Miten vanhukset hoidetaan…

Sydän-Hämeen Lehti kertoi (14.10.2015), että Sahalahdella ja Kuhmalahdella ”haettaisiin ratkaisu pitkäaikaishoidolle tehostettua kotihoitoa kehittämällä: nykymalliin verrattuna kunta laskee säästävänsä jopa neljä miljoonaa euroa vuodessa”.

Voisiko lehdessä julkaista tuon laskelman, joka on todella mielenkiintoinen: Jos mainittu ”säästö” tulee kunnalle, se tarkoittanee, että vanhukset tai heidän omaisensa maksavat sen kaksi miljoonaa omasta pussistaan? Vai tarkoittaako säästäminen, että vanhukset kotiutetaan ja he hoitavat itse itsensä?

Tutkitusti on osoitettu, että kotihoito ei tule vanhainkoti- tai laitoshoitoa halvemmaksi missään vaihtoehdossa: jos kotona käydään kerran päivässä, se maksaa saman, kuin laitoshoito ja jos käydään useammin, kotihoito on laitoshoitoa kalliimpaa!

On laskelmia, joissa verrataan laitoshoidon kustannuksia tehostettuun palveluasumiseen, mutta jälkimmäisestä puuttuvat kokonaan asumisen kustannukset, jotka vanhuksella maksatetaan erikseen? Huikeat säästösuunnitelmat näyttävätkin asian kunnan lyhyen tähtäimen talouden kannalta, eivät vanhusten asiallisen hoivan ja arvokkaan elämän kannalta?

Kyse on ideologisesta valinnasta ja lyhyen aikavälin yksisilmäisestä kunnallistalouden hoidosta, jossa resursseja suunnataan uudella tavalla vanhusten vahingoksi.

 

Esa Fagerlund

osa-aikapälkäneläinen

Tampere

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?