Kyläkoulu, rikkaus vai rasite

Kunnanvaltuusto on tekemässä vakavaa päätöstä kahden kyläkoulun kohtalosta. Me Kangasalan kyläyhdistykset edustamme kyliemme asukkaita mutta näemme samalla, kuinka merkittävä positiivinen vaikutus koulujen toiminnan jatkumisella on koko kunnan maineelle.

Koko suomalainen yhteiskunta tarvitsee positiivisia signaaleja. Keskittämisen ja lakkauttamisen tie on loputon ja merkitsee luovuttamista. Huonosti perusteltu julkisen palvelun supistaminen aiheuttaa kaikissa kuntalaisissa mielialan laskua ja passivoitumista.

Lakkautusten perusteena esitetyt kustannukset ovat tarkoitushakuisesti laaditut. Varsinkaan rakennusten arvioidut korjauskulut eivät perustu todelliseen tarpeeseen.

Raikun ja Kautialan koulut eivät tarvitse välittömiä mittavia korjauksia. Sen sijaan kaikkien oppilaiden siirtäminen autokuljetuksiin on kallis ja epäekologinen ratkaisu. Se passivoi nyt omatoimisesti liikkuvia lapsia. On vastuutonta puhua satojen tuhansien eurojen säästöistä lakkauttamalla nämä koulut.

Raikussa, Kautialassa sekä niitä ympäröivissä kylissä on vahvaa tahtoa säilyttää koulut toiminnassa.

Kun kuntalaiset osoittavat omatoimisuutta yhteisten asioiden hoidossa, on siihen aina suhtauduttava vakavasti. Raikussa on perustettu kannatusyhdistys, jonka tavoitteena on kyläkoulun erikoistuminen yrittäjyyden ja ympäristökasvatuksen suuntaan.

Kangasalla on tilaa ja tarve erikoistuneelle koululle. Sille on haettavissa myös ulkopuolista rahoitusta. Tämä kortti on katsottava, koska onnistumisen mahdollisuudet ovat olemassa. Erikoistuneen koulun menestystarinasta on esimerkkinä Hämeenkyrön Mahnalan ympäristökoulu. Koulun toimintaan voi tutustua verkkosivuilla.

Raikku ja Kautiala ovat taajamia, joiden kasvumahdollisuudet ovat hyvät. Kylissä investoidaan vesihankkeisiin sekä yksityisin että julkisin varoin. Kautialassa on suunnitteilla myös valokuituverkko ja kyläkaava. Nämä investoinnit on suunniteltu suuremmille asukasmäärille. Ei ole hyväksyttävää, että lopettamalla kouluja pyritään taannuttamaan elinvoimaisia kyliä.

Vaadimme, että hyväkuntoiset rakennukset on pidettävä tarkoitustaan vastaavassa käytössä, jota on koulutoiminta ja sen lisäksi käyttö eri yhteisöjen kokoontumistilana.

Vielä ei tiedetä, mikä on maahanmuuton vaikutus oppilasmääriin. Ei ole kenenkään edun mukaista, jos Huutijärven koulu osoittautuukin laajennuksen jälkeen liian pieneksi. Onko Herttualan asuinalueen laajeneminen huomioitu, aiotaanko sinne rakentaa uusi kallis koulu?

Kysymyksiä: Mikä ajaa virkamiehiä epätoivoa kuvastavaan ratkaisuun? Ovatko lapset vain pakollinen menokohde, joka pyritään hoitamaan minimikuluilla etuja ja haittoja punnitsematta?

Koulu on kuin lapsi, joka heitetään ylilaidan, kun pelätään veneen uppoavan.

Kangasalla on varaa pitää Raikun ja Kautialan koulut. Niiden lopettamisesta ei ole apua talousongelmiin vaan seurauksena on todennäköisesti lisääntyneet kustannukset koulutoimessa sekä korjaamattomia inhimillisiä vaurioita.

Uskomme, että valtuutetuilla on virkamiehiä parempi kyky nähdä kunnan ja ihmisen kokonaisetu. Siksi odotamme valtuustolta päätöstä, joka vastoin peruuttamatonta lakkautusta antaa tarvittavan jatkoajan katsoa kehityssuunnitelmat sekä oppilasmäärän kehittymisen.

 

Havisevan kyläyhdistys ry

Iharinkosken kyläyhdistys ry

Kuohenmaan kyläyhdistys ry

Lahdenkulman kyläyhdistys ry

Lihasulan ja Palon kyläyhdistys ry

Majaalahden kyläyhdistys ry

Raikun seudun kyläyhdistys ry

Raudanmaan kyläyhdistys ry

Tiihalan kylätoimikunta

Vilpeilän Valpas ry

Pirkan Kylät ry

Yksi kommentti

 1. Marjaana

  Kyläkoulu, rikkaus vai rasite !

  Minun mielestäni kyläkoulut ovat, todella suloisia ja pikkuisia, ihania ! Varmaan kaikki siellä toisensa tuntee yms…välittäviä, turvallisia yms…. kylille tärkeitä asioita ! Me vanhemmat olemme / olimme ihan todella tyytyväisiä tämmöiseen ” lintukotoon” aina. Oma lapsemme käynyt 6 lk. Menestyksekkäästi hyvin arvosanoin.
  Kunne lapsemme pääsi 300 oppilaan kouluun yläasteelle, todella piristyi ja innostui vieläkin enemmän koulunkäynnistä, ihan kuin uudesti aukesi maailma. Oli kavereita paljon ja vara valita semmoinen porukka jossa viihtyy. Menestyksekkäästi tämäkin 3 v. meni.
  Nyt lukio n. 800 oppilaan koulu ja kivaa on….
  Nuoren oma kommentti kouluista nykyään: Mielestäni tarvitsisi lailla kieltää alle 200 oppilaan koulut.
  Haluan vain tällä kertoa, että kysykää lapsiltanne mielipide, älkää olettako aina ! Se pikkuinen koulu ei sovi kaikille, siellä tarvitsee sopeutua aina johonkin malliin tai muottiin !
  Eli tässä en ajattele edes säästöjä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?