Valkeakosken juoksutusta pienennettiin

Viime talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen. Sen vuoksi järviin päätyi tavallista vähemmän sulamisvesiä ja kevättulvat jäivät vähäisiksi.

Jos kesä olisi ollut lämmin ja helteinen, järvien pinnat olisivat laskeneet poikkeuksellisen matalalle. Viileän ja sateisen alkukesän ansiosta järvet pysyivät tavanomaisissa korkeuksissa.

Loppukesästä pintojen lasku on kiihtynyt, kun sademäärät ovat jääneet vähäisiksi. Sateiden vedestä vain pieni osa nostaa kasvukaudella järvien pintoja, koska kasvillisuus käyttää vettä ja lisäksi tapahtuu haihduntaa.

Pirkanmaan järvien vedenkorkeudet ovat nyt kesän alimmalla tasollaan. Längelmäveden pinta on 15 senttimetriä ja Kukkia 14 senttimetriä ajankohdan keskiarvoja alempana. Laskun hillitsemiseksi Valkeakosken voimalaitoksen juoksutusta on rajoitettu.

Runsaatkaan sateet eivät saa vedenpintoja heti nousuun, koska kuiva maaperä pystyy imemään parinkymmenen millimetrin sateet. Myös pohjavettä on muodostunut vähän ja pohjavesien korkeudet ovat laskussa. Kaivojen pinnat ovat jokseenkin pitkän ajan keskiarvossa tai vähän sen alapuolella.

 

 

Pirkanmaan järvien korkeus

(erotus vuosien 1970–2014 keskimääräisestä pinnankorkeudesta, cm)

 

Näsijärvi          + 5

Pyhäjärvi         + 2

Vanajavesi      + 1

Kukkia             – 14

Längelmävesi –15

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?