SUP: SUP-lautailun alkeiskurssit alkavat Kangasalla

Tehokasta ja monipuolista kuntoilua

Vladimir ”Vladi” Saveliev harjoittelee lähes ympäri vuoden avovesissä, useimmiten Vesijärvellä Kangasalla.

Vladimir ”Vladi” Saveliev harjoittelee lähes ympäri vuoden avovesissä, useimmiten Vesijärvellä Kangasalla.

Kun Vladimir Saveliev näki ensimmäistä kertaa SUP-laudan Portugalin Azoreilla, hän luuli ensin, että kyseessä on vitsi.

– Homma näytti kuitenkin sen verran kiinnostavalta, että halusin kokeilla sitä itsekin. Suppaaminen osoittautui tosi hauskaksi – ja paljon vaikeammaksi kuin päällepäin näyttää, Kangasalan uimahalli Kuohun uimavalvojana työskentelevä Saveliev muistelee muutaman vuoden takaista ensikosketustaan suppailun pariin.

Vedenpinnan päälle kulkeva SUP-lauta haastaa keskivartalon lihakset töihin. Laudan keinuessa veden liikkeiden mukana keskivartalon ja jalkojen isot lihakset joutuvat kuin huomaamatta töihin. Suppaaja käyttää eteenpäin menossa avukseen melaa, joten ylävartalokin saa liikettä.

– Kun olin supannut pidemmän pätkän ensimmäisen kerran, jalkani olivat aivan jumissa. Suppaaminen onkin yllättävän tehokasta, sillä pelkkä laudan päällä seisominen vedessä kuluttaa tunnissa 300–400 kilokaloria eli saman verran kuin kevyehkö juoksulenkki maalla, Saveliev vertaa.

Saveliev hankki ensimmäisen SUP-lautansa kolme vuotta sitten. Siitä lähtien hän on treenannut sekä luonnonvesissä että uimahallissa. Kisoissa mies on käynyt kahden kesän ajan. Viime kesänä Saveliev ylsi Suomen mestaruuskilpailujen kolmanneksi. Hän kävi kokeilemassa kisatunnelmaa myös Hollannissa, jossa melottiin 220 kilometrin pituinen matka viidessä päivässä.

– SUP-kisoissa kilpaillaan lyhyillä, keskipitkillä ja pitkillä matkoilla. Itse olen mieltynyt etenkin pitkiin matkoihin. Hyvän fyysisen kunnon lisäksi hyvä melontatekniikka on tärkeä, ja usein kisoissa pitääkin kiertää poijuja, jolloin tekniikka joutuu koetukselle. Myös taktista silmää tarvitaan, sillä avovesillä lyhyin reitti ei välttämättä aina ole se nopein. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi virtaukset, aallokko ja sivutuuli, kilpauinti-, hiihto- ja laskettelutaustan omaava Saveliev toteaa.

 

Suppailu onnistuu myös uimahallin altaassa. Kuohussa alkaa lajin alkeiskurssi 28. lokakuuta.

Suppailu onnistuu myös uimahallin altaassa. Kuohussa alkaa lajin alkeiskurssi 28. lokakuuta.

Ulkovesillä pärjää yllättävän pitkään

Saveliev harjoittelee lähes vuoden ympäri luonnonvesissä. Ulkokaudelle saa pituutta oikeanlaisilla varusteilla, esimerkiksi kunnon märkäpuvulla. Etelä-Suomessa on vain pari, kolme talvikuukautta, jolloin järvet ovat täysin jäässä.

– Tänä vuonna tein ensimmäisen ulkoharjoitukseni 24. helmikuuta Tampereella Ratinassa paikassa, jossa vesi virtaa ja jäät lähtevät sen takia aikaisin. Yleensä treenaan Vesaniemessä Vesijärvellä. Ulkoharjoituksia pystyy syksyllä jatkamaan aina marras-joulukuulle asti, Saveliev mainitsee.

Oman harjoittelunsa ohessa Saveliev on suorittanut myös SUP-ohjaajakurssin. Hän alkaakin vetää Kuohussa lajin alkeiskursseja lokakuun lopussa. Tunneilla lähdetään liikkeelle alkeista eli niille voivat osallistua kaikki suppaamisesta kiinnostuneet ikään katsomatta. Tarkoitus on edetä pikkuhiljaa siten, että myöhemmässä vaiheessa kurssilaiset oppisivat myös lihaskunto- ja venyttelyliikkeiden tekemistä laudan päällä.

– Uimahallissa SUP-laudan kokeilemiseen on pienempi kynnys kuin avovesillä, sillä uimahallin olosuhteet –­ lämmin ja kirkas, matala vesi – ovat turvalliset aloittelijalle, Saveliev miettii.

Kuohussa järjestetään joulukuussa myös Suomen XMAS SUP -messut ja sisätilakisat. 19. joulukuuta Kangasalla kilpaillaan 25 metrin altaassa, kokonaispituutta kilpailuradalle kertyy noin 100 metriä. Kisojen jälkeen kuntouintiallas on suppaajien kokeilukäytössä.

– Päivän aikana paikan päällä pääsee myös tutustumaan lautoihin ja varusteisiin, Saveliev vinkkaa.

 

Kisoja Suomessa ja ulkomailla

Ensi kesänä Saveliev aikoo kiertää aktiivisesti sekä kotimaan että ulkomaan kisoja. Suomessa hän osallistuu ainakin SUP-rankingkiertueelle. Suunnitelmissa on myös osallistua kisoihin Portugalissa ja Espanjassa.

– Tavoitteena on tietysti mahdollisimman hyvät sijoitukset kaikista kilpailuista, joihin osallistun, Saveliev tuumii ytimekkäästi.

SUP eli Stand Up Paddling

– Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto. Suppailu on maailmalla jo aikaa sitten ohittanut purjelautailun suosion. SUP-kisoja järjestetään aalloissa, alatuuliradoilla, lyhyillä slalom-radoilla ja yhden tai useamman päivän matka- ja maratonkisoina.

– SUP-lauta muistuttaa pitkälti surflautaa, jota melotaan seisten, pitkällä melalla. SUP-lautoja valmistetaan moneen eri käyttötarkoitukseen: on kilpalautoja, freeride-lautoja ja tavanomaisimpia all-round-lautoja

– SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, hartioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin. Melontatekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa; liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä melontalenkin aikana.

– Eteneminen laudalla meloen ei vaadi ennakkotaitoja, vaan touhuun pääsee jyvälle heti ensimmäisten vetojen myötä. Laudan päällä on helppo pysyä rauhallisissa vesiolosuhteissa. Mikäli laudalta sattuisi tipahtamaan, laudan päälle on helppo nousta takaisin. Lautoihin on saatavilla myös karkunaru, joka kiinnitetään laudan perästä melojan nilkkaan. Näin lauta ei pääse karkaamaan hankalissakaan olosuhteissa.

– SUP-laudat valmistetaan purjelautojen tapaan käyttäen materiaaleina lasi- ja hiilikuitua, puuta ja pvc:tä. Mitä enemmän laudassa on käytetty hiilikuitua, sitä kevyempi ja nopeampi lauta on.

– SUP-meloja valmistetaan niin muovista, hiilikuidusta kuin puusta. Meloihin pätee sama sääntö kuin lautoihin – mitä kevyempi mela, sitä paremmin kulkee.

Lähde: Suomen Purjelautaliitto ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?