Vuoden yrittäjä: Annikki Westman siirtyi puheista tekoihin

”Pitää olla rohkea”

Annikki Westman arvelee, että pitkä ura yrittäjänä vaatii sopivassa suhteessa pientä hulluutta ja järkeä pitää jalat maassa. Hän on kiitollinen siitä, että on itse saanut aina lisärohkaisua lähipiiriltään.

Annikki Westman arvelee, että pitkä ura yrittäjänä vaatii sopivassa suhteessa pientä hulluutta ja järkeä pitää jalat maassa. Hän on kiitollinen siitä, että on itse saanut aina lisärohkaisua lähipiiriltään.

Annikki Westman ja vaatteet kuuluvat saumattomasti yhteen. Jo pikkutyttönä Westman vietti aikaa erilaisia luonnoksia suunnitellen ja alkoi myöhemmin ommella itselleen ja perheelleen vaatekappaleita. Iso sysäys yrittäjyyteen tuli ikään kuin puolivahingossa.

– Minulla oli sellainen pieni ja halpa neulekone, johon olin ostamassa liikkeestä Tampereelta kuviokortteja. Niin vain tulinkin ulos uuden 12 000 markan koneen kanssa, enkä ollut suunnitellut sitä yhtään. Käytin siihen isältä saamani perintörahat, Westman muistelee.

Hetken mielijohteesta tehty investointi ei ollut huono. Westman teki yrittäjänä neuleita tilaustyönä 20 vuotta ja jatkoi neuleiden ja tuote-esittelyiden parissa senkin jälkeen, kun oli ollut hetken palkollisena toisessa firmassa. 12 vuotta sitten hän perusti oman vaatekaupan Fiinan Pälkäneelle.

Kun sopiva paikka tuli helposti vastaan ja kaikki alkoi asettua kohdilleen, Westman ei enää epäröinyt.

– Paikka on todellakin ollut hyvä: asiakkaita tulee paljon muualtakin, mutta pälkäneläiset ovat käyttäneet palveluita todella hyvin, yrittäjä kiittelee.

– Sisareni Tuija on ompelija, ja meillä on täällä hyvä tiimi. Hän tekee korjauksia ja housujen lyhennyksiä asiakkaiden toiveiden mukaan, usein jopa asiakkaan odottaessa.

 

Askeleen verran edellä

Lokakuun ja marraskuun välinen pimenevä aika ei hiljennä vaatekauppaa.

– Toisinaan tämä aika on jopa paras kuukausi, kun juhlapuoli alkaa näkyä, Westman tuumaa.

Yleensä vilkkaimpia kuukausia ovat kesäkuukaudet, jolloin Pälkäneellä liikkuu erilaisten kesärientojen ja -kohteiden vuoksi väkeä tavallista enemmän.

Talven hiljaisina kuukausina Westman ehtii pitää jonkin verran alusvaate-esittelytilaisuuksia. Samalla pystyy suuntaamaan katsetta tulevaan hieman paremmin kuin kiireisinä kesä- ja syksykuukausina. Tuotetilausten kanssa kun on oltava liikkeellä hyvissä ajoin.

– Tuntuu, että itse elää koko ajan eri aikaa kuin mitä oikeasti eletään. Syksyn ensimmäiset vaatteet tulevat heinä-elokuussa, ja esimerkiksi kaikki ensi kesän vaatteet olen melkein jo ostanut – toki matkan varrella ostan lisää koko ajan. Tietyt jutut ovat sellaisia, että jos niitä ei osta ajoissa, niin sitten jää ilman.

Fiinassa vaatteiden kierto on nopeaa, ja myymälä elää siksi koko ajan.

– Uutta tavaraa tulee joka viikko. Nyt menee erityisesti neulepuolta ja muotijuttuna esimerkiksi ponchoja. Myös se juhlapuoli alkaa nyt liikkua. Itsellä on mietinnässä jo joulu- ja kevätjuttuja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?