Liikuntatoimen kysely: Mitä liikuntapaikkoja käytetään ja mitä pitäisi kehittää

Kuntosalien käyttöaste on kova

Kuntosalien käyttöaste on kova. Rautajärven Kortteenpohjalla asustava Ilona Salonius tekee raskaampia liikkeitä, kun on ensin lämmitellyt esimerkiksi kuntopyörän kanssa.

Kuntosalien käyttöaste on kova. Rautajärven Kortteenpohjalla asustava Ilona Salonius tekee raskaampia liikkeitä, kun on ensin lämmitellyt esimerkiksi kuntopyörän kanssa.

Pälkäneläiset vastaavat vilkkaasti liikuntatoimen kyselyyn. Ensimmäisen viikon aikana nettikyselyn täytti toista sataa kuntalaista.

– Kysely kiinnosti Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyssä. Linkkiä kyselyyn on jaettu ahkerasti myös Facebookin kautta, liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kertoo.

Kyselyllä selvitetään käyttäjien liikuntatottumuksia ja eri liikuntapaikkojen käyttöastetta. Kuntalaisilta tiedustellaan myös, mitä liikuntapaikkoja tulisi jatkossa kehittää.

– Ihmiset tietävät, ettei kaikkeen ole varaa. Nyt heitä haastetaan priorisoimaan, mitkä olisivat kaikkein tärkeimpiä liikuntakohteita, joita kunnan pitäisi ensisijaisesti kehittää.

Liikuntatoimen kyselyyn voi vastata syyskuun ajan. Linkki kyselyyn löytyy kunnan nettisivuilta. Vastaajat voivat osallistua arvontaan, jossa on palkintona vuoden 2016 kuntosalikortti joko Pälkäneen tai Luopioisten salille sekä Kunto & Terveys -lehden vuosikerta ja irtonumeroita.

 

Kyläsalit vähentävät hieman painetta

Nettikyselyn tulokset saadaan helposti ja nopeasti päättäjien ja viranhaltijoiden tietoon. Perjantaiaamuna vastauksia oli kertynyt 119. Petri Ketola ei ole yllättynyt siitä, että vastauksissa näyttää korostuvan kuntosalien merkitys.

– Sekä Onkkaalan että Luopioisten kuntosalin käyttö on kasvanut rajusti muutaman vuoden aikana. Se on nähtävissä avaimen lunastaneiden määrissä sekä kävijätilastoissa.

Salit ovat ahkerassa käytössä aamusta iltaan.

– Ihmiset ovat huomanneet, että kaikkien ei välttämättä kannata pakkautua salille iltapäivisin neljän ja kuuden välillä, ja siksi siellä käydään paljon myös aamuisin ennen työpäivää.

Kylien salit vähentävät hieman Onkkaalan ja Luopioisten salien painetta. Rautajärven kuntosali kerää etenkin kylien väkeä. Epaalan entiselle koululle syksyn aikana valmistuva sali tulee Kamppailukoulun harrastajien käyttöön.

Molempien kyläsalien välineet ovat Pälkäneen kuntosalien vanhoja laitteita. Luopioisten salin laitteet siirrettiin Rautajärvelle, ja Kamppailukoulun kiinteistön omistava Tero Nikkanen osti Onkkaalan salin välineet mutkan kautta.

 

Liikuntahallin kaava valmisteilla

Petri Ketola arvelee, että myös paljon puhuttu ja kauan kaivattu liikuntahalli nousee esiin liikuntatoimen kyselyn tuloksista.

– Kyselyä ei tehdä liikuntahallihankkeen vuoksi, vaan tällaista selvitystä on suunniteltu jo hetken aikaa ja se on kirjattu myös liikuntatoimen tämän vuoden tavoitteisiin.

Liikuntahallin suunnittelu etenee monella rintamalla ja osin lomittain. Yhteiskoulun päässä, kirjaston edustalla olevalle tontille on parhaillaan tekeillä kaavamuutos. Hallin tieltä purettavat rivitalot ovat tyhjentyneet paria asuntoa lukuun ottamatta. Talot ovat päässeet kehnoon kuntoon, ja Pälkäneen Asuntotuotanto pohti kohteen purkamista jo ennen liikuntahallihanketta.

Liikuntahallille voidaan hakea opetusministeriön avustusta, kun kaavaehdotus on valmis ja valtuusto on tehnyt rakentamispäätöksen. Tässä vaiheessa Pälkäne on vasta kärkkymässä rahoitusta.

– Läänin liikuntaneuvoston ja ministeriön tiedossa on, että Pälkäneelle tarvitaan ja suunnitellaan hallia. Jos kaava etenee toivotulla tavalla, niin on pieni mahdollisuus, että rahoitusta saataisiin jo ensi vuodelle. Se edellyttäisi sitä, että joku muu rahoituslistoilla oleva hanke peruuntuisi tai lykkääntyisi. Realistinen tavoite on, että rahoitusta saadaan vuodelle 2017, Petri Ketola sanoo.

Suunnittelijoita päästään kilpailuttamaan, kun liikuntahallityöryhmä on tehnyt esityksensä siitä, millainen halli Pälkäneelle halutaan.

Työryhmä valitsi Seppo Kortelahden konsultiksi, joka johtaa projektia ja valvoo kunnan etua sekä suunnittelu- että rakennusvaiheessa.

Kortelahti on toiminut vastaavassa tehtävässä jokseenkin kaikissa Sydän-Hämeen kuntien isoissa hankkeissa jo vuosien ajan. Liikuntahallihankkeen konsultiksi hänet valittiin kilpailutuksen perusteella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?