Tekstiä ilman kuvaa

Yleisradion ykköskanavan ohjelma voi tuottaa yllätyksen kuuntelemalla sitä naapurihuoneessa kuvaa näkemättä. Sunnuntaiaamuiset ohjelmat ovat kaikkein kiehtovimpia.

Rauhallinen miesääni jää osittain oven takaa kuulematta, mutta tärkeimmät tarinat muistuvat mieleen.

”Hebridien saariryhmän kuningassuku on muuttanut ajat sitten Saksasta tänne Skotlannin länsipuolelle”.

”Maa on sen verran hedelmällistä, että asukkaita mahtuu tällä erää saarille parikymmentätuhatta”.

”Kuningassuvun yhteydessä meren äärellä elävät Saukot. Ne ovat hyviä uimareita”.

Arvelen, että suvun paras on pohjoisen Euroopan mestaruuksiakin voittanut Anu Saukko.

 

”Toinen merkittävä suku on Lunnien suku. Ne ovat sukua Suomen Lapissa eläville Lokille”.

Kysymys lienee saksalaisten hävittämästä Lokan kylästä pelastuneista asukkaista.

”Lunnien erikoisuus on se, että puoliso valitaan koko eliniäksi. Moni Lunneista jää yksinhuoltajaksi isän palaamatta heti ensimmäiseltä pyydystysmatkaltaan”.

”Pienet merilinnut ovat asukkaille arkiruokaa. Kalastuksessa asukkaiden pahimmat kilpailijat ovat suurikokoiset myrskylinnut, joita arvioidaan olevan alueella 60 000 kappaletta. Niitä suojellaan lailla. Saariryhmän ihmisryhmää laki sen sijaan ei suojaa”.

Suurikokoisten myrskylintujen erikoisuus on niiden öljypitoisuus. Mistä ne ovat öljypitoisuutensa kehittäneet, on hämärän peitossa. Ehkä Aalto-yliopiston olisi syytä perustaa professuuri tuota asiaa selvittämään. Selvitetäänhän siellä satoja paljon vaikeampiakin aiheita, kuten Venäjän valtion velan kehitystä ja suomalaisäitien vieraantumista oikeaoppisesta imetyksestä.

 

Ohjelman kohokohdan muodosti kertomus kuningassuvun eli aikanaan jo viikinkien pelkäämien sarvipäiden elämän menosta.

”Sarvia kalistellaan suvun uroitten kesken panoksena Hebridien ykkösasema. Se antaa voittajalle ensisijaisen paritteluoikeuden koko loppuiäksi”, YLE kertoo.

Tässä uushyveellisessä ja jokaiseen löyhään sanaan tarttuvan median maassa sen verran sanat särähtävät, että kun selostaja kertoo kuvassa naaraan eli kuningattaren olevan haluttoman paritteluun, käyn katsomassa television kuvaa.

Siinä ei näykään palatsia. Suurisarvinen saksanhirvihän se siinä kiehää halutonta naarashirveä auringon laskeutuessa vuorten välistä Atlantille.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?