Mikkolan navetan tulipalo lopetti karjan pidon tilalla

Osmo Rekolainen muisteli Mikkolan navetan paloa vanhojen valokuvien esittelytilaisuudessa.

Osmo Rekolainen muisteli Mikkolan navetan paloa vanhojen valokuvien esittelytilaisuudessa.

Tuli irti navetan katolla. Kuva Tomi Riihirannan arkistoista

Tuli irti navetan katolla. Kuva Tomi Riihirannan arkistoista.

Vireänä yhteisönä tutuksi tulleen Mikkolan Navetan toiminta alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan päättyi vuonna 1963, jolloin rakennuksen katolla syttyi tulipalo. Tuon tapahtuman jälkeen rakennuksen omistaja Luopioisten kunta ei enää jatkanut tilalla karjan pitoa, vaan alkoi saneerata navettaan teollisuustiloja.

Luopioisissa kasvaneelle Osmo Rekolaiselle runsaan 50 vuoden takainen tulipalo on jäänyt hyvin mieleen.

–Isäni oli käymässä luonamme Somerolla ja hän sai sinne puhelimitse tiedon, että navetta palaa, hän muisteli Mikkolan Navetalla pidetyssä tilaisuudessa, jossa Tomi Riihiranta näytti Luopioisten kirkonkylältä otettuja vanhoja valokuvia.

Rekolaiselle muisto tulipalosta nousi mieleen tapahtumasta otetusta ja Riihirannan yleisölle näyttämästä valokuvasta. Isä Toivo Rekolainen sai tuoreeltaan tiedon asiasta, koska hän työskenteli tuolloin Luopioisissa kunnansihteerinä.

Vain kirkko

ja hautausmaa

 

Omista albumeistaan ja kyliltä vanhoja valokuvia keränneen Riihirannan esitys havainnollisti, miten Luopioisten kirkonkylän tienoota on rakennettu täydemmäksi vuosikymmenten saatossa.

–Muiden kylien ihmiset sanoivat aikoinaan, ettei kirkonkylällä ole muuta kuin kirkko ja hautausmaa, hän kertoi ja näytti todistuskappaleeksi 1930-luvulla kirkonkylältä otetun ilmakuvan.

Ohitustie valmistui 1960-luvulla. Asukkaille palveluja tarjosivat silloin muiden muassa Rihkanen ja Kukkian kauppa. Saman vuosikymmenen lopulla kylältä purettiin Luopioisten ensimmäinen, 1800-luvun puolella rakennettu kansakoulu. Nykyisessä kirjastossa toimi aikaisemmin yläkansakoulu.

Vanha Mikkolan tilan päärakennus seisoi ennen Seuratalon paikalla. Nykyisen seurakuntakeskuksen paikalla oli Kristillisen nuorisoliiton talo. Peroniuksen talon paikalla toimii nyt K-kauppa.

Tomi Riihirannan esittelemät vanhat valokuvat ovat nähtävissä osoitteessa www.kukkialle.fi.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?