Uutta Kangasalaa visioitiin porukalla

Pohjaa uudelle keskustalle?

Pohjaa uudelle keskustalle?

Hotelli, mutta minne? Kauppakeskus, mutta minne? Keskustasta parkkitilat hyötykäyttöön, mutta minne autot?

Uusi kaupunki -työpajassa nostettiin esiin monia keskustan kehittämisehdotuksia Kangasalla. Eri arkkitehtitoimistojen perustaman yhteisön jäseniä saapui Kangasalle kuuntelemaan paikallisia ideoita kunnan keskusta-alueen vetovoiman kasvattamiseksi. Viiteen eri ryhmään jakautunut suunnittelijaporukka teki töitään kuntalaisten jatkuvan palautteen ja valvovien silmien alla. Erityshuomiota kiinnitettiin kokonaisuuden lisäksi Ellintiehen, Vesaniemen suunnan alueeseen, Tapulinmäkeen ja torialueeseen.

Keskustaan nähtiin mahdollisena sijoittaa lisärakentamista, mikä toisi alueelle uutta liiketilaa ja palvelujen käyttäjiä. Tapulinmäki, vanhan linja-autoaseman paikka Kangasalantien ja Ruutanantien risteyksessä ja kirkon lähistö nähtiin suunnitelmissa hyvinä paikkoina uusille rakennuksille.

Torialuetta esitettiin nykyistä toiminnallisemmaksi kokonaisuudeksi, ja pysäköinnin siirtämistä kokonaan tai osittain maan alle haikailtiin useassa suunnitelmassa. Nykyisellään torin arvioitiin olevan laajuudeltaan samaa kokoluokkaa Helsingin ja Tampereen päätorien kanssa eli kunnan kokoon nähden varsin suuri. Uimahallin lähistön alueelle esitettiin kauppakeskusta, hotellia ja ennen kaikkea vanhan rakennuskannan korvaamista uudella.

Kunnan kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen oli tyytyväinen, että kolmen päivän ideointiprojektiin saatiin osallistumaan hyvä määrä kuntalaisia. Etenkin kiinteistön omistajien mukana oloa hän piti tärkeänä, koska näiden kautta asioita on mahdollista saada vietyä eteenpäin.

– Kunta on kuitenkin vain yksi toimija, hän muistutti.

Keskiviikkona alkaneen työpajan tuloksia esiteltiin Kangasala-talossa perjantaina.

Harvalukuiseen yleisöön ideoiden esittelytilaisuudessa kuulunut Pertti Perälä piti avauksia pääsääntöisesti hyvinä.

– Eihän niitä tarvitse kaikkea tehdä, mutta tehtäisiin nyt jotakin. Kyllähän kaikki rakentaisivat vaikka mitä, mutta rahastahan se lopulta on kiinni, keskustassa asuva Perälä tuumasi.

Kuntalaisilta ja yrittäjiltä kummunneista palautteista jalostuneet suunnitelmat olivat ymmärrettävästi Perälälle ja muille pitkään Kangasalla asuneille jo ennestään tuttuja linjauksia.

Hotellista ja kauppakeskuksesta Perälälle oli syntynyt oma näkemys jo aikaa sitten. Hän näkisi fiksuimmaksi sijoittaa hotellin uimahallin yhteyteen, jolloin uimahalli palveluineen olisi vieressä ja samalla hotelli voisi toimia eräänlaisena maamerkkinä Lahdentielle päin. Kauppakeskuksen paikka olisi Perälän mielestä ollut nykyisen Kangasala-talon paikalla – kauppakeskuksen alakertaan olisi voitu sijoittaa iso ruokakauppa ja Kangasala-talolle tarpeellisiksi katsotut tilat rakentaa kirjaston päälle.

Ehdotusta keskuskentän valjastamisesta lapsiperheille tarkoitettujen asuntojen rakentamiselle Perälä piti toteuttamiskelpoisena – kunhan liikuntamahdollisuudet saadaan ensin varmistettua toiseen paikkaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?