Ainutlaatuista osaamista

Syksyinen Aitoo on viikonloppuna aika hiljainen näky. Raitilla ei näy montakaan kulkijaa.

Aitoo ei kuitenkaan poikkea muutaman sadan asukkaan maalaiskylästä juuri mitenkään. Korkeintaan Anna Tapion koulu ja tehtaan piippu kertovat, että elinvoimaa on hieman tavanomaista enemmän.

Hiljaisen julkisivun alla muhii kuitenkin ainutlaatuista osaamista. Tuntuisi nimittäin absurdilta ajatukselta, jos joku toinen vastaavankokoinen kylä – ehkä Eräjärveä lukuun ottamatta – yrittäisi järjestää Kirkastusjuhlan kaltaisen tapahtuman.

Sen kokoamiseen tarvitaan valtava määrä kokemusta ja rohkeutta. Myös vuosikymmenten aikana rakentuneet perinteet ja brändi ovat suureksi avuksi.

 

Aitoon Kirkastusjuhlissa kiteytyvä osaaminen pulppusi viikonloppuna pintaan Aapiskukon nostalgisilla kyläfestareilla. Maan muiden taukopaikkojen olisi vaikea yltää samaan edes isolla rahalla. Pälkäneellä homma hoituu niin, että pyydetään paikallinen mansikkatilan isäntä kavereineen lavalle ja paikalle vyöryy puolen tuhatta juhlijaa.

Hannu Laaninen ja Timo Ojala tekivät Kukon nostalgiafestarin järjestelyissä jättiurakan, mutta samalla tapahtuma on jälleen yksi esimerkki pälkäneläisestä helppoudesta. Aitoon VPK hoitaa paikalle teltat, aidat ja pöydät. Ojala ja Tuomas Lehmusvirta lainaavat Eräjärveltä lavan ja kokoavat ammattitason esitystekniikan. Äänipöydän taakse ja muihin vaativiinkin tehtäviin löytyy avuksi Kimmo Verkkosaaren kaltaisia paikallisosaajia.

Lopputuloksena on paikallisin voimin järjestetty ammattitason musiikkitapahtuma.

 

Kyläfestarin lauantainen nostalgiailta ja sunnuntain lastenkonsertti todistavat elävän musiikin yhdistys Sykkeen uudesta tulemisesta. Valokeilaan astui konkareiden lisäksi myös tuoretta osaamista. Aukusti Koivisto nousi lavalle äitinsä idoleiden kanssa ja Mika Äijälä esitteli juuri ensilevynsä julkaisseen bändinsä kanssa biisintekotaitojaan.

Kesäisen kimppakaraoken tapaan esille tuotiin myös sitä seuraavan sukupolven esiintyjiä. Näin elävän musiikin yhdistys kasvattaa tulevaisuuden tähtiä ja varmistaa, että seudulla soitetaan ja lauletaan myös tulevaisuudessa.

Pälkäne antoi viikonlopun aikana itsestään taas aika nuorekkaan ja aikaansaavan kuvan. Laipan vaeltajaa vastaan polki kymmenittäin maastopyöräilijöitä ja Aapiskukon tankkaaja yllätettiin helikopterilennätyksellä, poniajelulla, lastenkonsertilla ja zumballa. Tällainen kuhina todistaa maaseudun elinvoimasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?