Kun Miia Heiskasen vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen kuopus oli vuosi sitten imeväisiässä, imetyksessä ilmaantui monenlaista haastetta. Kangasalla asuva Heiskanen otti yhteyttä Imetyksen tuki ry:hyn neuvoja ja vinkkejä saadakseen. Kahden lapsen äiti vaikuttui siitä tavasta, jolla hän tukea sai.
– Kiteytettynä tie vei vaikeuksien kautta voittoon. Melkein heti tuli mieleen, että haluaisin itsekin olla tukena ja jakaa kokemuksiani eteenpäin. Kangasalla ei ole aiemmin toiminut imetystukiryhmää, vaikka kunnassa asuu paljon lapsiperheitä. Aloin selvittää, miten toiminnan saisi täälläkin päin käyntiin, Heiskanen kertoo.
Ryhmä ponnistettiin melko nopealla aikataululla käyntiin, sillä Kangasalan imetystukiryhmä starttaa ensi viikon tiistaina Ranta-Koiviston perhetuvalla. Ryhmä kokoontuu syksyn ajan joka kuukauden toisena tiistaina kello 17–19. Ensimmäisen tapaamiskerran aiheena ovat imuote ja imetysasennot. Marraskuun tapaamisessa keskitytään imettämisen haasteisiin, ja joulukuussa iltaa vietetään odotusaiheisella teemalla. Ryhmä jatkaa kokoontumisiaan myös keväällä.
Tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki, joita aihe kiinnostaa tai koskettaa jollakin tavalla.
– Minun lisäkseni vetäjinä toimivat Sina Isokallio ja Minna Suvanen. Tapaamisissa on aina lyhyt alustus illan aiheista, jonka jälkeen keskustellaan vapaamuotoisesti kävijöitä mietityttävistä aiheista. Tavoitteena on antaa vertaistukea äidiltä äidille ja täydentää neuvolasta saatavaa ammattilaisen antamaa ohjausta.
Vetäjät toivottavat iltoihin tervetulleiksi myös ne, joilla ei ole imetyksessään ongelmia tai erityisiä haasteita.
– Monesti imetystukiryhmissä keskustellaan paljon muistakin vauvanhoitoon liittyvistä asioista kuten nukkumisesta, Heiskanen lisää.
Tuelle on tarvetta
Imetyksen tuki ry:ssä toimii 250 vapaaehtoista vertaistuen antajaa ympäri Suomen. Tarve on suurta, sillä järjestöön tulee tukipyyntöjä noin 10 000 kappaletta vuosittain. Äidit ottavat yhteyttä esimerkiksi imetystukipuhelimen, Facebookin, imetystukisivuston ja sähköpostin kautta.
– Vapaaehtoiset tekevät tarvittaessa myös kotikäyntejä. Tärkeä kanava ovat myös imetystukiryhmät, joita toimii monilla paikkakunnilla, pian myös siis Kangasalla, Heiskanen mainitsee.
Viimeisimmät kommentit