Kuulemistilaisuus Kautialan koululla: keskustelua harmaista alueista, kuljetuksista ja Huutijärven koulun laajennuksesta

Koulun lakkautus heikentäisi kylien vetovoimaa

Kautialan kyläkoulun lakkauttamista koskeva kuulemistilaisuus veti koulun liikuntasalin täyteen väkeä viime viikon tiistai-iltana. Ajoittain kiihkeäksikin äitynyt keskustelu velloi kouluja ympäröivistä harmaista alueista koulukuljetuksiin ja Huutijärven koulun laajennuksen kytkeytymisestä Kautialan koulun lakkauttamiseen.

Viesti kyläkoulun kohtalosta päättäville kunnan luottamushenkilöille oli selvä: Kautialan koulua ei saa lakkauttaa. Kysymyksiä ja kommentteja olivat kunnan virkamiehistä vastaanottamassa sivistystoimenjohtaja Leena Pajukoski ja rakennuspäällikkö Marko Sallinen. Huutijärven koulun tilanteesta puhui rehtori Tuire Amaral.

Raudanmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Tanila painotti, ettei Kautialan koulun lakkauttamisen vaikutuksia tutkittaessa saa rajautua pelkkään koulutoimintaan.

–Lakkauttamisella voi olla vaikutuksia siihen, miten ihmiset muuttavat tänne ja miten täällä saa rakentaa, hän laajensi tarkastelukulmaa.

Kautialan koulupiirin kunnanvaltuutettu Harri Syrjäläinen (kok) ihmetteli, miksi ollaan laittamassa yksi kouluyksikkö kiinni, kun samalla on tulossa merkittäviä korjausinvestointeja muihin yksiköihin.

–Miksi Kangasalan koko kouluverkkoa ei tarkastella yhtenä kokonaisuutena, hän kyseli.

Ei kytköstä laajennukseen

Huutijärven koulun laajennustöiden valmistuttua tilaa on tuossa yksikössä 240 oppilaalle. Kuluvana lukuvuonna koulussa on oppilaita 228. Kautialan koulussa on nyt 29 oppilasta. Kuulemistilaisuudessa epäiltiin, että laajennuspäätös tehtiin Kautialan ja Raikun koulun lakkauttamisia silmällä pitäen.

– Laajennushanketta ei ole lähdetty tekemään siltä pohjalta, että Kautialan ja Raikun koulut lopetetaan, Huutijärven koulun rehtori Tuire Amaral painotti.

– Jos kyläkoulujen oppilaat tulevat meille, saan ne oppilaat mahtumaan. Käytetään ne tilat, jotka on tarkoitettu muuhun toimintaan. Siivouskomeroon ei tarvitse ketään laittaa, hän kumosi arvelut.

Kuulemistilaisuudessa keskusteltiin myös koulujen väleihin jäävistä harmaista vyöhykkeistä. Kysyjä yleisöstä uskoi, että Kautialan ja Huutijärven koulujen väliseltä harmaalta alueelta oppilaat automaattisesti otetaan Huutijärvelle.

– Tilanteen mukaan oppilaat siirretään tarkoituksenmukaisiin paikkoihin, Amaral vastasi.

Huutijärven ja Kautialan väliseltä harmaalta alueelta lapsia kulkee linja-autolla Huutijärvelle ja taksilla Kautialaan. Yleisöstä huomautettiin, miksi kunta ei säästä kuljetuskustannuksissa, koska linja-autolla pääsee myös Oriveden suuntaan.

Tänä lukuvuonna Kautialan koulupiirin eskarit käyvät koulua Huutijärvellä. Näin samastakin perheestä voi eskarilainen mennä taksilla Huutijärvelle ja vanhempi sisarus kävellen Kautialaan.

– Tehtiinkö tarkoituksella eskareiden siirto Huutijärvelle, jotta saadaan Kautialaan suuremmat kustannukset oppilasta kohden, heitettiin kysymys yleisöstä.

Koulu ainoa kunnallinen palvelu

Kuulemistilaisuuteen Kautialan koululle saapui runsaasti väkeä.

Kuulemistilaisuuteen Kautialan koululle saapui runsaasti väkeä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilmeet olivat vielä iloisia ennen tilaisuuden alkua.

Kautialan koulun lakkauttaminen toisi laskelmien mukaan noin 116 000 euron säästöt vuodessa. Keväällä julkaistun päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman mukaan koulun peruskorjauskustannukset olisivat noin 650 000 euroa.

Kuulemistilaisuudessa kysyttiin, milloin peruskorjaus olisi pakko tehdä ja milloin se olisi teoriassa mahdollista tehdä. Tähän ei suoraa vastausta kunnan virkamiehiltä saatu.

– Huutijärven koulun laajennus oli listalla jo vuonna 2008, kunnanvaltuutettu Mika Ollila (kok) antoi osviittaa aikataululle.

Keväällä 2011 kunnanvaltuusto päätti, ettei kyläkouluja peruskorjata, mutta ne pidetään toimintakuntoisina. Tämä päätös antaa Ollilan näkemyksen mukaan jo oikeuden kyläkoulujen alasajoon.

Jari Leino (ps) kritisoi pääosin kunnan laita-alueille kohdistuvia säästötoimia.

– Siellä ihmiset maksavat yhtä lailla veroja. Kuntalaisia pitäisi kohdella tasapuolisesti, itse Vatialassa asuva Leino huomautti.

Kautialan ja Raikun kyläkoulujen lakkautussuunnitelmat tulevat lautakunnan käsiteltäväksi 22. syyskuuta. Kunnanhallitus käsittelee asiaa lokakuussa ja kunnanvaltuusto 16.11. pidettävässä kokouksessa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?