Lähikauppa: Siwa on moderni kyläpuoti

Aitoossa on Suomen pienin

Pikkukaupassa ruuhkaan ei tarvita montaa. Jonon kärjessä Juhani Huhtinen.

Pikkukaupassa ruuhkaan ei tarvita montaa. Jonon kärjessä Juhani Huhtinen.

Kekkolantien Siwa Jyväskylässä piti pitkään hallussaan Suomen – oletettavasti myös maailman – pienimmän Siwan titteliä. Hiljattain valmistunut laajennus kasvatti keskisuomalaiskaupan neliöt peräti 95:een ja samalla sijoitus romahti joukkoon ynnä muut.

Toisen remontti voi olla toisen onni, ja tällä kertaa onnekas oli Aitoon Siwa, joka nousi yllättäen maan pienimmäksi. Pälkäneen kahdesta Siwa-myymälästä se pienempi pitää nyt 58,8 neliöllään paalupaikkaa.

Keskellä kylänraittia nököttävä Siwa ei ole Aitoon ainoa kauppa, sillä tien toisella puolella Aitoon Kauppayhtiö sinnittelee vielä elossa. Kyläkauppakuoleman viikate on kuitenkin niittänyt kylästä muutamassa vuosikymmenessä jo ainakin kolme kauppaa.

Siwan talossa kaupankäynnillä on pitkät perinteet. Samoissa tiloissa toimi aikoinaan osuuskauppa Voiman myymälä vuosikymmeniä.

Alussa on tyhjää

Monen muun tavoin Marika Jokinen tykkää kyläkaupan aukioloajoista.

Monen muun tavoin Marika Jokinen tykkää kyläkaupan aukioloajoista.

Taksiyrittäjä Kimmo Haataja vaihtaa pihamaalla kuulumisia eläkkeellä olevan kollegansa Pentti Veckmanin kanssa. Haataja sanoo poikkeavansa Siwassa harvakseltaan.

–Joskus käyn asiakasta odotellessani hakemassa jäätelön tai muuta pientä.

Veckmanille Siwassa käynti sen sijaan on jokapäiväistä leipää.

–Minkä takia sitä lähtisi merta edemmäs kalaan, kun tästä saa kaiken tarpeellisen. Nyt olen kyllä menossa Pälkäneelle kahville, Veckman kertoo.

Kauppaan astuessa kohtaa harvinaisen näyn: sisällä ei ole myymäläesimies Liisa Saaren lisäksi ristin sielua. Ehdimme siis hetken juttelemaan kaikessa rauhassa.

Saaren mielestä kauppa ei eroa isommista Siwoista juurikaan.

-Valikoima on tietysti pienempi, mutta moni ihmettelee silti, miten paljon tuotteita mahtuu pieneen tilaan. Tuotteet valikoituvat menekin mukaan ja pystymme toteuttamaan myös asiakkaiden toiveita.

Myymälä on malliltaan selkeä. Suorakaiteen muotoisessa tilassa on keskellä kaksipuolinen hylly, jota kiertää käytävä. Käytävän ulkoreuna on myös täynnä hyllyjä. Jollain ihmeen konstilla on mukaan sovitettu myös yksi pelikone ja pullonpalautusautomaatti.

–Hiljattain tehty remontti levensi käytävää, kun kalustus vaihdettiin modernimmaksi. Monissa isommissa myymälöissä on kapeammat käytävät, Saari kehaisee.

Sitten on täyttä

Parikymmentä vuotta Siwoissa ja Valintataloissa palvellut Saari tuli Aitooseen viime vuoden juhannuksena.

Maan pienin Siwa työllistää Liisa Saaren ja 4 muuta vakituista myyjää.

Maan pienin Siwa työllistää Liisa Saaren ja 4 muuta vakituista myyjää.

–Tänne tuleminen tuntui kuin olisi kotiinsa tullut. Maalaiskaupassa asiakkaat ovat välittömiä ja tulevat tutuiksi, kun käyvät usein kaupassa. Lisämaustetta antavat tuossa vieressä olevan Anna Tapion koulun oppilaat sekä kesällä Kirkastusjuhlat ja mökkiläiset. Englantiakin pääsee puhumaan lähes päivittäin.

Pian saapuu ensimmäinen asiakas, aitoolainen Marika Jokinen. Hän kertoo käyvänsä lähes joka päivä.

–Parasta Siwassa on se, että se on aina auki. Ei tarvitse edes viikonlopuksi miettiä, onko kaapissa mitään, kun täältä voi hakea koska vaan, Jokinen ylistää.

Kauppa on todellakin auki vuoden jokaisena päivänä. Myös jouluna ja juhannuksena, joskin hieman lyhennetyin aukioloajoin. Alle 100 neliön kaupoille se on luvallista. Moni asiakas tulee melko kaukaakin, kun muualla ovat ovet kiinni.

Seuraavat tulijat ovat Anna Tapion koulun 9-luokkalaiset Santtu Laakso ja Kenzo Onodera. Pojat kertovat poikkeavansa useita kertoja päivässä. Kenzo on ollut Siwassa myös tet-harjoittelijana.

Kun vielä paikalliset asukkaat Teemu Järvenpää, Riina Marttila ja pari muuta astuvat ovesta, alkaa myymälässä olla jo ruuhkan tuntua ja kassalla jonoa.

–Joskus tuntuu, kuin asiakkaat lymyäisivät jossain nurkan takana ja päättäisivät sitten tulla kaikki samanaikaisesti sisälle, Saari naureskelee.

On helppo kuvitella, miltä näyttää, kun vaikka parikymmentä koululaista tulee yhtaikaisesti ostoksille.

Siwan sijainti on mainio keskellä kylänraittia.

Siwan sijainti on mainio keskellä kylänraittia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?