Suomen luonnon päivä: Vihavuodenkoskella tietoa kunnostuksista ja taimenista

Ihmiset lähemmäs luontoa

Anitta Piiponniemi, Arja Siuro ja Ismo Jokinen osallistuivat luontopäivän tietokilpailuun. Anu Cavén maa-ja metsätalousministeriöstä opastamassa.

Lauantaina vietettiin kolmatta kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää, jolloin aiheeseen liittyviä tapahtumia ja retkiä järjestettiin eri puolilla Suomea. Vihavuodenkoskella oli tarjolla tietoa virtavesien kunnostamisesta ja taimenen elinkierrosta.

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä viikonloppuna. Päivästä on tarkoitus tehdä uusi suomalainen kansanperinne ja vakiintunut liputuspäivä. Päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen luontopalvelujen ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke, jossa on mukana eri alojen toimijoita.

– Tapahtuman tavoitteena on saada ihmiset viettämään enemmän aikaa luonnossa, viestintäharjoittelija Anu Cavèn maa-ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Kalakohteita ministeriöllä on Vihavuoden lisäksi Okeroisten mylly Lahdessa. Tapahtumaa juhlistettiin myös luomutiloilla.

Vihavuodessa järjestettiin kävelykierroksia, joilla Vihavuoden kosken kunnostuksissa mukana ollut Esa Lehtimäki ja kaksi vuotta sitten myllyuomakunnostuksia tehnyt Ilkka Vesikko kertoivat asiasta kiinnostuneille koskesta ja taimenen elinkierrosta.

Vihavuodenkoski kunnostettiin 1990–luvulla, jolloin Vihavuoden ränsistynyt pato purettiin ja tilalle rakennettiin uusi pohjapato, jonka ohi kalat pääsevät uimaan kutupaikoille. Lisäksi rakennettiin kutusorakoita, suojakivikoita poikasille ja asentopaikkoja isoille kaloille. Kunnostustöiden ansiosta uhanalainen järvitaimen lisääntyy nykyisin koskessa. Koski on suosittu kalastuskohde, mutta taimenen kalastus koskessa on kuitenkin erittäin säännösteltyä ja valvottua.

Vihavuodessa järjestettiin myös tietokilpailu liittyen Vihavuoden kosken toimintaan ja historiaan. Kaikille osallistujille oli luvassa pullakahvit Koskikahviossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?