Ryhmä museoalan harrastajien ja paikallismuseotoimintaa edistävän yhdistyksen Hämeen Museoseuran jäseniä teki elokuisen opintoretken Sydän-Hämeeseen. Päivän ohjelmassa oli monta museoväkeä kiinnostavaa kohdetta kämpästä kirkkoon.
Laipanmaan Rajalan kämppäisäntä Risto Keskinen kertoili retkeläisille kämpän historiasta ja kämpällä yli 50 vuotta asuneesta Nestori Hanhikoskesta.
Laipanmaan metsissä työuransa tehnyt Nestori sai aikanaan metsäyhtiö UPM:ltä elinikäisen oikeuden asua kämpässä. Hän oli toisaalta erakko, toisaalta hyvin aikaansa seuraava mies, jolla oli paljon tuttavia lähialueilla.
Vasta 2002 hän sairauden vuoksi joutui muuttamaan pois, ja yhtiö teki kämpästä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen Sahalahti-Seuran kanssa. Mittavilla talkoilla kämppä korjattiin ehostettiin nykyiseen asuunsa moninaisten tapahtumien ja vierailujen paikaksi.
Rajalassa kämppäemäntä Anja Halonen apulaisenaan miehensä Ossi tarjoili elämänluukulta nokipannukahvit hyvine tykötarpeineen. Metsäkämppä ja kämppien historia oli useimmalle retkeläiselle uusi ja ainutlaatuinen kokemus.
Haltialla Tapio ja Mervi Körhämö esittelivät Tapsan metsätyömuseota. Hyvin järjestetty museokokoelma sai museoväeltä ihastuneet kiitokset, samoin Körhämön hyvin hoidettu pihapiiri rakennuksineen.
Luopioisten kirkolla kävimme kotiseutumuseossa ja Mikkelinmäen torpparimuseoalueella.
Mikkelimäellä luopioslainen kulttuurivaikuttaja Asko Valkama kertoi museoalueen synnystä ja hoitotalkoista, joissa hän aikanaan toimi vuosikausia puuhamiehenä.
Päivän viimeinen kohde oli Pyhän Mikaelin kirkkoraunio Pälkäneellä. Sen historiaa ja korjaushanketta esitteli Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistyksen sihteeri Rauni Tiililä. Saimme myös nähdä entisöintityötä käytännössä, sillä kolme konservointialan harjoittelijaa paikkaili parastaikaa kirkon eteläpäädyn seinäkivien saumauksia.
Museoalan harrastajat toivottivat menestystä historiallisesti arvokkaan rauniokirkon korjaushankkeelle.
Markku Rauhalahti