Teemaviikko: Kangasalla haastetaan kuntalaisia löytämään yhdessä tekemisen ilo

Syödään ja liikutaan yhdessä

Koulumatkan kulkeminen pyörällä tai kävellen on hyvää arkiliikuntaa.

Koulumatkan kulkeminen pyörällä tai kävellen on hyvää arkiliikuntaa.

Kangasalan yläkoululaisista joka kolmas syö perheensä kanssa yhdessä päivittäin. Alakoululaisista joka kolmas liikkuu terveyden kannalta tarpeeksi.

– Nämä faktat olivat alkusysäyksiä yhdessä syömisen ja liikkumisen teemaviikolle. Kampanjalla halutaan nostaa esiin yhdessä syömisen ja liikkumisen merkitys kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääjänä, hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen kertoo.

Yhteiset ruokahetket merkitsevät lapsille ja nuorille turvallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Ruoka-ajat rytmittävät ja antavat kokemuksen huolenpidosta ja ennakoitavasta arjesta. Työssä käyville ruokatauko taas on tärkeä virkistymishetki.

– Myös iäkkäät, joiden ruokahalu on heikentynyt, syövät paremmin muiden seurassa, Mäkinen tietää.

Liikunta vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Liikunta parantaa itsetuntoa ja oppimista sekä edistää mielenterveyttä. Säännöllinen liikkuminen myös lisää unen kestoa ja kohentaa sen laatua.

– Liikunta myös ehkäisee tai hidastaa ikääntymiseen liittyviä muutoksia, Mäkinen jatkaa listaa.

Syödään ja liikutaan yhdessä -teemaviikkoa vietetään Kangasalla ensi viikolla. Viikon aikana haastetaan kaikenikäisiä kuntalaisia huomaamaan yhdessä tekemisen ilo. Teemaviikon toteuttamiseen osallistuvat varhaiskasvatus, koulut, sosiaali- ja terveyskeskus ja ateriapalvelu.

– Mukaan on lähtenyt myös yrityksiä, yhdistyksiä ja urheiluseuroja. Teemaviikkoon osallistutaan esimerkiksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa, ateriapalveluissa, neuvoloissa ja työpaikoilla. Kukin yksikkö osallistuu sille ominaisella tavalla. Ja osallistua voi toki ihan yksittäisenä kuntalaisenakin, ravitsemussuunnittelija Hilpi Linjama kannustaa.

 

Tapahtumia eri puolilla kuntaa

Viikon aikana kouluissa korostetaan hyviä tapoja ruokailun yhteydessä. Muutakin ekstraa on luvassa, sillä kouluissa kokeillaan salaatin tarjoamista komponentteina eli oppilaat saavat koota salaattinsa yksittäisistä raaka-aineista itse. Kouluissa tapahtuu muutenkin paljon. Esimerkiksi Pikkolassa luvassa on toiminnallinen rastirata.

– Eiköhän teema näy ja kuulu myös lähes kaikkien koulujen päivänavauksissa, Pikkolan koulun kotitalousopettaja Irene Passila arvelee.

Päiväkodeissa teemaviikolla leikitään tavallista enemmän pihaleikkejä. Myös vanhuksille on luvassa yhteistä ohjelmaa viikon aikana esimerkiksi Jalmarinkodossa.

Torstaina 17. syyskuuta kunnan vapaa-aikatoimi järjestää kaikille avoimia isovanhempi-lapsi -liikuntahetket sekä Pitkäjärven liikuntahallilla että Pikkolan koululla. Kangasalan uimahalli Kuohussa järjestetään tiistai-iltana uintitekniikan opastusta, ja torstai-iltana on tarjolla vesijuoksutekniikkaopastusta. Lauantaina vuorossa on vesijumppamarathon.

Teemaviikon ohjelmaa ja erilaisia vinkkejä kootaan kampanjan Facebook-sivuille.

– Sinne voi jättää terveisiä ja ladata vaikkapa omia kuviaan teemaviikon viettämisestä, Linjama vinkkaa.

 

Syödään ja liikutaan yhdessä -teemaviikko Kangasalla 14.–20.9. Kampanjan Facebook-sivut löytyvät osoitteesta www.facebook.com/syodaanjaliikutaanyhdessa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?