Kentällä kaikuu jos minkälainen koiranhaukku.

Pälkäneläinen Jari Salminen häärii näyttelytoimikunnan kenttäpäällikkönä vastaten alueen käytännön järjestelyistä. Päivän mittaan hän kiiruhtaa töiden lomassa välillä esittämään omia koiriaan.

 

Suomalaiset rodut hyvin edustettuina

Meksikonkarvatonkoira Tzinacantlilla ei ollut kilpailijoita. Se oli kehässään rotunsa paras ja rotunsa paras veteraani. Palkintoruusukkeet vastaanotti omistaja Mirka Rautio.

Suomen kansalliskoiria, Suomen pystykorvia oli ilmoitettu näyttelyyn 12. Pentti Onnela oli saapunut Hattulasta näyttämään kyseisen rodun edustajaa, kaksivuotiasta Tolkan Ekkua, tuttavallisemmin Värriä.

Onnela harrastaa itse linnunhaukkukokeita ja aikoo viedä koiransa kokeisiin. Näyttelykokemusta Värri on hankkinut aiemmin junioriluokassa Helsingin maailmannäyttelyssä.

– Voi olla, ettei tänään ihan korkeimmalle pallille päästä. Hännästä voi tulla moitteita. Muuten liikkeet ja ulkonäkö pitäisivät kyllä olla kunnossa, Onnela kertoo omista päivän odotuksistaan.

Näyttelyväen joukosta löytyi pitkän linjan koiraharrastajia. Kahta suomenajokoiranarttuaan viisivuotiasta Mäkikallion Sinaa ja sen puolitoistavuotiasta pentua Metsä-Kontion Ronjaa esittämään tullut nastolalainen Erkki Kiljunen on harrastanut ajokoiratoimintaa 70-luvulta asti. Välillä miehellä on ollut myös pystykorvia.

Sina on jo saavuttanut muotovalion arvon. Näyttelykäyntejä sille on yhteensä kertynyt noin 15. Ronja sen sijaan oli elämänsä ensimmäisessä näyttelyssä.

– Kun on nätti koira, on sen kanssa mukava käydä näyttelyssä. Myös käyttöpuolen kokeisiin osallistumiseen tarvitaan näyttelytulos, Kiljunen kertoo.

Pääasiassa Kiljunen kilpaileekin koirineen ajokokeissa. Menestystä on tullut niissäkin. Sinalta uupuu enää vain yksi käyttövalionarvoon oikeuttava ykkösluokan tulos.

 

Näyttelyissä käyminen on sosiaalinen harrastus

Jonna Nylund Lopelta oli lähtenyt ystävälleen matkaseuraksi näyttelyyn ja tuonut vajaa 2-vuotias chihuahua Cerryn mukanaan harjoittelemaan ja keräämään rohkeutta tulevia näyttelyitä varten.

Kotimaisten rotujen vastapainoksi Pälkäneellä nähtiin Suomessa harvinaisia Meksikonkarvattomiakoiria.

Mirka Rautio ja Tzino olivat tulleet Nurmijärveltä ja Henni Reunanen Ariel-koirineen Vantaalta.

Molemmat kertovat käyvänsä näyttelyissä lähes joka viikonloppu.

– Edellisenä iltana koirat pestään ja rasvataan sekä kuoritaan oliiviöljyllä ja fariinisokerilla. Öljyllä saadaan iho kiiltäväksi, Rautio ja Reunanen kertovat näyttelyyn valmistautumisesta.

Meksikonkarvattomiakoiria on Suomessa alle sata, joten lähes kaikki rodun harrastajat tuntevat toisensa.

Näyttelyt ovat Rautiolle ja Reunaselle enemmän sosiaalinen harrastus, jossa tavataan kavereita ja järjestetään esimerkiksi piknikkejä. Heidän mukaansa kukaan ei käy näyttelyissä kilpailemassa verenmaku suussa.

 

Vapaaehtoisia tekijöitä tarvitaan

Näyttelytoimikunnan ja Mäntän Seudun Koirakerhon puheenjohtaja Martti Mäki oli tyytyväinen näyttelyn sujumiseen. Hän kehui näyttelyporukkaa kokeneeksi ja rutinoituneeksi.

Mäen mukaan usein varsinkin suurissa näyttelyissä haastavinta on liikenteenohjaus, koska ihmisiä saapuu paljon kerralla.

Miestä huolestuttaa se, ettei näyttelyiden kaltaisten tapahtumien järjestämiseen tahdo enää löytyä vapaaehtoisia.

– Nykypäivänä ihmiset eivät enää haluaisi käyttää vapaa-aikaansa vapaaehtoiseen toimintaan. Ongelmia voi tulla, kun väki vanhenee, mutta uusia innokkaita ei löydy. Näyttelyitä voidaan joutua järjestämään ostopalveluina.

Pälkäneen näyttelyssä talkoolaisissa oli mukana vanhoja konkareita, mutta myös nuorempaa väkeä.

 

Papereiden pitää olla kunnossa

Ari Tammilehto (vasemmalla) ja Jarkko Heiskanen tarkastivat näyttelyyn osallistuvilta koirilta, että niiden rokotukset ja tunnistusmerkintä olivat Kennelliiton määräysten mukaiset.

Aktiivinen koiraharrastaja, kangasalalainen Ari Tammilehto oli yksi näyttelyn talkoolaisista. Hän tarkasti koirien rekisteripaperit, rokotukset ja tunnistusmerkinnät.

– Koiranohjaajan täytyy hoitaa näyttelyilmoittautuminen ajallaan. Näyttelyyn tullessa mukana tulee olla todistus annetuista rokotuksista ja tunnistusmerkinnästä, rekisterikirja ja kilpailunumero, Tammilehto kertoo.

Näyttelyyn osallistuvalla koiralla tulee olla Kennelliiton rokotusmääräysten mukaiset voimassaolevat rokotukset ja tosite tunnistusmerkinnästä, eli yleensä mikrosirusta. Tammilehdon mukaan tämän kokoisissa näyttelyissä tunnistusmerkintä tarkistetaan pistokoeluontoisesti.

 

Töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään

Iltapäivällä näyttely on edelleen kovassa vauhdissa. Varsinainen näyttely huipentuu iltapäivä kahden jälkeen alkaviin ryhmäkehiin ja näyttelyn kauneimman koiran valintaan.

Pikkuhiljaa koirat poistuvat paikalta ja koiranhaukku hiljenee. Helteisen elokuun päivän kääntyessä illaksi talkoolaiset jatkavat kuitenkin töitään purkaen kehät ja siivoten paikat kuntoon.

Seuraavana päivänä palautellaan vielä tavaroita varastolle.

– Ilmat suosivat. Vesisade alkoi vasta, kun kaikki oli saatu purettua. Positiivista palautetta on saatu useilta tahoilta. Kaiken kaikkiaan kaikki sujui oikein hyvin. Jokainen kerta tällaisten tapahtumien järjestämisestä oppii jotakin uutta, näyttelysihteeri Elina Sieppi pohtii tyytyväisenä muutama päivä näyttelyn jälkeen.

 

Annukka Tammilehto

 

2-vuotiaalla Suomenpystykorva Värrillä riitti haukuttavaa oman kehän alkamista odotellessa.

 

Haukku-Ottelu

  • Suomen Kennelliiton valtakunnallinen SM-koe.
  • Ottelussa ratkotaan Suomen kansallisrodun suomenpystykorvan linnunhaukun suomenmestari.
  • Järjestetty vuodesta 1950. Tänä vuonna järjestettävä koe on 66.
  • Otteluun osallistuu 13 koiraa. Suomi on jaettu neljään lohkoon, joista jokaisesta valitaan karsintakokeissa 3 parasta koiraa. Lisäksi edellisvuoden mestarilla on osallistumisoikeus.
  • Vuonna 2015 ottelu järjestetään Pohjois-Hämeen kennelpiirissä, Juupajoella Hyytiälän metsäasemalla 17-18. lokakuuta.
  • Käytännön järjestelyistä vastaavat Hämeen Pystykorvakerho ry ja Mäntän Seudun Koirakerho ry.
  • Pälkäneen tukinäyttelyn tuotot menevät Haukku-Ottelun järjestämiseen.
  • Kennelliitto antaa rahoitusta ottelun järjestämiseen. Lisäksi ottelua tukevat ja rahoittavat erilaiset sponsorit.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?