Wartisan: Irmeli Valkama valmistaa Eija Rasinmäen suunnittelemia designmattoja Rautajärvellä

”Alanvaihto todellakin kannatti”

– Uskomatonta, että olen tänä vuonna itsekin tekijän ominaisuudessa mukana Habitare-messuilla, kyseessä on kuitenkin Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma. Enpä olisi arvannut tätä vielä vuosi sitten, kun kiertelimme messuja yleisön ominaisuudessa, Irmeli Valkama toteaa.

– Uskalsin. Ja vielä kannattikin, miettii rautajärveläinen Irmeli Valkama.

Hoitoalan käsityöalaan vaihtanut Valkama seisoo työhuoneessaan ja katsoo työnsä jälkeä. Kangaspuilla valmistuu Eija Rasinmäen suunnittelemaa Punos-designmattoa, joka lanseerataan Habitare-messuilla Helsingissä syyskuun alkupuolella.

– Aika moni sanoi minulle, että käsityöt ovat ihan mukava harrastus, mutta tuskin niillä elää. Päätin kuitenkin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja aloin vuosi sitten opiskella artesaaniksi Hämeenlinnassa. Koulun kautta tuli mahdollisuus lähteä mukaan Rasinmäen Eijan uuteen projektiin mukaan, ja minähän olin heti valmis. Nyt ei kaduta pätkääkään: hommia kyllä riittää, kunhan on valmis tekemään kovasti töitä, löytää oman juttunsa ja verkostoituu, Wartisan-nimisen yrityksen kesällä perustanut Valkama pohtii.

Punos-mattoprojekti työllistää Valkaman alkusyksystä täydellisesti. Matto on tuotannossa tällä hetkellä ainoastaan Rautajärvellä, joten Valkama tekee täyttä työpäivää seitsemänä päivänä viikossa. Kudontaa varten hän sai kodissaan sijaitsevaan työtilaansa paineilmalla toimivat kangaspuut, mikä helpottaa urakkaa paljon. Omat haasteensa tuovat Punos-mattoon käytettävät materiaaleiltaan erilaiset langat.

– Punos-mattoa tehdään erivärisinä ja -kokoisina versioina. Esimerkiksi puna-valkoisessa versiossa valkoinen punosnauha on pehmeätä, joustavaa ja paksua, kun taas punainen nauha on jäykempää ja ohuempaa. Kokemuksen kautta sitä oppii, miten erilaiset materiaalit saa pelaamaan hyvin yksiin. Paineilman avulla kutominen on myös hieman erilaista kuin perinteisillä kangaspuilla, sillä lyönti tapahtuu paineilmalla. Se on kutojalle kevyempää ja lyönnin voima on aina sama. Tämä takaa tasaisen kädenjäljen, mutta on haastava erilailla käyttäytyvien materiaalien kanssa, Valkama sanoo.

Punos-matot on suunniteltu siten, että niitä voi käyttää monipuolisesti erilaisissa tiloissa. 100-prosenttisesti suomalaista työtä oleva Punos eristää hyvin lämpöä ja käy sekä akustiseksi matoksi että seinätekstiiliksi. Malli sekä Oitissa valmistettava punosmateriaali ovat mallisuojattuja.

 

Punos-matto valmistumassa.

Käsityöt kiinnostaneet aina

Valkama on ollut kiinnostunut käsitöistä aivan pienestä asti. Neulonta, virkkaus ja erilaiset värjäystekniikat tulivat hänelle tutuiksi jo peruskouluaikoina.

– Itse asiassa kudonta oli yksi harvoja osa-alueita, jotka olivat minulle ennen artesaaniopiskelujen alkamista vieraampia, mutta nyt teen kudontaa kuitenkin työkseni, Valkama toteaa.

Edellä mainittujen lisäksi Valkama tekee asiakkailleen esimerkiksi loimia.

– Teen kaikenlaisia tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan, vaikka tällä hetkellä aikani meneekin aika lailla tässä mattoprojektissa. Asiakkaan toivomalle työlle etsin toki tekijän, jos en itse ehdi tai osaa, Valkama tarkentaa.

Eija Rasinmäen suunnittelemia ja Irmeli Valkaman koneella kutomia Punos-mattoja valmiina. Eija Rasinmäen kutomo täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Nykyisin Hausjärven Oitissa toimiva kutomo on Suomen tunnetuimpia. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Rasinmäki itse on ise Suomen johtava mattosuunnittelija. Valkama perusti oman käsityöalan yrityksensä, Wartisanin, tänä kesänä.

Monesti ammattilainen tekee yhden, kahden tai kolmen päivän urakan jo ennen kuin pääsee tekemään varsinaista työtä. Kangaspuiden säätöjen asettaminen millilleen oikein vie oman aikansa. Langat on aseteltava kutakin työtä varten juuri siihen työhön sopivalla tavalla, samoin loimien kireyksien on oltava sopivia.

– Kun pääsee kiinni varsinaiseen kudontatyöhön, normaalikokoisen maton saa parhaimmillaan tehtyä noin vuorokaudessa, Valkama kertoo.

Punos-mattoja Valkama tekee yhdellä ja samalla koneella, joten säätöjä ei tarvitse erikseen viritellä ennen uuden maton aloittamista.

– Tietyllä tapaa elän nyt unelmaani. Onneksi uskalsin ottaa ensimmäisen askeleen ja lähdin vielä opiskelemaan, Valkama sanoo kiitollisena.

Samalla hetkellä aurinko paistaa sisään työtilaan, ja Valkaman katse etsiytyy paitsi punosnauhaan, myös kangaspuihin kiinnitettyyn näyttöpäätteeseen. Nyt, kun kutominen alkaa jo sujua, voi ajankulukseen välillä vilkaista, mitä televisiolla on tarjota. Pian kädet hakeutuvat kuin automaattisesti taas sukkulaan – on aika jatkaa kutomista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?