Superviikonloppu

Todellinen superviikonloppu kruunaa Sydän-Hämeen kesän. Kangasalan kunnan 150-vuotisjuhlallisuudet huipentuvat torilla lauantaina vietettävään sadonkorjuukarnevaaliin. Pälkäneellä puolestaan kokoonnutaan kuuden vuoden tauon jälkeen valtavaan Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyyn.

Molemmat tapahtumat ovat osoitus kunnan ja yhdistysten sekä muiden vapaaehtoistoimijoiden saumattomasta yhteistyöstä. Kunnat voivat ylpeillä osaamisellaan sen ansiosta, että ne saavat lahjakkaat ja osaavat tekijänsä liikkeelle.

Naapurusten jättitapahtumat eivät syö toisiaan. Kello 10–16 järjestettävästä Pälkäneen näyttelystä ehtii lauantaina hyvin puolilta päivin avautuvalle karnevaalitorille, jossa riittää ohjelmaa yli puolen yön – ja Aitoon näyttelyyn voi palata vielä sunnuntaina uudelleen.

 

Sekä Pälkäne että Kangasala ovat maan suosituimpia mökkipitäjiä. Kesäasukkaat ovat olleet mielessä, kun suurtapahtumat on ajoitettu elokuun viimeiselle viikonlopulle. Vaikka koulut ja työt ovat jo alkaneet, silloin rannoilla riittää väkeä venetsialaisten ansiosta.

Rannikon veneilypaikkakunnilta sisämaahan levinnyttä veneily- ja mökkikauden päätösjuhlaa saadaan viettää upean kesäisessä kelissä. Se korvaa monelle viileydessä ja sateessa vietettyjä lomaviikkoja.

Kesäasukkaat viihtyvät seudun lukemattomissa kesätapahtumissa. Vaikka kylien ja yhdistysten aikaansaama runsaudensarvi on täysin ainutlaatuinen, pieni parannusehdotus tulevalle vuodelle löytyy. Jokaisessa tapahtumassa kuuluisi erikseen miettiä, mitä ohjelmaa löytyy lapsille ja nuorille.

Vapaa-ajalla lapsiperheiden liikkeelle lähtemisestä päättää viime kädessä pikkuväki. Jos lapsille on tarjolla toritanssien seuraamista tai puheiden kuuntelua, perhettä ei nähdä tapahtumassa toista kertaa.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Yhdistykset ja niiden aktiivit osaavat yhteistyön. Jos lasten ohjelmaa ei synny itseltä, esimerkiksi MLL tai urheiluseura tuo sellaista mielellään, kun niille vain ajoissa vinkkaa. Viikonlopun jättitapahtumissa lapset ovat kunniavieraita, joille paikalliset toimijat ovat koonneet valtavasti tekemistä ja kokemista.

 

Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttely rikkoo entiset ennätykset, sillä mukana on lähes 150 paikallista yritystä ja yhdistystä. Monelle pienelle yritykselle osaston rakentaminen on melkoinen ponnistus. Kesän sesongin jäljiltä takki on tyhjä ja käsillä ainoat ajat, jolloin voisi itse lomailla. Tai sitten pitäisi vielä viimeisen vilkkaan kesäviikonlopun ajan palvella asiakkaita omassa yrityksessä.

Yrittäjät ovat turvautuneet seudun suurimpaan vahvuuteen ja ratkaisseet ongelman luovasti. Yhteisosastojen ansiosta paikallinen tarjonta on saatu mukaan kattavasti.

Näyttelyn yksi olennainen sivutuote on se, että yhteisponnistus tiivistää yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyötä. Tämä tavoite on jo saavutettu, kun messuosastoja on ideoitu ja rakennettu yhdessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?