Tunnetta ja melankoliaa: Mikkolan Navetta avaa syyskautensa venäläisen romanssin sävelin

Iltapäivä venäläiselle musiikille

Hannu Riihivaara ja Iina Harjula ovat esiintyneet jo vuosia yhdessä.

Hannu Riihivaara ja Iina Harjula ovat esiintyneet jo vuosia yhdessä.

Mikkolan Navetan monien kulttuurien syyskausi käynnistyy venäläisen romanssin pyörteissä. Ensi lauantaina syyskuun bassobaritoni Hannu Riihivaara pitää Navetalla venäläismusiikin konsertin, jossa eletään tunteella, niin kuin vain klassisessa slaavilaisessa musiikissa osataan. Säestäjänä on pianisti Iina Harjula Sibelius-opistosta.

Ohjelmassa on muun muassa Tsaikovskyn, Musorgskin ja Rahmaninovin musiikkia sekä tuttuja lauluja, kuten Moskovan illat tai Uralin pihlajat. Musiikin lomassa voi herkutella venäläisellä keittoaterialla.

Hauholla kesiään viettävä Riihivaara löysi Mikkolan Navetalle ystävänsä kautta. Hän on palannut nuoruutensa musiikkiharrastukseen ja opiskellut määrätietoisesti yksinlaulua ja suorittanut tutkintoja. Matka on ollut melkoinen: ensin pitänyt vuosikausia opetella laulutekniikkaa ja lisäksi venäjän kielen ääntämystä.

Venäläisen musiikin konsertti alkaa lauantaina 12. syyskuuta kello 16 Mikkolan Navetalla osoitteessa Keskitie 5. Konsertin järjestää kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry.

Jevgeni Onegin koukutti venäläiseen musiikkiin

Venäläiseen musiikkiin – ja oikeastaan koko lauluharrastukseen – Riihivaara innostui kuunnellessaan Greminin aariaa. Hän mietti, että olisi hienoa, jos joskus osaisi ja uskaltaisi esittää laulun julkisesti, ja vieläpä venäjän kielellä.

Musiikkimatkalle on mahtunut myös kuoroharrastusta ensin Helsingissä Suomen Filharmonisessa kuorossa ja 2000-luvun alusta Hämeenlinnassa kamarikuoro Vokaalissa.

Riihivaara on myös esiintynyt yksinlaulajana muun muassa Matti Oikarisen ja Markku Helkon kanssa. Jotkut saattavat muistaa hänet Rabbin roolista Hämeenlinnan teatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalista.

Pianisti Iina Harjula esiintyy paljon lied- ja kamarimuusikkona sekä on viehtynyt venäläiseen musiikkiin. Hän toimii Sibelius-opistossa pianonsoiton opettajana, laulajien säestäjänä ja apulaisrehtorina. Hannu Riihivaara ja Iina Harjula ovat esiintyneet yhdessä kolmisen vuotta.

Päivi Loukamo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?