Herätys, Suomi

Onnistuin ensimmäistä kertaa pääsemän Neuvosto-Eestistä Suomeen vuonna 1986. Ennen sitä olin käynyt Puolassa ja Tshekissä.

Ensimmäinen Suomen matka jäi syvästi mieleen. Georg Otsin laiva teki Tallinnan satamassa U-käännöksen, koska oli laiturin vieressä väärin päin. Minut valtasi kauhu, koska luulin, että se kääntää minun takia ja KGB:n pojat pyytävät poistumaan. En nimittäin ollut ansainnut reissua ihan rehellisesti, vaan tuttu Pärnun kaupungin apulaisjohtaja oli laittanut nimeni matkustajaryhmän listalle.

Onneksi päästiin eteenpäin ja kohta oltiin Helsingissä.

 

En ollut nähnyt Suomen televisiokanavia, koska se mahdollisuus oli vain Tallinnassa. Tämä kaikki oli harmaasta ja tylsästä maasta tulleelle kuin isku päin naamaa. Miten oli mahdollista, että kaikki talot olivat huippukunnossa, kadut täynnä hienoja kiiltäviä autoja ja ihmiset hienosti pukeutuneita? Ja miksi ihmiset hymyilivät tervehtiessään? Kaupoissakin myyjät kohtelivat minua kun rakasta sukulaistaan. Virossa siihen aikaan hymyilivät vain mielisairaat.

Onnistuin myymän mukana tuomani kaksi viinapulloa. Sain niistä sata markkaa ja olin omasta mielestäni rikas, koska se oli silloin virolaisille aika iso raha.

Tänään on tilanne pikkuisen toinen. Ihmiset, autot ja talot ovat Suomessa edelleen hienoja, mutta talous ei ole kunnossa.

Virossakin on ongelmia yllin kyllin, mutta niitä ratkaistaan ja mennään eteenpäin. Pohjalta nouseminen on helpompaa kuin korkealla tasolla pysyminen.

 

Tämä juttu sai alkunsa, kun luin Aamulehdestä (30.9.) Suomen kilpailukyvystä ja Sydän-Hämeen Lehdestä Ulla Sirenin artikkelin ”Aikuistu, Suomi”.

Minulla ei ole paljon lisättävää, mutta pari ajatusta kirjoitukset herättivät.

Yhteiskuntarakenteissa Suomi on tippunut maailman maiden joukossa sijalle 35, kännykkätiheydessä sijalle 36 ja markkinointikyvyssä (!) sijalle 39. Liiketoiminta eniten haittaavat tekijät Suomessa ovat:

  1. Veroaste ja verosäännösten monimutkaisuus (46,4 %)
  2. Työlainsäädännön rajoitukset
  3. Tehoton byrokratia

 

En ymmärrä, mitä hyötyä on siitä, että verottaja kerää tehokasti verorahaa ja byrokratia nielee sen heti ja vaatii aina vain lisää. Viron hallitus päätti äsken, että 750 viranomaista ministeriöistä saa lähtöpassit, koska digitalisoitumisen ansiosta heitä ei yksinkertaisesti tarvita.

Suomessa painiskellaan valtavan homeongelman kanssa. Ei rakentaminen voi olla mitään rakettitiedettä. ELY-keskus tai joku muu voi kutsua koolle insinöörien ja tiedemiesten ryhmän, joka selvittäisi perusteellisesti syyt sekä ratkaisut ongelmien estämiseksi ja korjaamiseksi.

Ei talojen purkaminen voi olla ainoa ratkaisu. Kohta Suomi tulee maailman naurunalaiseksi.

 

Venäjä on Suomelle samalla sekä mahdollisuus että uhka. Minua ihmetyttää, miten sinisilmäinen on suomalaisten mielipide Putinia kohtaan. Eikö enää muisteta vuotta 1939 vai kuvitellaanko että nyt oltaisiin yhtä vahvoja kuin Talvisodassa?

Venäjän armeija 1939 ja 2015 on kaksi eri asiaa. Putinilla on hävittäjiä kymmeniä kertoja Suomea enemmän, ohjuksista ja ydinaseista puhumattakaan. Venäjän pommittajat ja hävittäjät ovat kuin kotonaan Syyrian taivaalla. Välimeren satamat toimivat Mustan meren laivaston tukikohtina. Leikkien otettiin Krimin niemimaa. Viipuri ja Karjalakin. Jos Venäjä tahtoo, sitten se ottaa.

Katsokaa karttaa, missä Suomi on. Sen jälkeen kun Ruotsi liittyy Natoon, Suomi jää täysi yksin. Ja epäilen syvästi, että Ruotsi Suomen ainoana liittolaisena olisi riittävän vahva kumppani.

 

Pakolaistulva on Euroopalle kova haaste. Saksalaiset näkevät syyrialaisissa koulutettua työvoimaa, useat muut maat vaan kuormaa. Aika näyttää, kuka oli oikeassa.

Maailman suurin asekauppias itänaapuri toimittaa aseita molemmille Syyrian sodan osapuolille. Ilman Kalashnikoveja olisi maailma paljon turvallisempi ja parempi paikka.

Ehkä Venäjän pitäisi nyt ottaa itse pakolaisia vastaan. Mutta haluaako sinne kukaan mennä?

Pari vuotta Pälkäneellä asunut kirjoittaja on Virosta kotoisin oleva insinööri ja viherrakentaja.

Pari vuotta Pälkäneellä asunut kirjoittaja on Virosta kotoisin oleva insinööri ja viherrakentaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?