Hannu Knaapi: Kauppa pärjää, kun kulut pysyvät kurissa

Kyläkauppa avaa uudistuneena

Hannu Knaapi uskoo, että parin viikon päästä päästään jo kalustamaan myymälää. – Seuraavaksi aletaan lyödä kattopaneeleita kiinni ja lattiamiehet tulevat viikon päästä. Sen jälkeen alkaa jo näyttää paljon valmiimmalta.

Hannu Knaapi uskoo, että parin viikon päästä päästään jo kalustamaan myymälää. – Seuraavaksi aletaan lyödä kattopaneeleita kiinni ja lattiamiehet tulevat viikon päästä. Sen jälkeen alkaa jo näyttää paljon valmiimmalta.

– Katolla olisi hyvä paikka aurinkopaneeleille, Hannu Knaapi esittelee Kuhmalahden Osuuskaupan aurinkoista katonlapetta.

Mies kertoo, että paneelitekniikka on kehittynyt nopeasti. Kotona Nokialla sähkölasku on jäänyt kesäkuukausina pienimmillään kolmeen euroon sen jälkeen kun hän asensi katolle paneelin.

Myös kaupan kylmäkoneiden ja valaistuksen tarvitsemasta energiasta saisi merkittävän osan katolta, johon aurinko paahtaa koko päivän.

– Sitten kauppa olisikin melkoinen ekokauppa: lämpö tulee hakelämpölaitoksesta ja sähkö omista paneeleista.

Knaapi on kiinnostunut aurinkoenergiasta paitsi ekologisista myös ekonomisista syistä. Hän on laskenut, että kyläkaupalla elättää pari ihmistä, kun pitää kulut kurissa.

– Kiinteistö on oma ja remontin jälkeen energialasku jää pieneksi, Knaapi esittelee 28 uutta ikkunaa, jotka pienentävät lämmönhukkaa ja kirkastavat julkisivua.

Kattoon on puhallettu jo aiemmin lisää eristevillaa. Nyt oikaistaan 1959 rakennetun hirsirakennuksen seiniä. Samalla lisätään eristystä. Ilmalämpöpumppu ja nykyaikaiset kylmäkaapit takaavat sen, ettei sähkömittari pyöri entiseen tahtiin.

 

Ei kärki- vaan järkihanke

Hannu Knaapi on toiveikas, että kauppa voisi avata jo loka–marraskuulla. – Nyt keskitytään remonttiin ja sen jälkeen on vielä jumpattavaa erilaisten lupien kanssa.

Hannu Knaapi on toiveikas, että kauppa voisi avata jo loka–marraskuulla. – Nyt keskitytään remonttiin ja sen jälkeen on vielä jumpattavaa erilaisten lupien kanssa.

Hannu Knaapi on sijoittanut kotikylänsä – tai oikeastaan vanhempiensa kotikylän ja kesäpaikkakuntansa – elinvoimaan toistakymmentä vuotta. Ensin hän osti Pitkä Sepän baarikiinteistön ja ryhtyi huoltoasemayrittäjäksi. Kymmenen vuotta sitten hän oli hankkimassa vierestä myös kauppakiinteistöä.

Osuuskauppa toimi viimeiset vuodet vuokralla, samoin liiketoiminnat ostanut Nea Virras. Nuori yrittäjä pyöritti kauppaa viiden vuoden ajan. Kulmakunnalle oli kova kolaus, kun hän reilut kaksi vuotta sitten pisti lapun luukulle.

Hannu Knaapi on haaveillut jo jonkun aikaa, että ryhtyisi itse kyläkauppiaaksi. Asia nytkähti eteenpäin, kun työnantaja UPM ryhtyi vähentämään väkeä.

– Olen miettinyt tätä enemmän kuin mitään asiaa koskaan ennen. Minulla on vielä työvuosia jäljellä ja korot ovat alhaalla, joten nyt pitää uskaltaa yrittää. Ei maan tai Kuhmalahden tilanne surkuttelemalla parane, Knaapi sanoo.

– Ei tämä ole kärkihanke, mutta olisiko kuitenkin järkihanke, uusi kauppias nauraa.

 

Remontti maksaa itsensä takaisin

Hannu Knaapi suunnittelee kaupan katolle aurinkopaneeleita. – Sen jälkeen myymälä olisi melkoinen ekokauppa: lämpö tulisi hakkeesta ja suuri osa sähköstä omista paneeleista.

Hannu Knaapi suunnittelee kaupan katolle aurinkopaneeleita. – Sen jälkeen myymälä olisi melkoinen ekokauppa: lämpö tulisi hakkeesta ja suuri osa sähköstä omista paneeleista.

Hannu Knaapi aloitti kaupalla remontin kesällä. Myymälästä saatiin entistä avarampi lähes 200 neliön tila, kun vanhat rakenteet purettiin pois.

– Ihan kaikkia väliseiniä ei voinut purkaa, kun ne olivat kantavia.

Lattiat, seinät ja katot laitetaan kaikki uusiksi.

– Juuri hain kattopaneelit, joita aletaan lyödä seuraavaksi kiinni. Lattiamiehet ovat tulossa parin viikon päästä. Sen jälkeen kaikki alkaa näyttää jo paljon valmiimmalta.

Myös tekniikka laitetaan ajan tasalle. Remontin yhteydessä huomattiin, että sähköjohdot olisi voinut uusia jo hieman aiemmin.

– Yksi rasia oli aivan sulanut. On ollut hyvin lähellä, ettei koko talo ole palanut.

Sähköjen lisäksi rakennetaan uudet tietoliikenneyhteydet, kameravalvonta ja ilmanvaihto. Remontissa varaudutaan jopa aggregaattiin, jolla saadaan virtaa sähkökatkojen aikaan.

Remonttiin uppoaa rahaa, mutta Knaapi uskoo, että se maksaa itsensä takaisin.

– Kiinteistön arvo nousee ja kiinteistökulut saa minimiin, kun rakennuksen laittaa kuntoon. Eikä jatkossa tarvitse enää vahtia öljykattilaa, kun kauppa liitetään kirkonkylän hakelämpöverkkoon.

 

Kaupan ansiosta pärjää pidempään kotona

Hannu Knaapi isännöi paikallista palvelukeskittymää Kuhmalahdella. Kaupan sivuikkunasta aukeaa näkymä baarille ja huoltoasemalle, joiden kiinteistöt Knaapi omistaa.

Hannu Knaapi isännöi paikallista palvelukeskittymää Kuhmalahdella. Kaupan sivuikkunasta aukeaa näkymä baarille ja huoltoasemalle, joiden kiinteistöt Knaapi omistaa.

Hannu Knaapi tiesi kaupparakennuksen terveeksi, sillä hän on ollut omistamassa sitä kymmenen vuotta. Hän sai langat kokonaan omiin käsiinsä tehtyään kaupat Ilkka Vappulan yrityksen kanssa.

Remontti on edennyt siihen vaiheeseen, että rakennustöiden ohessa Knaapi on etsinyt myymäläkalusteita, hankkinut vihannes- ja hedelmävaakoja, vertaillut pullonpalautusautomaatteja ja selvitellyt lupaviidakkoa.

Takahuoneessa odottaa ehostusta ja asennusta kassalinja hihnoineen. Kauppakalusteilla ja -koneilla on enemmän myyjiä kuin ostajia, sillä näinä aikoina myymälöiden sulkeminen on tavallisempaa kuin niiden avaaminen.

Sydän-Hämeessä uidaan tällä saralla vastavirtaan. Rautajärvellä avattiin kyläkauppa uudelleen reilut kaksi vuotta sitten ja ensi keväänä sama on tapahtumassa myös Puutikkalassa.

Kesä on kyläkaupoille sesonkia. Mökkiläiset ja matkailijat vilkastuttavat kaupankäyntiä Kuhmalahdellakin. Hannu Knaapi uskoo, että kaupan ovi käy talvellakin.

– Iäkkäiden asukkaiden ei ole helppo kulkea kauppaan Pohjaan, Sahalahdelle tai Kangasalle. Lähikaupan ansiosta moni voi selvitä pidempään omassa kodissaan.

Tiellä on myös paljon ohikulkijoita, ja Kuhmalahdella on helppo tankata sekä auto että kulkijat.

 

Edessä vielä luparuljanssi

Kaupan avaaminen ei ole varsinainen uutinen kuhmalahtelaisille. Sana on kiirinyt kylillä jo hetken aikaa. Malttamattomimmat kurkkivat, mitä ikkunoita peittävien pahvien takana tapahtuu. Myös työntekijäehdokkaita on jo ilmoittautunut.

– Ainakin puolitoista ihmistä kauppa vaatii. Ja kesäksi nuoria avuksi, Hannu Knaapi laskee.

Hän on pyrkinyt pitämään kauppa-asian kanssa matalaa profiilia. Nyt mies uskaltaa jo sanoa, että myymälä avaa loppuvuoden aikana.

– Tavoitteena olisi aloittaa loka–marraskuussa.

Remontin ja kalustehankintojen jälkeen edessä on vielä viranomaisruljanssi.

– On tässä paljon opeteltavaa. Kaupalle tarvitaan monenlaista alkoholi- ja tupakkalupaa.

Knaapi ei ole kiirehtänyt lupa-asioiden kanssa, sillä hän haluaa että myymälä alkaa olla kunnossa, kun terveystarkastaja saapuu paikalle.

– En minä lupia pelkää. Mutta kyllä niiden kanssa voi kuukausi mennä.

 

Perinteinen kyläkauppa

Kyläkauppaan ei mahdu kaikkia hienouksia ja vaihtoehtoja. Hannu Knaapi aikoo panostaa peruselintarvikkeisiin ja -juomiin. Hän on ollut alustavasti yhteydessä eri ketjuihin, muttei ole vielä päättänyt, kenen väreissä alkaa kauppaa pitää.

Knaapi haluaisi tuoda hyllyyn myös paikallisia erikoisuuksia, esimerkiksi paikallista lihaa, jonka perässä moni olisi valmis ajelemaan kauempaakin. Elintarvikemyymälän jatkoksi on suunnitteilla pieni kahvio sekä vapaa-ajan osasto, josta saisi esimerkiksi kalastusvälineitä sekä puutarha- ja rakennustarvikkeita.

– Minusta se kuuluu palveluun, ettei jokaisen vasaran, naulalaatikon ja betonisäkin vuoksi tarvitse ajella kauas.

Knaapi uskoo, että saman katon alle saadaan myös postin palvelut, veikkauspiste ja raha-automaattiyhdistyksen pelit.

Kaupan yhteydessä on kaksi asuntoa. Ainakin toinen niistä jää vuokralle. Toisen käyttötarkoitusta Knaapi vielä miettii.

– Työpäivän päätteeksi ei aina välttämättä viitsisi ajaa kotiin Nokialle. Kesällä on mukava jäädä mökille yöksi. Mutta talven pimeydessä ja kylmyydessä mökki ei oikein houkuttele. Silloin voisi olla hyvä, jos olisi kaupan yhteydessä tukikohta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?