Neljännesvuosisata kiinteistönvälitystä

– Pienen yrityksen etu on palvelun nopeudessa ja tehokkuudessa, sanoo Markus Huttunen Aleksin LKV Oy:stä.

– Pienen yrityksen etu on palvelun nopeudessa ja tehokkuudessa, sanoo Markus Huttunen Aleksin LKV Oy:stä.

Aleksin Kiinteistönvälityksen välittämä ensimmäinen asuntokauppa tehtiin 25 vuotta sitten. Paikkana oli Helsinki ja yrittäjä Markus Huttunen vasta 27–vuotias.

Yrityksen nimeksi valikoitui Aleksin LKV suvussa kulkevan, yrittäjän toisen etunimen mukaan. Lisäksi visiona oli laittaa toimisto Helsingissä keskeiselle Aleksanterinkadulle.

Huttuselle oli kertynyt kokemusta kiinteistönvälityksestä 1980–luvun lopun villeinä vuosina toisen palveluksessa jo kolmen vuoden ajan, joten alan osaaminen oli hyvin hallussa. Yrittämiseen taas Tampereen kauppaopisto oli antanut hyvän peruskoulutuksen.

Vuonna 1990 asuntomarkkinat olivat kuitenkin ison murroksen edessä. Talouden nousukausi, rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen ja sitä seurannut suuri asuntojen kysyntä olivat aiheuttaneet voimakasta hintojen nousua.

– Kokonaiskuva ei kuitenkaan ollut kenenkään hallussa, Huttunen kuvaa yrityksensä alkutaipaleen aikakautta.

Synkkä lama jäädytti myös asuntokaupan ja pitkät lamavuodet olivat yrityksen alkutaipaleella selviämistaistelua. Huttunen joutui seuraamaan vierestä asiakkaidensa tragedioita kahden asunnon loukuissa. Itse hän kuitenkin selvisi periksi antamatta.

– Hiljaisina vuosina opiskelin työn ohessa rakennustekniikkaa, Huttunen kertoo.

 

Aleksin LKV Oy:n toimisto sijaitsee Tampereella osoitteessa Kalevan Puistotie 17.

Aleksin LKV Oy:n toimisto sijaitsee Tampereella osoitteessa Kalevan Puistotie 17.

Pitkän uran salaisuudet

Yrittäjyyden mallin Huttunen oppi jo lapsena, sillä hänen isällään oli mainostoimisto Tampereella. Oman yrittäjyyden taustalla on lisäksi itsellinen ja työteliäs luonne. Uraa ovat siivittäneet lisäksi hyvä terveys ja parisuhde.

– Kärsivällisyyttä on riittänyt, Huttunen kiittelee puolisoaan.

Myös neljä lasta sopeutui siihen, että isä on aina töissä. Vastapainona vapaa-aika on kulunut tiiviisti perheen yhteisissä harrastuksissa.

Hyvän terveyden taustalla on geeniperimän lisäksi nuoruuden urheilutausta. Nykyisin Huttuset tanssivat salsaa ja talvisin he käyvät säännöllisesti avantouinnilla niin Pälkäneellä kuin Tampereellakin. Pallopelit ovat jääneet vähemmälle.

– Vuonna 1998 olin flunssassa viikon, muuten minulla ei ole ollut sairaspäiviä, Huttunen kuvaa onneaan terveyden kanssa.

Huttusella on suunnitelma jatkaa yrittäjänä vielä pitkään, joten jonain päivänä Aleksin LKV Oy juhlii 40- tai jopa 50-vuotista taivaltaan.

– En osaa olla toimettomana ja kyllä tämä sarka kuokitaan loppuun asti, hän vakuuttaa.

 

Pieni toimija antaa paremman palvelun

Kiinteistönvälityksessä on paljon suuria yrityksiä, joten pienen toimijan pärjääminen markkinoilla vuodesta toiseen vaikuttaa pieneltä ihmeeltä.

– Pieni vastuullinen toimija pystyy tarjoamaan palvelut useimmiten joustavammin, nopeammin ja tehokkaammin, Huttunen kertoo kilpailuvalteistaan ja lisää, että toimiva yhteistyöverkosto rahoittajien ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa on tärkeää.

Kääntöpuolena pienessä yrityksessä on se, ettei yrittäjällä ole juurikaan vapaa-aikaa. Tämä ei kuitenkaan Huttusta haittaa, hän on tottunut olemaan aina tavoitettavissa.

– Lomiakin on ehditty pitämään. Juhannuksena on pidetty aina viikon kuntoloma Vierumäellä ja syksyisin viikon tai kahden loma jossain matkoilla. Reissussa on helpompi irtautua arjesta, tosin lomillakin puhelin- ja sähköpostiviestit tulee tarkistettua päivittäin, Huttunen kertoo ja lisää, että tämä on ammatinvalintakysymys.

Työssään Huttusta kiehtoo myös se, että saa olla tekemisissä rakkaan harrastuksen, rakentamisen kanssa.

– Erityisen kiinnostunut olen vanhoista rakennuksista ja niiden kunnostamisesta, hän kertoo.

 

Sattuma toi Pälkäneelle

Markus Huttunen on kotoisin Tampereelta. Maaseudun rauhassa Pälkäneellä hän on asunut viimeiset 17 vuotta. Sitä ennen perhe asui Helsingissä 15 vuotta.

– Muutto tänne tuli ikään kuin vahingossa, kun nykyinen kotimme tuli minulle myytäväksi, Huttunen kertoo muuton taustoista.

Myöhemmin on selvinnyt, että sukujuuriakin löytyy Pälkäneeltä. Äidin äidin isä on syntynyt vuonna 1855 Puutikkalassa.

Huttuset ovat viihtyneet Pälkäneellä. Yrityksen toimipiste on kuitenkin Tampereella Kalevassa, Huttusen lapsuuden maisemissa.

 

Kannustusta yrittäjyyteen

Pitkän uran tehneeltä yrittäjältä tekee mieli kysyä neuvoja jaettavaksi nuoremmille. Huttusen ei tarvitse kauaa miettiä vastaustaan.

– Kannustan yrittäjyyteen, itsensä työllistäminen on palkitsevaa. Tässä työelämän murroksessakin ahkeruus ja rohkeus palkitaan. Eväiksi tarvitaan uskoa omaan tekemiseen, sisäistä motivaatiota ja realistisia tavoitteita, Huttunen summaa.

– Epävarmuuden sietokykyä kyllä vaaditaan, ilman sitä ei kannata aloittaa, hän painottaa.

Juhlavuoden kunniaksi on jo kilistelty laseja perhepiirissä. Muutoin Aleksin LKV Oy:n juhlavuotta on vietetty työn merkeissä.

Asiakkaitaan Huttunen haluaa kiittää luottamuksesta.

– Olen etuoikeutettu, kun olen saanut työni kautta tutustua niin moniin upeisiin ihmisiin Sydän-Hämeessä ja muuallakin Pirkanmaalla, hän kiittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?