Aktiiviset eläkeläiset saavat lisää vireitä vuosia

Seniorit Rajalanniemessä oppaanaan Rauno Haapanen.

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Pälkäneen seniorit ry on paikkakunnan vanhin eläkeyhdistys. Se palvelee keski-iän täyttänyttä väestöä kohta kolmannessa polvessa.

Hannele Näsi (vasemmalla), Raija Vainio ja Maisa Vehkalahti opistovierailulla Fredrika Wetterhoffin historiallisessa työhuoneessa.

Yhdistyksen suosio perustuu ikääntyvän väestön monipuoliseen palveluun niin virkistyksen järjestäjänä kuin yhteiskunnallisen tiedon välittäjänä. Senioriyhdistys palvelee kaikkia väestöryhmiä, koska se on puolueisiin kuulumaton ja niistä riippumaton. Lisäksi meillä ei ole alaikärajaa jäsenyysehdoissa.

Neljä toiminnan vuosikymmentä paljastavat sen suuren murroksen, jonka ikääntyvä väestö on kokenut. Eläkkeellä ei jäädä pelkästään lepäilemään ja vaivoja valittamaan. Nyt ikäihmiset liikkuvat, jopa vahvistavat kuntoaan, syövät terveellisesti, hoitavat terveyttään monin tavoin ja osallistuvat vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan. Näinä vuosikymmeninä eläkeväestön vireystila on kohentunut niin, että elämään on tullut kymmenen aktiivisen toiminnan vuotta lisää. Tässä myös seniorijärjestön rooli jäsenkuntansa ohjaajana ei ole merkityksetön. Samalla luomme virikkeitä muillekin kuntalaisille monien retkien ja taidenautintojen muodossa.

Olemme viime vuosina mukauttaneet ohjelmamme vastaamaan entistä virkeämmän vanhusväestön tarpeita. Yhteinen liikunta on arkipäiväämme, erilaiset matkat ovat lisääntyneet, sähköinen ja mediatiedottaminen niin sisällä kuin järjestöstä ulospäinkin ovat saaneet uudet mittasuhteet ja vahvistunut ”toimihenkilöiden” joukko toimii varsin itsenäisesti kukin omalla vastuualueellaan.

Vuodet ovat myös karsineet jotain pois. Kuukausikokoukset, joita voisi kutsua keskustelukerhoiksi, ovat jääneet luonnostaan pois toiminnasta ilman erillistä linjapäätöstä.

Toimintamme on puhtaasti paikallista. Näemme sen vahvuutena. Tapahtumamme ovat lähellä, monille kävelyetäisyydellä. Omaan kuntaan, seurakuntaan ja muihin viranomaistahoihin kuin myös muihin kansalaisjärjestöihin yhteys on välitön. Henkilöt ovat arkipäivän tuttuja.

Järjestömme välittääkin näistä yhteisöistä saamaansa tietoutta tapahtumista ja erikoisesti ikäihmisten palveluista. Yhdistys osallistuu Ikäpisteen toimintaan sekä toimijana että jäsenten aktiivisena osallistumisena.

Vapaaehtoisen palvelu- ja ystävätoiminnan yhdistys suuntaa ensisijaisesti omaan jäsenkuntaansa. Lisäksi naapurustossa tai ystävissä löytyy aina jokaiselle palvelutehtäviä. Yhdistyksellä on kolme edustajaa vanhusneuvostossa.

 

Muisti-, liikunta- ja keilakerhot

Säännöllisesti kokoontuvia kerhoja on kolme.

Muistikerho ratkaisee tehtäviä.

Muistikerho kokoontuu kuukauden viimeisenä torstaina. Kerhon jäsenmäärä on hyvin rajoitettu, jotta vuorovaikutteisuus säilyy. Kirjallisten muistitehtävien ohella kokoontumisessa pääpaino on vapaassa vuoropuhelussa. Jokainen saa esiintymisvuoron, jolloin saa kertoa hauskoista tapahtumista, kommelluksista ja vaikka perhehistoriasta. Näin keskustelu sinkoilee asiasta toiseen ja joku taas löytää siitä sillan toiseen aiheeseen. Näin huomaamatta muistilokeroita kaivellaan. Siinähän se kerhon tarkoitus paljastuukin! Muistikerho päättää kevätkauden ohjelmalliseen retkeen.

Liikuntakerho on kehittynyt kuntosalilla kävijöistä. Kahdeksas vuosi on salilla menossa. Oma vuoro on kerran viikossa ja ryhmän koko alkaa olla jo ”kipurajoilla” yli kahdenkymmenen.

Ulkoliikuntaa on lisätty vähitellen. Kävelyretket alkoivat ”korttelikävelynä” ja laajenivat pian harjulle ja sitten ympäristöön. Erikoisen suosittuja ovat niin sanotut ”kyläkävelyt”, joissa tutustutaan paikalliseen asutukseen, historiaan ja maisema-arvoihin. Tutuiksi ovat tulleet muun muassa Myttäälä, Aitoo, Rajalanniemi, Vehoniemi, Saarikylät, Laitikkala, Kollola, Iltasmäki. Retkellä kertojana on yleensä paikallistuntemuksen omaava henkilö.

Talvisin retket siirtyvät sitten hiihtoladuille. Pari kertaa vuodessa kerho suuntaa pidemmän retken kansallispuistoihin tai valtion retkeilyalueille.

Muutaman vuoden toiminut keilakerho kokoontuu säännöllisesti viikkovuorolleen. Lajin tekniikkaa ei tarvitse säikähtää. Kerhossa annetaan opastusta aloittajille.

Seniorit tunnetaan ensisijaisesti kulttuuriretkien järjestäjänä. Vakiintunut käyttäjäkunta vannoo teatteri- ja konserttiohjelmien puolesta, joita seniorit järjestävät kuluvana vuonna seitsemän. Tätä täydentävät kolme muuta päiväretkeä mukaan lukien perinteinen kotiseuturetkemme.

Ammattioppilaitoksiin tutustuminen vuosittain antaa perspektiiviä ymmärtää myös kasvavaa sukupolvea. Olemmehan useimmat isovanhempia.

Pälkäneen eläkeläiset ovat hieman keskimääräistä valveutuneempia. Koko maassa yli 65-vuotiaista 32 prosenttia kuuluu eläkeyhdistyksiin. Pälkäneellä osuus on hieman alle 40 prosenttia.

Ihmisen kannattaa aina samaistua johonkin yhteisöön. Oletpa eläkkeellä tai työelämässä, liity joukkoomme ja pääset mukaan aktiiviseen ja monipuoliseen toimintaamme sekä liiton ja piirin järjestämiin tilaisuuksiin. Jäsenetuihin kuuluu muun muassa valtakunnallinen tiedotuslehti Patina.

Liittyä voit soittamalla Liisa Kivistölle numeroon 040 527 2336. Samalla voit antaa toiveita tulevista ohjelmistakin.

 

Pälkäneen seniorit ry

Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyn osasto Y54
palkane.senioriyhdistys.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?