Luokkakokous: Aitoon koulu sai harvinaisia vieraita

Ekaluokkalaiset 60 vuoden takaa

Luokkakuvassa aina vähän jännittää. Eturivissä vasemmalta Esko Rantanen, Jari Ahola, Jaakko Grönvall, Atte Weck, Marja-Terttu Painilainen, Elisa Parvela os. Liesjärvi. Keskirivi Maija Kujala os. Knaapi, Kirsti Merisalo-Salminen os. Latvus, Päivi Lehtomäki os. Sipilä. Takarivi Kari Keino, Veikko Hoppula, Rauha Viikari os. Savula, Irma Tuomisto, Virpi Koutu os. Linden, Eero Marttila

Luokkakuvassa aina vähän jännittää. Eturivissä vasemmalta Esko Rantanen, Jari Ahola, Jaakko Grönvall, Atte Weck, Marja-Terttu Painilainen, Elisa Parvela os. Liesjärvi. Keskirivi Maija Kujala os. Knaapi, Kirsti Merisalo-Salminen os. Latvus, Päivi Lehtomäki os. Sipilä. Takarivi Kari Keino, Veikko Hoppula, Rauha Viikari os. Savula, Irma Tuomisto, Virpi Koutu os. Linden, Eero Marttila

Kansakoulun vuonna 1955 Aitoossa aloittaneet oppilaat pääsivät muistelemaan 60 vuoden takaisia ensimmäisiä koulupäiviään poikkeuksellisen autenttisissa oloissa, kun silloiset ekaluokkalaiset kokoontuivat luokkatapaamiseensa syyskuun alussa. Yli puolet luokasta oli päässyt paikalle Veikko Hoppulan ja Päivi Lehtomäen (os. Sipilä) järjestämään tilaisuuteen.

–Meitä oli 29 silloisella ensimmäisellä luokalla. Neljästä on jo aika jättänyt ja muutama asuu ulkomailla, joten pidän oikein hyvänä saavutuksena, että kaikkiaan 15 oli mukana, iloitsee Hoppula.

Koulupäivä alkoi kokoontumisella Aitoon koululle, missä todettiin rakennuksen olevan entisensä, mitä nyt ylimääräisiä ilmastointilaitteita ja wc-tiloja oli ilmestynyt ja ruokasalia pienennetty. Luokkakuva päästiin ottamaan lähes entisellään säilyneessä juhlasalissa.

Koulun väki oli järjestänyt seniorioppilaille tilaisuuden tutustua nykyiseen opetukseen. Vanhemmat kertoivat tämän päivän koululaisille, millaista koulunkäynti oli 60 vuotta sitten ja lapset pääsivät tenttaamaan vieraitaan.

–Meiltä kyseltiin hyvin aktiivisesti entisajan koulusta. Välillä jouduimme oikein miettimään, kun he esimerkiksi kysyivät, millainen kuri koulussa silloin oli. Meidän aikanammehan opettaja oli ehdoton auktoriteetti, jonka sanomisia ei koskaan kyseenalaistettu. Nykyään koululaiset voivat esittää omiakin näkemyksiään asioista, Hoppula vertaa.

Koulupäivään kuului tietysti myös kouluruokailu. Ruokala yllätti vieraat ravintolamaisuudellaan.

–Saimme todella hyvän lihakeittoaterian. Jotkut meistä tosin odottivat makaroni- tai mannavelliä, joita meidän aikanamme hyvin usein tarjottiin, Hoppula naureskelee.

Juu terve vaan, mutta odotas nyt vähän - sinä olet varmaankin...? Koulun pihalle juuri saapuneina Irma Tuomisto (vasemmalla), Esko Rantanen (selin), Maija Kujala, Marja-Terttu Painilainen, Elisa Parvela, Jaakko Grönvall ja Jari Ahola (selin). Kuva ja kuvateksti: Veikko Hoppula

Juu terve vaan, mutta odotas nyt vähän – sinä olet varmaankin…?
Koulun pihalle juuri saapuneina Irma Tuomisto (vasemmalla), Esko Rantanen (selin), Maija Kujala, Marja-Terttu Painilainen, Elisa Parvela, Jaakko Grönvall ja Jari Ahola (selin).
Kuva ja kuvateksti: Veikko Hoppula

Linja-autossa oli tunnelmaa

Hoppula oli saapunut paikalle entisöimällään 50-luvun maitoautolla. Museokuormuri maitotonkkineen kiinnosti koululaisia ja muistutti ajasta, jolloin lähes kaikkien oppilaiden kotona oli lehmä tai useampia ja maitoa kuskattiin samankaltaisella autolla Aitoon Osuusmeijeriin.

Päivän ohjelmaan kuului myös kiertoajelu oppilaiden kotikulmilla. Sinne ei menty maitoautolla, mutta kuitenkin tyylin mukaisella Mikkolan Liikenteen museo-onnikalla. Koulukyytejähän ei toki 60 vuotta sitten ollut, vaan koulumatkaa taitettiin kävellen ja talvella suksilla.

–Pääsimme käymään melkein kaikkien kotipaikoilla. Linja-auto kierteli Kaukkalan, Sarkasten, Maisen, Lemmittylän ja Riukusillan pikkuteitä. Laivarantaan pysähdyimme muistelemaan, miten opettajapariskunta Olavi ja Ingrid Latvus tutustuttivat meitä siinä rannan vieressä olevassa kotipuutarhassaan mehiläistenhoitoon. Oppaana toimi heidän tyttärensä Kirsti Merisalo-Salminen (os. Latvus), joka oli luokkamme oppilaita, Hoppula kertoo.

Muistelua jatkettiin pitkälle iltaan Honkalan alakerrassa, jonne oli myös katettu maittava illallinen. Siellä jokainen sai myös kertoa oman elämäntarinansa.

–Sellainen yhteishenki, joka oli aistittavissa jo siinä vaiheessa, kun otin ensimmäisiä yhteyksiä tapaamisen tiimoilta, vahvistui päivän ja illan aikana ihan käsin kosketeltavaksi. Päätimme tavata pian uudestaan, kun kerran yhteydet on nyt luotu. Enollani oli tapana sanoa, että ”ei semmoinen ole oikea aitoolainen, joka ei Kirkastoksena ole Aitoossa”. Sen takia tapaamme seuraavan kerran Kirkastusjuhlilla sunnuntaipäivänä, Hoppula vakuuttaa.

Siinä Honkalan alapihalla – kohtauspaalun luona.

Alkuperäinen luokkakuva vuodelta 1955.

Alkuperäinen luokkakuva vuodelta 1955.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?