Laviksessa vienti on varma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tiina Mäenpää (oikealla) on oppinut laviksessa perinteisten lavatanssien perusaskeleet.

Tiina Mäenpää (oikealla) on oppinut laviksessa perinteisten lavatanssien perusaskeleet.

Riitta Palkee käy viikoittain neljässä liikuntaryhmässä. Lavis on yksi niistä.

Riitta Palkee (oikealla) käy viikoittain neljässä liikuntaryhmässä. Lavis on yksi niistä.

Taija Salomaa (vasemmalla), Tuula Kaljadin, Maisa Rantala, Eva Rantala ja Camilla Hakala laviksen pyörteissä.

Taija Salomaa (vasemmalla), Tuula Kaljadin, Maisa Rantala, Eva Rantala ja Camilla Hakala laviksen pyörteissä.

Reetta Kuntonen-Petäjäniemi (lähinnä peiliä) vetää Sahalahden lavisryhmää.

Reetta Kuntonen-Petäjäniemi (lähinnä peiliä) vetää Sahalahden lavisryhmää.

Lavatanssirytmit raikuvat Sariolan koulun liikuntasalissa joka torstai-ilta. Parketilla eivät kuitenkaan liitele parit keinuvan valssin tai tulisen tangon pyörteissä, vaan pitkälti toistakymmentä naista jumppaa peilin edessä perinteisen lavatanssimusiikin tahdissa.

Laviksessa pääsee nauttimaan hyvästä musiikista ja muiden jumppaajien seurasta samalla, kun kunto kohoaa hengästyttävien ja hikoiluttavien askellusten rytmeissä. Tanssiparia ei tarvita, sillä tunneilla valssataan, pistetään polkaksi ja rokataan pääasiassa yksin.

–Kukaan ei tallaa varpaille, paitsi jo itse sotkeutuu omiin jalkoihinsa, nauraa Eva Rantala.

Vienti on varma, seinäruusuksi jäämisestä ei ole pelkoa, ei pelkoa siitä, ettei osaa tai jaksa pysyä tahdissa mukana. Laviksessa kun on tärkeintä hauska ja rento fiilis, jonka suojassa jokainen jumppaaja voi liikkua oman tasonsa mukaisesti.

Uudet kuviot loman jälkeen

Perinteisissä lavatansseissa viimeiset valssit johdattavat tanssijat yön syliin. Laviksessa viimeiset soivat ensimmäisinä, kun tunnit alkavat aina valsseilla, joita tulee kaksi peräjälkeen kuten muitakin rytmilajeja tanssi-iltojen tavoin.

–Olkapäiden pyöritykset mukaan, jumpan vetäjä Reetta Kuntonen-Petäjäniemi ohjeistaa ja näyttää edessä mallia,  miten Kukkia kauneimmalle  –valssin tahdissa liikutaan.

Naiset eivät ihmeemmin ohjeita kaipaa. Liikkeet ja askellukset osataan, rytmissä pysytään, sillä samoilla kuvioilla on jumpattu koko kausi syyslomaan saakka. Lomaviikon jälkeen ohjaaja tarjoilee lavisryhmälle uuden tuntisisällön.

–Juuri kun on oppinut, niin sitten tulee uudet kuviot, Tiina Mäenpää kommentoi ohjelman vaihtumista.

Toisen valssin, Vanhoja poikia viiksekkäitä, jälkeen naiset käyvät jo nestetankkauksella. Hikoilu kiihtyy, syke nousee entisestään, kun humppien jälkeen on vuorossa kaksi tulista salsaa.

–Hengästyttää, Mäenpää myöntää.

Koko keholle hyvää liikuntaa

Tempo laskee hetkellisesti, kun Reetta Kuntonen-Petäjäniemi valitsee soittimeensa kaksi tangoa. Ne taivuttavat ja venyttävät koko kehoa, kun kädetkin liikkuvat mukana.

–Tulee huomaamatta tehtyä myös keskivartaloliikkeitä, Maisa Rantala nostaa esiin laviksen yhden ominaispiirteen.

Kipakoiden polkkien, kuten muidenkin tanssilajien rytmissä tehtävissä liikkeissä toistuvat kunkin tanssilajin perusaskeleet. Tanssipaikoilla kierretään lavaa vastapäivään ja samalla pyöritään, laviksessa sen sijaan liikutaan muutaman neliön alueella, eikä välttämättä pyöritä lainkaan.

Tiina Mäenpäälle tanssilavakulttuuri ja tanssiaskeleet olivat ennen lavistunneille tuloa ennestään valtaamattomia alueita, mutta tuo kokemattomuus ei ole haitannut jumppatahdissa pysymisessä.

–Täällä olen oppinut perusaskeleet, hän iloitsee.

Polkista laskeudutaan rokkikappaleiden kautta tunnin päättäviin hitaisiin, joiden aikana keho rentoutuu, hengitys tasaantuu ja pulssitiheys laskee vähitellen. Naiset taputtavat ja työntävät peilit yhdessä varastoon. Seuraavan kertaan menee poikkeuksellisesti kaksi viikkoa väliin tulevan syysloman takia.

Tunnin jälkeen pyörällä kotiin

Riitta Palkee vaihtaa hiestä kostuneet vaatteensa kuiviin ja lähtee kiinnittämään lamppua polkupyöräänsä jo pimentyneessä illassa.

–Olisivat vieneet pyörän ja minut kotiin, mutta poljen minä pian itsekin, Pakkalaan päin lähtevä lavislainen kertoo jumppakavereiden avun tarjouksesta.

Seitsemänkymmentä ylittänyt Palkee kehuu lavista ja myöntää, että aika kovaa jumppaa se on jopa hänen kaltaiselleen hyväkuntoiselle naiselle, joka liikkuu viikoittain kolmessa muussa treenissä.

–Mutta kun kerran käyn jumpalla, niin ajattelin, että koitan tässäkin hepsutella mukana, hän nauraa.

Laviksen vetäjä Reetta Kuntonen-Petäjäniemi vahvistaa Palkeen käsityksen siitä, että tunneille ovat tervetulleita kaikki ikään, kuntoon tai tanssitaitoon katsomatta.

–Aina saa tehdä omassa tahdissaan. Pääasia on, että tunneilla pidetään hauskaa ja nautitaan yhdessä liikkumisesta, hän kiteyttää laviksen, zumban suomalaisen vastineen, perusidean.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?