Lamppuhelmitekniikka: Jaana Hokkanen haluaa luoda kaunista ja ”jotakin pysyvää”

Voimaa ja iloa värien valtakunnasta

Jaana Hokkanen koristelee juuri tekemäänsä lasihelmeä mustilla kuvioilla.

Jaana Hokkanen koristelee juuri tekemäänsä lasihelmeä mustilla kuvioilla.

Epaalan pelloilla seisovaan punaiseen tupaan astuva ei arvaa, millaiseen värien ilotulitukseen pian pääsee. Jaana Hokkasen työtilan pöydät ovat täynnä hehkuvissa väreissä leimuavia lasitöitä. Pöydillä lepää lasikoruja pinkin, violetin, turkoosin, vihreän, keltaisen ja oranssin sävyissä. Vielä koruiksi valmistumistaan odottavat yksittäiset helmet lepäilevät karkinvärisinä säilytysrasioissaan ja kirkastavat harmaimmankin syyspäivän.

– Minä olen vähän tällainen väreihin hassahtanut. Vaikka yrittäisin tehdä jotakin hillitympää, huomaan aina, että lopputulos suorastaan pursuaa värejä. Minulla tosin tuntuu olevan silmää värien yhdistelyyn, sillä näen helposti, mitkä värit ja sävyt toimivat hyvin toistensa kanssa. Värit antavat niin paljon iloa ja energiaa ja vaikuttavat todistetusti mielenterveyteenkin, että mielelläni toimin eräänlaisena värilähettiläänä, lasitöitä lamppuhelmitekniikalla tekevä pälkäneläinen naurahtaa.

Hokkanen tekee lasitöitään mummunsa vanhassa kodissa Epaalassa. Helmien teossa tarvittava poltin, kaasupullo ja happikonsentraattori istuvat yllättävän hyvin vanhan ajan henkeä huokuvaan tupaan.

– Suojalasit ovat tässä työssä aivan ehdottomat. Kaulakin on hyvä suojata, sillä sulava lasi saattaa polttaa ikävästi, jos se sattuu räjähtämään, lamppuhelmitekniikkaa Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opiskeleva Hokkanen tietää.

 

Lasi sulaa helmeksi hitsauspuikon ympärille.

Lasi sulaa helmeksi hitsauspuikon ympärille.

Lasi sulaa helmeksi hitsauspuikon ympärille.

Lasi sulaa helmeksi hitsauspuikon ympärille.

Haastava ja vaikea tekniikka

Lamppuhelmitekniikka on jo pitkään käytössä ollut tekniikka, jossa käytettiin alun perin öljylamppuja. Nykyisin lasihelmet valmistetaan tarkoitusta varten suunnitellun polttimen avulla. Lasitangot sulatetaan helmiksi kaasuliekin ja hapen avulla korkeassa lämpötilassa, ja valmiit helmet jäähdytetään hitaasti uunissa. Jäähdyttämisen avulla lasista poistuu jännite, joten se pysyy paremmin ehjänä eikä hajoa niin herkästi vaikkapa lattialle tippuessaan.

– Jäähdyttäminen uunissa on vähän harhaanjohtava termi, sillä noin vuorokauden mittainen jäähdyttäminen tapahtuu 500 asteen lämpötilassa. Helmiksi polttamiseen verrattuna se on kuitenkin jäähdyttämistä, sillä lasi sulatetaan helmeksi 1500-asteisen liekin avulla, Hokkanen vertaa.

Kudonnan artesaanin ja parturi-kampaajan tutkinnot aiemmin suorittanut Hokkanen tutustui lamppuhelmitekniikkaan kesäkursseilla pari vuotta sitten. Homma tuntui niin vaikealta ja haastavalta, että se koukutti heti.

– Olen tehnyt lasitöitä tiffany- ja lyijykiskotekniikoilla jo 25 vuotta, mutta silti minulla riittää haasteita tämän tekniikan kanssa. Lamppuhelmiä tehdessä pitää keskittyä ihan koko ajan, ja työ voi siltikin mennä pieleen. Helmet syntyvät tässä ja nyt tekijänsä silmien edessä, hötkyilyyn ei ole yhtään varaa, Hokkanen miettii.

Lasihelmi valmistetaan sulavasta lasista hitsauspuikon ympärille. Hitsauspuikko käsitellään eristeaineella, jotta lasi ei tartu siihen kiinni. Mahdolliset koristeet sulatetaan samalla tekniikalla jo olemassa olevan helmen pintaan. Yhdisteltävien lasimateriaalien pitää olla yhteensopivia, ja esimerkiksi niiden lämpölaajenemiskerrointen tulisi olla samankaltaiset.

– Muuten käy niin, että lasi räjähtää. Opiskelu antaa eväitä juuri tämänkaltaisiin tilanteisiin. Kun työskentelee yksin, täytyy todella tietää, mitä tekee. Ja niinhän se on, että lasihelmiä oppii tekemään vain tekemällä, toistojen avulla, Hokkanen pohtii.

 

Jaana Hokkanen tilaa lasitöidensä materiaalina käyttämänsä lasipuikot yleensä nettikaupan kautta Englannista.

Jaana Hokkanen tilaa lasitöidensä materiaalina käyttämänsä lasipuikot yleensä nettikaupan kautta Englannista.

Liiketila kotitaloon?

Lasitöissä Hokkasta kiehtoo etenkin niiden pysyvyys. Vuosikaudet parturi-kampaajana työskennellyt Hokkanen myöntää nyt, että jonkin pysyvän luominen tuntuu todella upealta.

– Kampaajan pieteetilläkin tekemä työ häviää viimeistään kuukaudessa. Tätä taustaa vasten osaan arvostaa pysyvyyttä nyt eri tavalla, parturi-kampaajan työt pari vuotta sitten lopettanut Hokkanen sanoo.

Jaana Hokkasen 2,5-vuotiset opinnot Ikaalisissa alkavat olla loppusuoralla. Lopputyön on oltava valmis jouluun mennessä. Sen jälkeen alkaa puolen vuoden työssäoppimisjakso Nuutajärven lasikylässä. Hokkanen suorittaa harjoittelun opettajansa Lea Swantzin johdolla.

Valmistumisenjälkeistä aikaa Hokkanen ei ole toistaiseksi miettinyt tai suunnitellut ensi kesää pidemmälle. Hän kertoo oppineensa luottamaan siihen, että elämä kantaa.

– Toki on aika selvää, että tältä alalta työllistyy lähinnä yrittäjyyden kautta. Minullakin on jo oma toiminimeni, Nanouchka, jonka alla myyn lasikoruja ja -tuotteitani.

Hokkanen asuu nykyisin Onkkaalassa, ja kotitalon keskeinen sijainti mahdollistaa ensi kesänä yhden unelman toteuttamisen.

– Kotitalossani on isohko lasiveranta, ja olen suunnitellut, että pystytän verannalle kesällä pienen myymälän, jossa myyn töitäni, Hokkanen paljastaa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?