Puutikkalan kyläkauppa: Eija Marttila ja Tuija Forsberg avaavat kaupan keväällä ja suunnittelevat sen oheen uusia palveluita

Maallemuuttajat innostuivat kyläkauppiaiksi

Eija Marttila ja Tuija Forsberg suunnittelevat kyläkaupan yhteyteen kahvilaa, majoitustoimintaa ja muuta mikä pidentäisi kesäsesonkia.

Rautajärveltä kuului kolme vuotta sitten valtakunnallisestikin omituisia, kun kylällä avasi uudestaan kauppa. Ensi keväänä sama toistuu Puutikkalassa: kyläkauppa herää eloon parivuotisesta ruususen unesta.

Asialla ovat tamperelaiset Eija Marttila ja Tuija Forsberg. Maallemuutosta haaveilleet naiset ihastuivat ensin talosta ja sitten sen pitkistä kauppaperinteistä.

– Kylä ja talo hurmasivat heti ensi silmäyksellä, kaksikko kertoo.

Talokaupat syntyivät nopeasti, ja asuntojen remontoinnin lisäksi alettiin suunnitella kaupan avaamista sekä uusia palveluita sen yhteyteen.

– Kesäkahvila toimisi ja pientä yöpymistoimintaa voisi olla ainakin kesäisin. Pihalla on hieno navetta, sinnekin on ehditty miettimään monenlaista verstasta, Marttila ja Forsberg kertovat.

Kaksikko tietää, että kyläkaupan arki voi olla hiljaista kesän loma-ajan ulkopuolella. Siksi he ovat ideoineet, miten sesonkia voisi jatkaa.

– On ehkä ihan hyvä, kun emme tiedä ihan tarkalleen, mihin olemme ryhtymässä, Marttila ja Forsberg nauravat.

– Elämäntilanne on kuitenkin sellainen, että nyt voi repäistä ja tehdä jotain yllättävää. Luonto ja rauhallisempi maalaiselämä kiehtoo minua. Jään ensi vuonna eläkkeelle, joten kyläkaupan pito on vähän kuin eläkeharrastus, Eija Marttila sanoo.

Ja kaksistaan kaupan pitäminen ei ole niin sitovaa, vaan työt voi jakaa niin, että toinen pääsee välillä muihin askareisiin.

 

Alitajuisesti kypsynyt ajatus

Eija Marttilasta ja Tuija Forsbergistä tulee puutikkalalaisia syyskuun puolivälissä. Ensin edessä on asuntojen remontointi.

– Vaatii monenlaista, kun yhden perheen asunto muutetaan kahdeksi erilliseksi asunnoksi. Mutta olen hankkinut hyvän remonttiporukan: poikani ovat alan ammattilaisia ja yrittäjiä, Tuija Forsberg nauraa.

Muutama vuosi sitten eronneella Forsbergilla on kolme aikuista poikaa. Eija Marttila puolestaan jäi kolme vuotta sitten leskeksi, kun hänen miehensä yllättäen kuoli. Elämänmuutos on mahdollinen, kun nuorempi lapsi on jo 19-vuotias ja lähdössä jo pois kotoa.

– Minulla on Pispalassa liian iso talo, joten vaihdan isompaan.

Ystävykset päätyivät etsimään maaseudun taloa kimpassa, sillä yksinäiselle naiselle omakotitalo maalla voisi olla liian iso pala nieltäväksi. Kyläkauppaidea syntyi vasta talonhaun lomassa.

– En tiedä, olenko jotenkin alitajuisesti kypsytellyt tällaista ajatusta. Minulla on ollut tapana pysähdellä eri puolilla Suomea kyläkaupoilla ja haastatella kauppiaita, että miten tällä pärjää, Tuija Forsberg kertoo.

Kauppiasura on molemmille hyppy tuntemattomaan.

– Emme ole kauppiassukua, mutta yrittäjän arki on molemmille tuttua, ja minun ensimmäinen kesätyöpaikka oli aikanaan elintarvikekaupassa, Tuija muistelee.

Eija puolestaan tuntee tulevan kotikylänsä lapsuudestaan.

– Vietimme kesiä toisella puolella järveä ja kävimme Puutikkalassa ja Annikki Salon kaupassakin. Se oli silloin yksi kylän kolmesta kaupasta.

 

Kyläkauppa näkyy myös netissä

Puutikkalan kyläkauppa on tarkoitus avata keväällä. Jo syksylle on suunnitelmissa pientä tapahtumaa, joka pitää kaupan ihmisten mielissä. Kyläkauppa tuodaan myös nettiin ainakin Facebookin ja ehkä myös kyläkauppiaan blogin kautta.

Jatkajien löytyminen oli suuri asia Pirkko Syrjäselle, joka lopetti kaupanpidon kaksi vuotta sitten. Uudet kauppiaat tietävät, millaisella antaumuksella edeltäjä kaupanpitoon suhtautui.

– Kyläkauppa on myös kohtaamispaikka, kylän keskus ja tietotoimisto, Eija Marttila sanoo.

Hän vakuuttaa, että juuri se heitä kiinnostaa.

– Olemme aivan täpinöissämme ja pää täynnä ideoita. Odotamme kovasti, että pääsemme paikan päälle, Tuija Forsberg sanoo.

– Mutta ensimmäinen asia on saada asunnot kuntoon, kaksikko toppuuttelee toisiaan.

Ensi viikonloppuna uudet kauppiaat ovat jo mukana Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyssä.

– Harmi että kuulimme näyttelystä niin myöhään. Emme millään pääse molemmiksi päiviksi, vaan olemme paikalla vain sunnuntaina.

Pirkko Syrjänen (keskellä) on tyytyväinen, kun Eija Marttila ja Tuija Forsberg jatkavat kaupan pitoa Puutikkalassa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?