Vipinää vapaaehtoisuuteen: Pääkirjastossa esiteltiin ikääntyvien parissa tehtävää vapaaehtoistyötä

Ystäviä ja ohjelmaa eläkepäiviin

Leila Rämö (vas.) ja Kerttu Anjala kertovat Leena Peurakoskelle Kangasalan Sitoutumattomien Eläkeläisten toiminnasta. – Lähdin tapahtumaan, sillä halusin tulla katsomaan, josko löytäisin jotakin ohjelmaa ja piristystä eläkepäiviini, Kangasalla asuva Peurakoski kertoo.

Leila Rämö (vas.) ja Kerttu Anjala kertovat Leena Peurakoskelle Kangasalan Sitoutumattomien Eläkeläisten toiminnasta. – Lähdin tapahtumaan, sillä halusin tulla katsomaan, josko löytäisin jotakin ohjelmaa ja piristystä eläkepäiviini, Kangasalla asuva Peurakoski kertoo.

Kun Leila Rämö meni ensimmäistä kertaa Kangasalan Sitoutumattomien Eläkeläisten järjestämiin tansseihin, hän tiesi nopeasti että tämä on hänen juttunsa.

– Vastaanotto oli niin mahtava. Ihmiset ottivat minut avosylin vastaan ja olo tuntui heti tervetulleelta. Toki tanssiminenkin on aina mukavaa, nainen kertaa vuonna 1994 tapahtunutta tutustumistaan eläkeläisyhdistykseen.

Rämö alkoi pian yhdistyksen mukaan tulonsa jälkeen toimia erilaisissa vapaaehtoistehtävissä: esimerkiksi emäntänä, arpajaisten järjestämistöissä ja rahastonhoitajana.

– Vapaaehtoistoiminta vie aikaa, mutta siitä saa myös paljon, Rämö miettii.

Yhdistyskaveri Kerttu Anjala nyökyttelee vieressä. Anjalalle Kangasalan Sitoutumattomien Eläkeläisten toiminta oli tuttua jo oman äidin kautta. Kangasalalainen liittyi yhdistykseen vuonna 1996.

– Olen toiminut esimerkiksi erilaisten ohjelmien vetäjänä, kuoronjohtajana ja jäsenkirjurina, Anjala listaa.

Kangasalan Sitoutumattomissa Eläkeläisissä on tällä hetkellä parisensataa jäsentä. Jäseniä on Kangasalan lisäksi Tampereelta, Orivedeltä ja Pälkäneeltä. Yhdistyksen tanssitilaisuuksia järjestetään rospuutto- ja talviaikoina Sahalahden Kontulassa. Kesällä tanssitaan Pälkäneen Vilpolassa. Tanssit ovat suosittuja, ja tanssijoita on mukana yleensä kolmatta sataa.

– Tanssiminen on hyvä liikuntamuoto senioreille. Ja muita ihmisiä näkee kätevästi siinä samalla, eläkeläisyhdistyksen puheenjohtaja Raija Salmi sanoo.

 

Vipinää vapaaehtoisuuteen -tapahtumassa toimintaansa esitteli 11 eri yhdistystä, järjestöä tai toimijaa. Muistiliitto kiteytti toimintaansa näin.

Vipinää vapaaehtoisuuteen -tapahtumassa toimintaansa esitteli 11 eri yhdistystä, järjestöä tai toimijaa. Muistiliitto kiteytti toimintaansa näin.

Vapaaehtoinen ei tarvitse erityistaitoja

Kangasalan Sitoutumattomien Eläkeläisten toimintaan sekä kymmenen muun yhdistyksen tai järjestön pääsi tutustumaan Kangasalan pääkirjastossa torstaina, kun Harjula-salissa esiteltiin iltapäivän ajan ikääntyvien parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Tavoitteena oli tarjota kävijöille mahdollisuus löytää mielekästä toimintaa, jonka kautta saa omaan, läheisen tai yksinäisen iäkkään arkeen elämäniloa.

– Väkeä on käynyt ihan kivasti. Uusia kontaktejakin on jo syntynyt, Kangasalan kunnan vapaaehtoistyön yhteyshenkilö ja Jalmarinkodossa ohjaajana toimiva Kirsi-Leena Jaatinen iloitsi kuusituntisen tapahtuman puolessa välissä.

Suurin tarve kunnassa on vapaaehtoisille, jotka vierailevat yksinäisen vanhuksen luona ja vievät tätä ulos tai vaikkapa käymään torilla.

– Kunnassa on nyt 110 vapaaehtoista. Osa toimii aktiivisemmin, osa taas osallistuu toimintaan harvemmin. Vapaaehtoistyössä ei tarvitse olla mitään erityisosaamista. Ystävänä oleminen ja tarvittaessa esimerkiksi naapuriavun antaminen riittävät. Vapaaehtoisemme käyvät kuitenkin aina vapaaehtoistyön kurssin. Tällä varmistetaan ja taataan toiminnan luotettavuus ja turvallisuus, Jaatinen kertoo.

 

Yhteistyötä ja verkostoitumista

Idean vapaaehtoistyön esittelypäivästä sai viime keväänä silloinen sosiaalijohtaja Sinikka Särkkä. Ajatus otti nopeasti tulta alleen.

– Tavoitteena on, että tässä ensimmäisessä tapahtumassa saataisiin yhteistyö käyntiin ja verkostoituminen alulle meidän toimijoidenkin kesken. Alku on hyvä, sillä löysimme esimerkiksi eläkeläisyhdistyksestä halukkaita soittajia ja laulajia esiintymään Jalmarinkodon vanhuksille. Toivottavasti tämänkaltaisesta tapahtumasta saadaan luotua perinne, Jaatinen mainitsee.

Vipinää vapaaehtoisuuteen -tapahtuman järjestivät yhteistyössä Kangasalan kunta ja Kangasalan seurakunta.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?