Helppous säästää aikaa

Pälkäneen, Kangasalan ja Kuhmoisten kuntaliitoshanke haudattiin kesäkuussa. Ratkaisuun vaikutti ilmapiirimuutos: hieman aiemmin muodostettu uusi hallitus ei enää patista kuntia liitoksiin. Kunnissa on silti edessä iso remontti sosiaali- ja terveystoimen uudistusten vuoksi.

Sosiaali- ja terveystoimen Kangasalan hoidettavaksi uskonut Pälkäne elää jo tilanteessa, jonka eteen useimmat muut kunnat joutuvat vasta lähivuosina: kuntien on mietittävä, miten ne varmistavat elinvoimansa, kun merkittävä osa toiminnoista on toisten vastuulla.

Kuntaliitoksen hautaaminen tarkoitti samalla sitä, että Pälkäne alkoi tosissaan kehittää itsenäistä kuntaa. Kunnantalolle palkattiin tehtävää varten lisäresursseja. Käynnissä on muun muassa elinvoimastrategiatyö. Sen yhteydessä pohditaan, miten kunta erottuu muista ja varmistaa kasvun tulevaisuudessa.

 

Yrityksen on kasvettava ja kehityttävä pysyäkseen hengissä. Kunnan elinvoima tarkoittaa samaa asiaa. Jos kunta ei saa lisää yrityksiä ja asukkaita, se alkaa kuihtua ja näivettyä.

Jo elinkeinostrategiatyön alkumetreillä havaittiin, että Pälkäneellä uusien asukkaiden ja yritysten tavoittaminen kulkee vahvasti käsi kädessä. Yrityskanta on poikkeuksellisen pienyritysvaltainen, koska ihmiset luovat itselleen työpaikat voidakseen asua siellä missä viihtyvät.

Etenkin aloitteleva ja pieni yritys voi toimia monellakin paikkakunnalla, ja siksi asumisen ja elämisen laatu määrää sen, mihin yrittäjä asettuu.

Uudet yritykset puolestaan tuovat palveluita ja työpaikkoja, jotka vaikuttavat siihen, missä ihmiset haluavat asua. Ja uudet asukkaat ovat asiakkaita olemassa oleville ja uusille yrityksille.

Pälkäneen sijainti on erinomainen, mutta se on jäänyt jalkoihin, kun kunnat kilpailevat yrityksistä. Perinteiset peltihalliyritykset asettuvat Pälkänettä keskeisimpiin paikkoihin. Ne haluavat olla lähempänä liikenteen valtaväyliä ja muita yrityksiä. Esimerkiksi Ylöjärvi kaavoittaa jatkuvasti uusia yritysalueita, kun entiset täyttyvät vauhdilla. Kangasallakin tekee tiukkaa pärjätä tässä kilpailussa, koska Kallion alue valmistui vasta taantuman alla Lentolan jatkoksi.

Pälkäne ei tavoita peltihalliyrityksiä. Myös teknologiayrityksien ja muun huippuosaamisen perään on turha haikailla, koska nykynörtti haluaa asua keskustassa ja kulkea pyörällä sekä ratikalla.

 

Pälkäneen suurin valtti sekä asumisessa että yrittämisessä on helppous. Pälkäneellä asuva ja yrittävä nauttii helppoudesta kaksin verroin: hän säästää päivittäin tuntikausia, kun aikaa ei tärväänny ruuhkissa, parkkiruudun metsästyksessä, jonoissa ja joutokäynnissä. Maalaiskunnan helppous tuottaa jotain rahaakin arvokkaampaa, vapaa-aikaa.

Elinvoiman hyväksi tehtävä työ on jo konkreettisesti käynnissä. Pälkäne kerää parhaillaan myönteistä mainetta, kun tietoliikenneyhteyksien takapajulaa tuodaan valokuituyhtiön avulla 2010-luvulle. Toimivat nettiyhteydet ovat nykyajan keino varmistaa helppous ja nopeus – ja säästää aikaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?