Koulusäästöt: Rautajärven koulun lakkautus säästäisi 114 000 euroa vuodessa

Lautakunta linjaa kyläkoulujen kohtaloa

Kirkonkylän koulun oppilasmäärä jatkaa laskuaan. Luopioisiin on viime vuosina syntynyt ja muuttanut vähän lapsia, ja neljäopettajainen koulu muuttui tänä lukuvuonna kolmeopettajaiseksi. Oppilaita on noin 60. Muutamassa vuodessa oppilasmäärä uhkaa laskea alle 40:n.

Myös Rautajärven koulun oppilasmäärä on pienentynyt, ja sen vuoksi kolmeopettajainen koulu muuttui viime lukuvuonna kaksiopettajaiseksi. Nyt oppilaita on 29. Alaluokalla on kymmenen oppilasta ja 3.–6. luokalla 19. Ensi vuonna oppilasmäärä kasvaa hieman, kun uusia koululaisia tulee kymmenen ja yläasteelle siirtyy seitsemän.

– Rautajärven koulun oppilaat kuljetetaan laajalta alueelta, ja oppilasmäärä pysyy kolmenkymmenen tuntumassa, sivistystoimenjohtaja Mauri Nest sanoo.

Oppilasmäärän pieneneminen lisää oppilaskohtaisia kustannuksia ja vaikeuttaa opetuksen järjestämistä.

– Opetussuunnitelman muutos lisää taito- ja taideaineiden valinnaisuutta ja tuo ruotsin opetuksen jo alakouluihin. Pienessä koulussa on vaikea järjestää aito valinnan mahdollisuus. Lisäksi valinnaisryhmät jäävät pieniksi, mikä lisää kustannuksia.

Oppilasmäärän pienenemisen ja opetussuunnitelman muutosten lisäksi kunnan kiristyvä talous pakottaa päättäjiä pohtimaan kyläkoulujen kohtaloa. Tämän vuoden budjettia hyväksyttäessä päätettiin, että kouluverkkokysymykseen palataan ensi vuoden budjetin yhteydessä. Sivistyslautakunta linjaa kyläkouluasiaa tiistain kokouksessa.

Lautakunnan jäsenille on toimitettu laskelmat, joiden mukaan Rautajärven koulun ja Myttäälän ryhmäperhepäiväkodin lakkauttaminen toisi yhteensä noin 150 000 euron säästöt. Laskelmassa on huomioitu se, että Rautajärven oppilaiden kyyditseminen Kirkonkylän koululle lisäisi kuljetuskustannuksia 22 000 eurolla.

– Tämä ei ole mikään lakkautusesitys, vaan lautakunta keskustelee kouluverkosta ja tekee linjaukset, Mauri Nest korostaa.

Rautajärven koulua esitettiin muiden kyläkoulujen tapaan lakkautettavaksi kuusi vuotta sitten ison säästöpaketin yhteydessä. Kyläkoulujen puolesta nousi laaja kansanliike, ja ne erotettiin säästöpaketista.

Rautajärvellä koulun puolustaminen poiki koko kylän viriämisen. Kyläkauppa avasi reilut kolme vuotta sitten. Lisäksi kylälle on saatu muitakin uusia palveluita: sähköliike, punttisali ja jäsenkorjaaja. Rautajärvelle laaditaan myös kyläkaavaa, jotta sinne saataisiin muuttajia. Kaava on luonnosvaiheessa.

Rautajärven koulun lakkauttaminen säästäisi 114 000 euroa vuodessa. Sivistystoimenjohtaja Mauri Nest korostaa, ettei sivistyslautakunta käsittele tiistaina koulun lakkautusesitystä, vaan linjaa kouluverkkoasioita, kuten viime vuonna päätettiin.

Rautajärven koulun lakkauttaminen säästäisi 114 000 euroa vuodessa. Sivistystoimenjohtaja Mauri Nest korostaa, ettei sivistyslautakunta käsittele tiistaina koulun lakkautusesitystä, vaan linjaa kouluverkkoasioita, kuten viime vuonna päätettiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?