Kummiponi: Kostiankodilla kävi lauantaina yksi syksyn odotetuimmista vieraista

Kummiponi: Kostiankodilla kävi lauantaina yksi syksyn odotetuimmista vieraista
Kummiponi: Kostiankodilla kävi lauantaina yksi syksyn odotetuimmista vieraista

Fuxia hurmasi kummit alle minuutissa

Pirkko Makkonen sai ensimmäisenä kummina tervehtiä Fuxiaa. Kummiponin seurueeseena olivat kuului Ratsastusseura PR88:n junioriratsastajat ohjaajineen.

Pirkko Makkonen sai ensimmäisenä kummina tervehtiä Fuxiaa. Kummiponin seurueeseena olivat kuului Ratsastusseura PR88:n junioriratsastajat ohjaajineen.

Fuxia Kostiakodilla 4

Shetlanninponi olohuoneessa – Fuxia ei hämmentynyt lainkaan, kun se talutettiin keskelle tauluja, tyylihuonekaluja ja posliiniesineitä.

Ei ihan punaista mattoa, mutta omat matot kuitenkin levitettiin lauantaina Kostiakodin oleskeluaulan lattialle, kun taloon odotettiin erityisen tärkeää vierasta, kummiponi Fuxiaa ja sen saattajina olevia ratsastusseura PR88:n junioriratsastajia.

Vierailijat virkistävät ja ilahduttavat aina Kostiakodin asukkaita, mutta muusikot ja muut esiintyjät saavat kyllä panna parastaan, jos aikovat voittaa suosiossa pienen ruskean shetlanninponitamman. Kummiponi seurueineen ehti vasta näyttäytyä oviaukossa, kun oleskelutilassa alkoi pulputa ihastunut puheenporina, ja viimeistään tervehdyskierroksella hellyttävä pikkuheppa valloitti jokaisen katselijan.

– Kyllä minä katselisin sitä vaikka koko päivän, ihasteli Pirkko Makkonen, joka sai kunnian tervehtiä Fuxiaa ensimmäisenä.

Vierailullaan Fuxia käyttäytyi tyynen arvokkaasti ja ojensi kohteliaana turpansa jokaista ojentuvaa kättä kohti.

– Voi voi, kun se on kiva! Sille pitäisi antaa vähän leipää, kuului huokauksia joka suunnalta.

Fuxia näytti viihtyvän hyvin ilman herkkupalojakin, kun joka suunnalta tarjottiin taputuksia ja rapsutuksia. Pienen ponin pää oli niin matalalla, että niidenkin, jotka eivät jaksaneet nousta tuolista seisomaan, oli helppo tervehtiä sitä.

 

Pieni poni tekee isosti hyvää

Fuxiaan saa helposti katsekontaktin tuolissa istuen.

Fuxiaan saa helposti katsekontaktin tuolissa istuen.

Fuxia, koko nimeltään Almnäs Fuxia asuu Iharissa Hurjan Kollin Tallilla, ja sen omistaa Sarita Poikolainen. 21-vuotias Fuxia harrastaa hevosagilitya ja arvostaa uimista, ystävien seuraa sekä hyvää ruokaa. Se on myös kilpa- ja näyttelyponi ja kuuden jälkeläisen äiti.

Pienen kokonsa vuoksi Fuxia toimii nuorimpien aloittelijoiden harjoitteluratsuna, mutta se on myös seuraponi ja kokenut esiintyjä, joka on osallistunut muun muassa eläinten joulukulkueeseen ja lastenkutsujen ohjelmiin.

– Fuxia on tosi lempeä ja rauhallinen poni, ja se on joka paikassa kuin kotonaan. Vie sen minne tahansa, aina se viihtyy, hymyili ratsastusseura PR88:n nuorisovastaava Johanna Urkko.

Ainakin osalle Kostiakodin asukkaista Fuxia oli tuttu, koska se vieraili talossa jo kerran viime joulun aikaan.

Loka- ja marraskuussa PR88:n nuoret lähettävät ponin terveiset kummeille kuvina ja kirjeinä, mutta joulutervehdyksen Fuxia käy jälleen tuomassa itse paikan päälle.

Kummihevostoiminta kuuluu Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Hevosalan kehittämiskeskus Hippoliksen kehittämään Hevonen tekee hyvää -kampanjaan, joka alkoi suomenhevosen päivänä 6. syyskuuta.

Vanhainkotien lisäksi esimerkiksi koulut ja päiväkodit ovat mahdollisia hevosen kummeja. Kampanjaan kuuluvat sekä vierailut että kummihevosen kuulumisista kertominen kuvien, tekstien tai videoiden avulla. Siihen osallistuvilta talleilta edellytetään sitoutumista tämän vuoden loppuun asti, mutta yhteydenpitoa voi sen jälkeen jatkaa sellaisena, kuin se molemmille osapuolille parhaiten sopii.

Johanna Urkko lupasi suoralta kädeltä, että Fuxia tulee kylään kampanjan jälkeenkin, jos asukkaat sitä toivovat. Aika helppo on ennustaa, että pikkuponi nähdään Kostiakodissa jatkossakin vielä monta kertaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?