Stand up: Arimo Mustonen on kokopäivätoiminen koomikko

Huumori on enimmäkseen raakaa työntekoa

Arimo Mustosen stand up -klubit pyörähtävät käyntiin Kangasalla.

Arimo Mustosen stand up -klubit pyörähtävät käyntiin Kangasalla.

On keskiviikkoilta hervantalaisessa pubissa vuonna 2004. Arimo Mustonen, 32, astuu lavalle ja alkaa vetää elämänsä ensimmäistä stand up -showta. Yleisö on hyvin mukana, ja aloittelevan koomikon juttu luistaa. Jossakin vaiheessa yksi innokas katselija nauraa niin paljon, että tippuu tuolilta.

– Jännitin tosin keikkaa niin paljon, että en pystynyt itse ajamaan autolla paikan päälle. Lavalla jännitys kuitenkin katosi, ja olin tullut kotiin. Ensimmäistä settiä tehdessäni huomasin aika nopeasti, että hauskuuttajana oleminen vaatii ennen kaikkea työtä, työtä ja työtä, Mustonen miettii nyt, yli 2000 stand up -keikkaa tehneenä.

Raa’an työnteon lisäksi tarvitaan komiikan hahmotuskykyä ja intohimoa komediaan. Stand up saattaa vaikuttaa improvisoidulta hauskuuttelulta, mutta totuus on se, että jokaisen vitsin takaa löytyy vuosien uurastus. Jokainen sana ja lause on hiottu ja ajoitettu tarkasti.

Arimo Mustonen alkoi tehdä stand upia heti nähtyään sitä ensimmäisen kerran livenä.

– Tuntui vaan siltä, että tämä on minun juttuni, ennen stand up -uraansa monta vuotta myyntialalla työskennellyt mies kertoo.

Stand up on vaativa viihteen laji. Koomikon on osattava lukea yleisöään ja ottamaan tämä tarvittaessa esitykseen mukaan. Stand upin esittäminen vaatiikin älykkyyttä ja erinomaista tilannetajua.

– Koomikolla on oltava lukuisia juttuja, joista valikoituvat tunnelmaan sopivimmat. Yksikään keikka ei ole koskaan samanlainen. Improvisaatioon täytyy ehdottomasti olla valmius. Joskus lähtee hyvää läppää lonkalta, joskus pysytään enemmän niissä jutuissa, jotka ovat hioutuneet vuosien varrella hyviksi, Mustonen kertoo.

 

Töissä 24/7

Stand upin tekijä kulkee periaatteessa koko ajan ”koomikkoluurit päässä”. Nauruhermoja kutkuttavia tilanteita voi tulla vastaan missä tahansa. Tämä on myös työn raskain puoli.

– Täytyy olla koko ajan valmiudessa ja valmiina pistämään hauskoja sattumuksia ylös paperille, Mustonen huomauttaa.

Mustonen kerää esitystensä materiaalia arkipäivän sattumusten lisäksi lehtien sivuilta tai istahtamalla pöydän ääreen ja alkamalla luoda. Osa vitseistä syntyy vasta yleisön edessä lavalla. Parasta koomikon mielestä on, kun yleisö on aidosti yllättynyt.

– Esimerkiksi TV ei kerro koko totuutta stand upista. Esitys on aidoimmillaan vasta kun sen näkee paikan päällä. Ero on vähän samankaltainen kuin jos katselisi jääkiekkoa tai pelaisi sitä itse, Mustonen vertaa.

Moni stand up -koomikko on parhaimmillaan vasta hieman myöhemmällä iällä. Suomenkin kirkkaimmat nimet kuten Jaakko Saariluoma, Riku Suokas, Niko Kivelä, Ismo Leikola ja Sami Hedberg ovat Mustosen tavoin reippaasti yli 30–vuotiaita, osa jo lähempänä neljää- tai viittäkymmentä.

– Ikä antaa perspektiiviä: teiniparodia onnistuu paremmin kun ei itse ole enää teini. Taaksepäin on myös helpompi katsoa kuin eteenpäin: En osaa esimerkiksi vääntää vitsiä siitä, millaista on matkustella yli 60–vuotiaana, ja jätän tämän aihepiirin suosiolla jonkun kuusikymppisen koomikon tehtäväksi. Toisaalta yleensä yleisöstäkin valtaosa on 30–50-vuotiaita, Mustonen pohtii.

 

Tiivis keikkatahti

Vuosikausia ympäri maata ja ulkomaillakin ihmisiä naurattanut Mustonen on joutunut välillä myös tilanteisiin, joissa koomikonkin hymy on meinannut hyytyä. Yksi tällaisista tilanteista syntyi jokunen vuosi sitten lavakauden päättäjäisissä Ikaalisten kylpylässä.

Tilaisuuden juontaja kertoi että tanssiseuran pitkäaikainen puheenjohtaja oli menehtynyt. Juontaja kertoi suru-uutisen yleisölle ja jatkoi heti perään, että ”elämä jatkuu, otetaan lavalle stand up -koomikko Arimo Mustonen”.

– Keikka oli järkyttävä. Yritin siinä jutella noin seitsemän minuutin ajan, mutta sitten totesin, että teillä taitaa olla nyt vähän muuta ajateltavaa, Mustonen muistelee.

Onneksi keikat kuitenkin yleensä päättyvät hieman toisenlaisissa tunnelmissa.

– On hienoa, kun saa ihmiset mukaan meininkiin ja ulvomaan naurusta, Mustonen sanoo.

Arimo Mustonen on keikkaillut viime vuodet noin 200 keikan vuositahtia. Tänä vuonna määrä saattaa kivuta jopa lähemmäs 300:aa.

– Keikat jännittävät konkariakin, ihan joka kerta: joskus paljon ja joskus ihan hirveästi, Mustonen naurahtaa.

 

Arimon stand up -klubit starttaavat Kangasala-talon konserttisalissa la 3.10. Muut klubilauantait ovat 7.11 ja 28.11. Kevään 2016 illat ovat 30.1, 27.2 sekä 26.3.

 

Arimo Mustonen

– Syntynyt 9.7. 1972 Tampereella

– Stand up -koomikko ja Tampereen Stand Up Clubin perustaja

– Ura alkoi Sub tv:n stand up -kilpailusta Get up, Stand up vuonna 2005. Voitti samana vuonna Tomaatteja, tomaatteja -festivaalien Kong Show’n, jossa yleisö sai ratkaista voittajan.

– Osallistui viime vuonna TV2:n suosittuun stand up -kilpailu Naurun tasapainoon.

– Palkittiin tänä vuonna Jussin Hessu -kulttuuripalkinnolla

– On tehnyt kiertueita yhdessä muiden stand up -koomikkojen kanssa. Esiintyy eniten yritystilaisuuksissa mutta tekee myös julkisia keikkoja ravintoloissa, teattereissa ja laivoilla sekä television välityksellä.

– Keikkailee pääsääntöisesti Suomessa, mutta esiintyi Lontoon Comedy Storessa vuonna 2011 ja on lisäksi keikkaillut esimerkiksi Turkissa ja Keski-Euroopassa.

– Asuu perheineen Tampereella

Stand up ensimmäistä kertaa Kangasalle

Arimon Stand up -klubit käynnistyvät tulevana lauantaina Kangasalla, kun kangasalalainen Kulttuuriosuuskunta Terä tuo Kangasala-taloon Suomen parhaita koomikoita. Lavalla nähdään syksyn ja ensi kevään aikana tukku huippukoomikoita, esimerkiksi Suomen stand upin isäksi tituleerattu Riku Suokas, Lontootakin myöten esiintynyt Arimo Mustonen sekä amerikkalainen stand up -mestari Rich Lyons.

Klubi-iltojen teemat ja esiintyjät vaihtelevat. Luvassa on muun muassa musiikkikomiikkaa, täydellisten miesten iltaa ja törkyiltaakin. Ensimmäisessä klubi-illassa on luvassa perinteisen stand upin lisäksi musiikin avulla tehtyä komiikkaa. Kaikki illat ovat totutusta K-18 -tavasta poiketen sallittuja jo 16–vuotiaille.

Osuuskunta Terän jäsen ja klubi-iltojen vastaava tuottaja Kaisa Riitamaa uskoo vahvasti stand upin vetovoimaan.

– Hienoa, jos saataisiin Kangasallekin luotua omaa stand up -kulttuuria. Meillähän voisi olla sitten pienimuotoista kurssitusta ja stand up -harjoitusiltojakin. Jos saisi vaikka jonkun paikallisista ravintoloistakin tähän mukaan. Mahdollisuuksia on, jos vain kuntalaisilla innostusta piisaa, Riitamaa miettii.

Kulttuuriosuuskunta Terä tuottaa Arimon stand up -klubeja yhdessä Naurunpaikka Oy:n kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?