Pentorinteen tilannetta selvitellään edelleen

Jo lakkautettu vai vasta lakkautusuhan alla? Selvitelty vai uutta selvitystä odottava? Kuhmalahden Pentorinteen vanhainkodin tilanteesta oli Kangasalan valtuustossa varsin toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Valtuutetut saivat eteensä vastauksen, joka oli laadittu taannoiseen vanhuspalvelusuunnitelman yhteydessä tehtyyn ponsiesitykseen. Ponnessa pyydettiin laatimaan taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset sisältävä suunnitelma, jonka tavoitteena olisi tehdä mahdolliseksi vanhusten ympärivuorokautisen hoidon jatkuminen Pentorinteessä.

Paperi tyydytti vain harvoja.

– Ei tämä ole selvitys eikä tämä ole suunnitelma, ihmetteli muun muassa Jorma Mäntylä (vas).

Asia osoittautui siinä määrin kinkkiseksi, että reilun tunnin keskustelun jälkeen tarvittiin puolen tunnin mittaiseksi venynyt neuvottelutauko. Sen jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen (kok) esitti hallituksen esityksen hylkäämistä ja selvityksen merkitsemistä tiedoksi, mitä Pekka Lahti (sd) kannatti. Tämä sai muut valtuutetut hyllyttämään omat jo aiemmin tekemänsä esitykset; Miia Kinnari (kok) oli ehtinyt esittää asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja vasemmistoliiton Mäntylä, ettei vanhainkotia lakkauteta.

Puheenjohtaja Raimo Kouhialta (sd) toimintatapa, jossa salissa huutelun sijaan asioista keskusteltiin neuvottelupöydän ääressä, sai kehuja.

– Loppuhuipennus oli sellainen, jollaisia toivoisin jatkossakin, kun asiat alkavat mennä solmuun, hän totesi.

Päätöksen myötä valtuusto jää odottamaan tarkempia lisäselvityksiä paitsi vanhainkodin lakkauttamisen taustoista myös mahdollisuuksista jatkaa toimintaa nykyisellään.

– Kunnanhallitukselle tullaan esittämään lisäselvitys, joka ei ole tämä selvitys. Siinä selvitetään myös niin sanottu nollavaihtoehto, jossa huomioidaan myös Hopealammen muutokset, kokoomuksen Harri Syrjäläinen ynnäili ja viittasi Rekola-kodon dementiaosaston käyttökieltoon johtamassa oleviin sisäilmaongelmiin.

Puheenjohtaja Raimo Kouhian ja kunnanjohtaja Oskari Auvisen pöydän äärellä kävi melkoinen kuhina neuvottelutauon loppuhetkillä.

Tulkintaerot Pentorinteen tilanteesta ja tulevaisuudesta olivat ennen viilentävää taukoa kuitenkin niin suuret, että uuden selvityksen käsittely saatetaan valtuustossa viedä läpi yhtä hyvin pitkällisen väännön jälkeen tai yhdellä nuijankopautuksella.

– Ponnet ovat ongelmallisia, puheenjohtaja Kouhia myönsi.

 

Sahalahden palvelutaloon?

Pitkän keskustelun aikana keskustan Arja Marttala huomautti tiukkasanaisesti vanhainkotien muuttamisen tehostetun palveluasumisen yksiköiksi olevan vasta suositus. Kangasalan kiirettä vanhainkodin lakkauttamiseen ihmetteli myös kokoomuksen Kinnari, joka oli Marttalan tavoin huolissaan siitä, että tehostettuun palveluasumisyksikköön liian huonokuntoisiksi katsotut asukkaat joudutaan sijoittamaan terveyskeskuksen vuodeosastolle – ja samalla tukitaan väylä erikoissairaanhoidosta palaaville.

Sekä Marttala että Kinnari epäilivät kunnan kykyä saada järjestettyä kotihoitoa kaikille sitä uusien järjestelyjen myötä tarvitseville.

– Lisäksi päiväkodin ja koulun ruoat on tehty Pentorinteessä, paperin mukaan jatkossa ne ”toimitetaan jostain muualta”, Kinnari arvosteli suurpiirteisiä linjoja.

Puheenjohtaja Kouhia muistutti viime syksynä hyväksytyn vanhuspalvelujen kehittämissuunnitelman tarjoavan yksityiskohtaisempia vastauksia kysymyksiin.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen yritti silti vastailla valtuutettujen ihmettelyihin parhaansa mukaan. Hän muistutti sosiaali- ja terveyspalvelujen suurimman säästöpotentiaalin piilevän juuri vanhainkotien muuttamisessa tehostetun palveluasumisen yksiköiksi, koska valtio osallistuu kustannuksiin esimerkiksi vuokrissa. Auvinen näki uusien, tarkoitukseen sopivien tilojen tuovan menojen jälkeen myös säästöjä.

Hän muistutti kehittämissuunnitelmassa tulleen mainituksi, että Pentorinteen vanhainkodin paikat voitaisiin korvata Sahalahdelle rakennettavalla tehostetun palveluasumisen yksiköllä.

 

Kuka maksaa ja mitä?

Vasemmistoliiton Jorma Mäntylä näki kustannusten siirtyvän kyseenalaisesti kunnalta asukkaille ja edelleen toimeentulotuen maksettavaksi, eikä toimintatapa kirvoittanut hurraa-huutoja Tony Lähteeltäkään (vihr).

– Tässä salissa tehdään Kangasalan kunnan budjettia, ei Suomen valtion budjettia, kunnanjohtaja Auvinen huomautti.

– Jos joka kunnassa tehdään näin, luulen että valtio alkaa ohjata siihen suuntaan, ettei sen tarvitsekaan osallistua niihin kustannuksiaan, kokoomuksen Kinnari vastasi.

Valtuutettu Lähdettä hiersi myös se, että liipaisimen alle joutuneessa Pentorinteessä on kymmenen viime vuoden aikana tehty tuntuvasti kohennuksia – muun muassa öljylämmitys vaihdettiin hakelämmitykseen.

Perussuomalaisten Jari Leinokin ilmoittautui pettyneiden jonon jatkoksi.

– Viimeksi kokoonnuimme kesäkuussa, ja silloin sivuttiin Pentorinnettä – miten siellä tullaan järjestämään diabeteshoitajan vastaanottoa ja muuta, hän arvosteli tiedonkulkua.

Leinoa ei miellyttänyt myöskään hallituksessa pykälään tehty – ja valtuustossa pois vedetty – lisäys, jonka mukaan Kuhmalahden alueelle vanhainkodin lakkauttamisen jälkeen kuitenkin kohdennetaan liitossopimuksessa sovitut rahat. Se oli Leinon mielestä selvästi ristiriidassa valtuustoponnen taustalla olleen ajatuksen, Pentorinteen säilyttämisen, kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?