Pälkäneestä moderni kaupunki

Ehdotan projektia Pälkäne 2025 eli tehdään Pälkäneestä vetovoimainen, nykyaikainen pieni ja viihtyisä kaupunki vuoteen 2025 mennessä. Tämä tarkoittaa kunnan olemassa olevien mahdollisuuksien hyödyntämistä ja lisäksi uusien, innovatiivisten yritysten saamista paikkakunnalle. Matkailu ja pienyrittäjyys ydinasioina.

Mitä ovat olemassa olevat mahdollisuudet?

Roholan asemakaava-alueesta moderni pienoiskaupunki. Rakennusten ulkonäölle tarkat vaatimukset, jotka sallivat kokeilevan ”vau-arkkitehtuurin”. Puistokatuja, joenrannan kävelytie. Vierasvenesatama tännekin. Kostianvirran mahdollisuudet käyttöön. Rannat siistittävä. Kummallekin puolelle kävelytiet, osin valaistut. Nykyiseen vierasvenesatamaan lisää palveluita, ainakin kesäaikainen kahvio. Uimala modernisoitava, hyppytorni rakennettava siihen missä se oli ennenkin. Virtaan liittyviä tapahtumia, esim. jokavuotinen melonta- tai soutukilpailu tai vaikkapa Kostianvirran uinti (koko virran mittainen uintikilpailu).

Iharin veneilyreitin parantaminen tien alikulun laajentamisella ja reitin merkitsemisellä Pälkäneveden puolella. Väli Ihari – Kostia voisi sekin olla kilpailureitti melojille tai soutajille.

Sappeen Matkailukeskuksen edelleen kehittäminen; mainostaminen ulkomailla. Erilaisia uusia kilpailuja.  Esimerkiksi ”Pälkäne triathlon”: Kostianvirran uinti, pyöräily Kostianvirralta Sappeen vuoren laelle, juoksu sieltä takaisin Pälkäneen urheilukentälle.

Pälkäneen urheilukentälle 400-metrinen mondopäällysteinen rata; yritetään saada urheiluväki innostumaan perinteisistä Lukon Juhannuskisoista. Vilpolan kunnostus.

Matkailun vetonaulaksi rauniokirkon – Aapiskukon – Anttilan alue (neuvoteltava tietysti omistajien kanssa yhteisymmärrykseen pääsemiseksi). Tämä on niin loistava mahdollisuus kansainväliseksi ”turistirysäksi”, ettei sitä pidä hukata. Rauniokirkko katettuna lasikatolla värivalosuunnitelmin, entisen Finntavernan paikalle tyyliin sopiva rakennus, jossa olisi kunnan infopiste, kahvila, jokin myymälä ja rauniokirkon opastus sekä laajahkot pysäköintialueet. Yhteys Aapiskukon puolelle joko tien yli tai ali taikka liikenneympyrän kautta.  Aapiskukon hotelliosan laajennus ja paikallistien jatkaminen Kankaanmaan alueelle.

Anttilan päärakennuksen ja pihapiirin rakennuksineen kunnostaminen korkeatasoiseksi matkailukeskukseksi, jossa motellimaisia majoitustiloja, kahvila, korkeatasoinen tilausravintola ja erilaisia näyttelytiloja. Keltaisen Talon tapainen toiminta sopisi parhaiten tälle rauniokirkon–Anttilan väliselle alueelle. Nuijan Talo erikoistuisi olemaan juhlatalona, kongressikeskuksena ja monipuolisena näyttely ja kokoustilana.

Lukiosta jokin maaseudulle sopiva erikoislukio, vaikkapa luomuviljelyyn erikoistunut, vain yhtenä esimerkkinä. Yhteistoiminnassa paikallisten maatalousyrittäjien kanssa. Hankkeeseen mukaan Laitikkalan yritykset, strutsitila ja muut puitteisiin sopivat yritykset.

Syrjänharjun tien parantaminen ylös näkötornille, jonka kuntoa kohennettava ja yhteyteen saatava kesä-aikana toimiva kahvio tai jäätelökioski. Eikä pidä unohtaa uutta teollisuusaluettakaan Lahdentien varrella.

Kaiken tämän toteuttaminen vuoteen 2025 mennessä voi hitauteen tottuneista hämäläisistä kuulostaa mahdottomalta, mutta ei se sitä ole, jos edellä mainittujen yritysten ja tilojen omistajat kantavat kortensa yhteiseen kekoon, joka olisi parempi vaihtoehto kuin kaiken jättäminen ennalleen. Jopa EU:kin saattaisi osallistua tällaisen kärkihankkeen tukemiseen. Pälkäne voi kymmenessä vuodessa nousta hyvinvoivaksi ja tunnetuksi matkailu- ja yrittäjäkaupungiksi, tai sitten jäädä uinumaan pienenä maalaiskuntana.

Pauli Tiililä

J.K. Tämä ehdotus painottuu lähinnä Onkkaalaan ja muutenkin ns. vanhan Pälkäneen puolelle. Se johtuu vain siitä, etten tunnen Luopioisten puolen asioita niin paljon, että voisin ehdottaa jotakin uudistuksia myös sinne. Mistään syrjinnästä ei siis ole kysymys. Toivottavasti vastaavanlaisia hyviä ehdotuskohteita löytyy sieltäkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?