Valtuustoaloitteessa ehdotetaan erityistilintarkastusta Tavasessa

12 kaupunginvaltuutettua tiedustelee, toimiiko Valkeakosken edustaja Tavase Oy:ssä kaupungin edun mukaisesti. Lisäksi valtuustoaloitteessa ehdotetaan erityistilintarkastusta vedenhankintayhtiössä.

Valkeakoski on päättänyt erota Tavasesta, joka yrittää Pälkäneen ja Kangasalan vastustuksesta huolimatta rakentaa tekopohjavesilaitoksen Syrjänharjuun ja Vehoniemeen. Vesiyhtiössä kaupunkia edustava Valkeakosken entinen tekninen johtaja Pentti Bergmann (sd) on saanut ohjeekseen ”pidättäytyä sellaisista päätöksistä ja toimenpiteistä, jotka voisivat aiheuttaa Valkeakosken kaupungin lisärahoitustarvetta Tavase Oy:lle”.

Kun Tavasen lupahakemus kaatui, Bergmann oli hyväksymässä valitusta, jonka vuoksi asian käsittely ja siitä aiheutuvat kulut jatkuvat pahimmillaan vielä vuosia.

Valtuustoaloitteessa muistutetaan, että konserniohjeen mukaan kaupungin edustajan tulee pyytää ohjeita, jos hän on ajautumassa tilanteeseen, jossa pitäisi toimia kaupungin edun vastaisesti. Aloitteen allekirjoittajat kysyvät, onko Bergmann pyytänyt ja saanut konsernijohdolta ohjeita, kun Tavasen hallituksessa päätettiin jatkaa rahaa nielevää lupaprosessia.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen jäsenen pitää toimia yhtiön edun mukaisesti. Aloitteessa kysytään, ajaako tämä valtuuston ja konsernijohdon antamien ohjeiden ohi. Lisäksi tiedustellaan, olisiko Tavasen omistajille edullisempaa lakkauttaa yhtiö mahdollisimman nopeasti, eikä jatkaa tappiollista toimintaa.

Yhtiön toiminnan jatkaminen edellyttäisi jatkorahoitusta. Tavase on elänyt Tampereen lainoilla, joita Valkeakoski, Akaa ja Kangasala eivät ole suostuneet takaamaan.

Valtuustoaloitteessa muistutetaan, että Valkeakosken omistusosuus mahdollistaa ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumisen ja erityistilintarkastuksen esittämisen. Erityistilintarkastuksella voitaisiin varmistaa, että yhtiön varallisuutta on käytetty asianmukaisesti ja että tilinpäätös on laadittu varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Varovaisuusperiaate edellyttäisi, että yhtiö kirjaisi alas 6,6 miljoonan euron ennakkomaksut sekä keskeneräiset hankinnat ja ilmoittaisi kaupparekisteriin osakepääoman menettämisestä.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Markku Alanko, Mikko Franssila, Pauli Kiuru, Juha Lehtonen, Timo Nykänen, Päivi Patojoki ja Kari Salminen kokoomusryhmästä, Pauli Korpela, Petri Nieminen, Erkki Tamminen ja Hannu Uusikartano perussuomalaisista sekä sitoutumaton Risto Rautiainen.

Valkeakosken valtuutetut kysyvät, toimiiko Pentti Bergmann (oikealla)  kaupungin edun mukaisesti Tavase Oy:n hallituksessa. Vieressä yhtiön toimitusjohtaja Petri Jokela.

Valkeakosken valtuutetut kysyvät, toimiiko Pentti Bergmann (oikealla)
kaupungin edun mukaisesti Tavase Oy:n hallituksessa. Vieressä yhtiön toimitusjohtaja Petri Jokela.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?