Turvapaikanhakijat: Kaivannon väelle kerättiin pikavauhdilla palloja ja pelikenkiä

”Muuttohaukat” pyörittivät ammattikoululaisia

Isännät eivät saaneet irakilaisten liukasta laitalinkkiä Mohamad Wajdeita kuriin.

Isännät eivät saaneet irakilaisten liukasta laitalinkkiä Mohamad Wajdeita kuriin.

Keisarinharjun erottamat uudet naapurukset aloittivat tutustumisen laajimmalle levinneellä kansainvälisellä kielellä eli jalkapallolla. Kaivannon turvapaikanhakijat olivat Huutijärven ammattikoululaisia taitavampia keskiviikkona pelatussa ystävyysottelussa.

Futismatsiin valmistautuminen toi säpinää Kaivannon arkeen. Pihaan järjestettiin maalit ja pikkukenttä, jossa on pelattu ahkerasti pienpeliä. SPR:n kautta haalittiin kymmeniä pareja nappiksia. Urheiluseurojen avustuksella lähes kaikille löytyi sopivan kokoiset pelikengät. Odotettuun peliin lähti parinkymmenen pelaajan lisäksi myös sankka kannustusjoukko.

Ystävyysottelu purki luontevalla tavalla ennakkoluuloja. Iloiset ja ystävälliset irakilaiset eivät oikein sopineet siihen kuvaan, jota sosiaalinen media turvapaikanhakijoista levittää.

 

Riku Gronov teki avausmaalin

Ammattikoulu purkaa.

Ammattikoulu purkaa.

Pelikentällä nähtiin, että Kaivannosta löytyy melkoisia pallotaitureita jokaiselle pelipaikalle. Näppärät ja vikkelät pelaajat edustavat yksilötaidoiltaan vähintäänkin täkäläistä divaritasoa. Yhteinen juonikin löytyi nopeasti, vaikka kaverit eivät olleet aiemmin pelanneet yhdessä.

”Kaivannon Muuttohaukat” pyörittivät peliä alusta alkaen ammattikoululaisten päädyssä. Taitoero oli niin iso, että ottelu vaikutti murskajaisilta.

Mutta vastustajan peli-ilo herätteli isännätkin. Jos liukkaat hyökkääjät pääsivät laidoilla ohi, niin viimeistään keskitykset katkottiin tyylipisteitä keräämättä. Kurinalainen puolustus, maalivahdin huippupelastukset ja irakilaisten epäonni pitivät lukemat vartin verran nollilla.

Kotijoukkueen maali näytti noidutulta, eikä pallo uponnut sinne avopaikoistakaan. Muutaman tolppalaukauksen ja maaliviivalta tehdyn pelastuksen jälkeen isännät saivat ensimmäisen hyökkäyksen tapaisen. Laidan karkumatka päättyi Riku Gronovin viileästi viimeistelemään avausmaaliin.

Avausmaaliveikkaukset menivät kaikilta pieleen. Johto-osuman jälkeenkin isäntien puolustus ja johtoasema kestivät vielä hetken, kunnes korkki aukesi ja irakilaiset mättivät nopeassa tahdissa neljä osumaa.

Toisella jaksolla ammattikoululaisilta alkoi loppua sekö puhti että pelaajat. Irakilaisvahvistukset kannattelivat myös isäntien joukkuetta ja ottelu meni jäsentenväliseksi. Molemmat osuivat pariin kertaan, ja loppulukemiksi kirjattiin 6–3 voitto ”muuttohaukoille”.

Irakilaiset valmistautuvat ystävyysotteluun.

Irakilaiset valmistautuvat ystävyysotteluun.

 

Ammattikoulun isäntäjoukkue valmistautuu ystävyysotteluun.

Ammattikoulun isäntäjoukkue valmistautuu ystävyysotteluun.

 

Ystävyysottelu: Ennakkoluulot häipyvät kentällä

”Nämähän on helmi äijiä”

Tauolla napsittiin selfiekuvia pelikavereiden kanssa.

Tauolla napsittiin selfiekuvia pelikavereiden kanssa.

Osa ammattikoululaisista suhtautui nuivasti opettajien puuhaamaan peliin. Pelaajia jäi sivuun, koska maahanmuuttajat eivät halunneet pelata turvapaikan hakijoita vastaan. Myös vieraisiin kulttuureihin liittyvät asenneongelmat karsivat kokoonpanoa.

Lopulta vajaat kymmenen ammattikoululaista lompsi farkut ja lenkkarit jalassa kentälle. Peli saatiin aikaan, kun isäntäjoukkuetta vahvistettiin muutamalla irakilaispelaajalla.

Mahdolliset kulttuurimuurit sulivat kentällä ensimmäisen jakson aikana. Tauolla irakilaisvahvistukset ottivat selfie-kuvia yhdessä suomalaisten joukkuekavereidensa kanssa ja yhteinen vesipönttö kiersi pelaajalta toiselle. Hikiset ja hämmentyneet isännät myönsivät, että nämähän ovat oikeastaan ihan helmi äijiä.

 

Kenttäkurjuus tuli tutuksi

Ystävyysottelu teki konkreettisella tavalla tutuksi Suomen karuja oloja. Kaivannon väki kuvitteli pääsevänsä samettiselle stadionin viheriölle mutta päätyikin pölyävälle ja tuuliselle Pikkolan hiekkakentälle, joka ei houkuta liukutaklausten tekemiseen.

Olosuhteiden ei annettu pilata urheilujuhlan tuntua, vaan pienen alkuhämmennyksen jälkeen maalit raahattiin paikalleen ja viivat vedettiin kentälle kengän kärjellä.

Kangasalta ei löydy syksyisin muita vaihtoehtoja, koska luonnonnurmet eivät enää kestä pelaamista. Kenttäkurjuutta alleviivaa se, ettei Pikkolan kentällä ole edes valoja, joten tähän aikaan syksystä pelit päättyvät heti Pikku Kakkosen jälkeen.

 

Voitonlaulut raikuivat

Pelin jälkeen voitonlauluja laulaneet irakilaiset ympäröivät tuomarin. Ammattikoulu – Irak -ystävyysottelu ei ollut Jukka Innasen ensimmäinen kansainvälinen ottelu. Kokenut tuomari on viime vuodet puhaltanut lähinnä salibandyotteluita. Mies kehui irakilaisia veijarimaisiksi pelimiehiksi.

Pelin jälkeen voitonlauluja laulaneet irakilaiset ympäröivät tuomarin. Ammattikoulu – Irak -ystävyysottelu ei ollut Jukka Innasen ensimmäinen kansainvälinen ottelu. Kokenut tuomari on viime vuodet puhaltanut lähinnä salibandyotteluita. Mies kehui irakilaisia veijarimaisiksi pelimiehiksi.

Kentän laidalla vallitsi suomifutiksesta tuttu jähmeä tunnelma. Molempien joukkueiden kannattajat hurrasivat omissa porukoissaan, kunnes osa alkoi kielimuurista piittaamatta vaihtaa ajatuksia pelistä ja pelaajista.

Irakilaiset mursivat asenteita myös käytöksellään. Kun ammattikoululaiset nakkelivat energiajuomatölkkejään kentälle, Kaivannon väki kävi vaivihkaa keräämässä ne sivuun.

Kansainvälisiltä kentiltä tuttua urheilujuhlaa saatiin odottaa päätösvihellykseen saakka. Voitonlaulut raikuivat Suoraman kentällä, kun iloiset irakilaiset juhlivat yhdessä pelaajiensa kanssa.

 

Taitava Mohamad Kazal pyöritti irakilaisten peliä keskikentällä.

Taitava Mohamad Kazal pyöritti irakilaisten peliä keskikentällä.

Kotikentällä ei pysty pelaamaan

Osa Kaivannon irakilaisista on oikeita pelimiehiä. Kielimuurin vuoksi on vaikea saada selvyyttä, millä tasolla he ovat pelanneet ja millaisia Zlataneita joukossa on.

Suomen nuorten maajoukkueet koostuvat jo nykyisin Mohamedeista ja Omareista. Turvapaikanhakijoiden ansiosta vahvistusten määrä tulee lisääntymään.

Suomi ja Irak ovat Fifa-rankingin mukaan suurin piirtein samantasoisia jalkapallomaita. Voitot Kreikasta ja Färsaarista nostivat Suomen sijalle 64. Sotien runtelema Irak on vajonnut vuosikymmenen aikana reilut 40 sijaa ja löytyy nykyisin sijalta 85.

Suomi ei ole koskaan selvinnyt MM-kisoihin, mutta Irak oli mukana vuoden 1986 kisoissa. Irak on jo aloittanut karsinnat vuoden 2018 MM-kisoihin. Maan tilanteen vuoksi se ei pysty pelaamaan karsintaotteluita kotikentällään. Tämä on irakilaisille tuttua, sillä vajaasta 90 MM-karsintojen kotiottelusta vain 13 on pystytty pelaamaan kotimaassa. Kotonaan maajoukkue on hävinnyt vain kolmesti.

 

 

 

 

Muuttohaukat pelaavat lauantaina Tehtiksellä

Jalkapallosta tuli nopeasti Kaivannon arkea piristävä tekijä. Ammattikoululaisten jälkeen ystävyysotteluita ovat sopineet niin KaVon ikämiehet kuin Ilveksen junnutkin.

Isoimmalle areenalle irakilaiset pääsevät lauantaina, kun he kohtaavat ”Hakan kakkosjoukkueen” Valkeakoskella Tehtaan kentällä. Ykkösdivisioonan päätöskamppailun Haka – VIFK esiotteluna pelattava humanitaarinen ystävyysottelu alkaa 17.10. kello 12.

Ottelu on mainio näyttöpaikka irakilaispelaajille, sillä isäntäjoukkue kootaan kolmosdivisioonajoukkue Pallo-Seppojen sekä A-junioreiden SM-sarjajoukkueen pelaajista. Irakilaiset saavat myös faninsa lehtereille, sillä Helmikkalan liikenne tarjoaa Kaivannosta bussikuljetuksen jalkapallopäivään.

Oman ottelunsa jälkeen Kaivannon väki jää Suomen kauneimmalle kentälle kannustamaan kotijoukkuetta voittoon. Haka keräsi turvapaikanhakijoille jalkapallokenkiä ja kutsui heidät seuraamaan kello 14 alkavaa kauden päätöspeliä.

”Muuttohaukat” ja Ilveksen juniorit kohtaavat sunnuntaina 25.10. kello 17 Pyynikillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?