Ikku-Noita taikoo vanhasta uutta

Hyvällä kelillä Terhi Reskola tekee töitä ulkona. Ulkotiloissa suojaimia ei ole välttämätöntä käyttää.

Hyvällä kelillä Terhi Reskola tekee töitä ulkona. Ulkotiloissa suojaimia ei ole välttämätöntä käyttää.

Terhi Reskola teki haaveestaan totta ja alkoi kunnostaa ikkunoita ammattimaisesti viime kesänä. Takana on keväällä suoritettu Rakennusapteekin ammattikurssi Billnäsissä ja oman toiminimen, Ikku-Noita, perustaminen. Työtilat löytyivät oman pihapiirin vanhan navetan huoneesta, joka on viimeksi toiminut sienimönä.

Reskola teki pitkän uran Aamulehdessä, viimeiseksi ulkomaantoimituksessa. Työnantajan yt-neuvottelujen tuloksena syntyi vuonna 2012 päätös siirtyä toimittajan tehtävistä pois ja antaa nuoremmille mahdollisuus säilyttää työpaikkansa. Samalla syntyi mahdollisuus uuteen uraan ja tehdä harrastuksesta uusi työ.

– Nyt olen hyvin tyytyväinen, kun seuraan sivusta ulkomaanuutisia. En haluaisi olla siellä enää myrskynsilmässä kommentoimassa tapahtumia, Reskola kuvaa elämänmuutostaan.

Ikkunan entisöinnin ammattikursseja ei ole tarjolla joka vuosi, joten mahdollisuus koulutukseen tarjoutui keväällä 2015.

 

Sisätiloissa entisöintityössä tarvitaan hyvät suojaimet, sillä vanhoissa ikkunapuitteissa saattaa olla esimerkiksi lyijymaalia tai hometta, jos kittaukset ovat pettäneet ja päästäneet vettä karmin sisään.

Sisätiloissa entisöintityössä tarvitaan hyvät suojaimet, sillä vanhoissa ikkunapuitteissa saattaa olla esimerkiksi lyijymaalia tai hometta, jos kittaukset ovat pettäneet ja päästäneet vettä karmin sisään.

Kokemusta kertyy

Reskola on aiemminkin harrastanut ikkunoiden kunnostusta, lähinnä omissa taloissaan. Ennen entisöijäkurssia Reskola haki tuntumaa ammattimaiseen ikkunoiden entisöintiin tuttavan verstaalta. Kokemukset auttoivat saamaan kurssin opeista enemmän irti.

Kurssin jälkeen Reskola on päässyt hyvin töiden alkuun ja kokemusta kertyy vähitellen. Tilausten väliajoilla hän työstää edelleen kotikartanonsa vanhoja ikkunoita, joten tekemisestä ei ole puutetta.

– Tilaustöinä olen kunnostanut muun muassa Pyynikillä vuonna 1928 rakennetun ikkunan, yhden Luopioisissa sijaitsevan talon ikkunat ja tehnyt selvityksen Pöllökartanon vanhojen ikkunoiden kunnostuksesta, Reskola kuvaa yrityksensä ensimmäisiä urakoita.

 

Entisöijä tarvitsee työssään hyviä välineitä ja laadukkaita materiaaleja.

Entisöijä tarvitsee työssään hyviä välineitä ja laadukkaita materiaaleja.

Yrittäminen tuttua

Puutarhaviljelijän vaimona Reskolalle on muodostunut realistinen kuva yrittäjyydestä ja yrittäjän toimenkuvaan kuuluvista rutiineista. Lisäksi hän on suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa syksyllä 2014.

– Ikku-Noita tulee toivottavasti tarjoamaan aika ajoin kokopäivätyötä, mutta rauhallisemmat jaksotkin ovat tervetulleita, Reskola kuvaa tavoitteitaan yrittäjänä.

Markkinoinnin Ikku-Noita aloitti Pälkäne Tuottaa ja Palvelee -näyttelyssä omalla osastollaan. Vilkkaan viikonlopun aikana osastolla kävi paljon yleisöä kyselemässä ikkunoista ja niiden kunnostamisesta. Ikku-Noidan tiedot löytyvät myös Metsänkylän Navetan osaajarekisteristä sekä Ikkunaentisöijät ry:n sivuilta. Muutakin markkinointia on suunnitteilla.

 

Vanhassa vara parempi

Moni teettää vanhaan taloon uudet ikkunat nopean urakan ja paremman eristävyyden toivossa. Reskolalla on toisenlaista tietoa.

– Ruotsissa tutkittiin uusien ikkunoiden eristävyyttä ja otettiin vertailukohdaksi kunnostettu 1880-luvun ikkuna, jonka oletettiin antavan surkeat pohjalukemat. Tulos olikin päinvastainen ja entisöity ikkunavanhus sai siis parhaat pisteet, Reskola kertoo.

Hyvä eristävyys perustuu Reskolan kertoman mukaan ikkunalasien reilumpaan väliin. Muita etuja vanhoissa ikkunoissa on niiden kestävyys ja valonläpäisevyys.

– Vanha lasi on täysin kirkasta ja vanhojen puitteiden profiili päästää enemmän valoa sisään, Reskola selittää.

Vanha ikkuna on arvotavaraa, jonka kunnostus kannattaa. Oikein hoidettuna puuikkuna kestää jopa satoja vuosia.

Vinkkejä vanhojen ikkunoiden omistajille:

– Voit antaa ensiapua ikkunoillesi itsekin, jos vielä ei ole täyden entisöinnin aika. Ammattilainen kannattaa kutsua paikalle kuitenkin, jos yhtään arveluttaa. Terhi Reskolalla on hyviä vinkkejä vanhojen ikkunoiden omistajalle. Tässä niistä muutamia.

– Jos kittaus on irronnut osittain, laita tilalle uutta pellavaöljykittiä. Silikonia ei saa käyttää, sillä se estää kastuneen puun kuivumisen ja lahottaa puitteen ennen aikojaan.

– Jos aluskitti on niin irti, että ikkuna helisee, laita kittiä veitsellä tai lastalla myös lasin ja puitteen väliin.

– Jos maali hilseilee, kaavi irtoava maali pois ja maalaa kaksi ohutta kerrosta pellavaöljymaalilla. Maalipinnasta tulee näin hengittävää ja pellavaöljymaali tarttuu hyvin kaikenlaisille pinnoille. Pellavaöljymaali tarvitsee kuivuakseen valoa ja lämpöä.

– Pellavaöljyiset rätit ja paperit pitää kastella käytön jälkeen, sillä kuivina ne voivat syttyä itsekseen palamaan.

– Vanhat, jopa hyvinkin kauhtuneet ikkunat voidaan lähes aina palauttaa entiseen loistoonsa. Perinteinen ikkuna voidaan purkaa osiin ja korjata vaurioituneet kohdat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?