Lietekuljetuksista vielä

Pekka Salmi (SHL 28.10.) on lietekuljetuksen osalta siltä osin oikeassa, että jätteenkuljetustavat ovat järjestämistavasta riippumatta samanarvoisia. Vielä edellisessä kirjoituksessaan ja erityisesti jätehuoltojaostossa asiaa päätettäessä Salmella näyttää olleen virheellinen käsitys.

Valitettavasti faktatiedot, jätelain vaatimukset tai kuntien perustellut hakemukset eivät ratkaisseet asiaa. Kiinteistönhaltijan sopimusperusteinen järjestelmä äänestettiin keväällä 2013 kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n järjestämistavaksi Tampereen nykyisen toimintamallin vaikutuksesta. Asia on hyvin esitetty ilmestyneessä Jätehuoltojaosto kyykyttää kuntia -mielipidekirjoituksessa (SHL 28.10).

Tampereen valtakoalitio käveli alueellisessa luottamuselimessä kuntien ylitse. Jaoston seitsemästä tamperelaisjäsenestä äänestin ainoana nykyjärjestelmän puolesta. Asia ratkesi äänin 5–7. Käytännössä Tampereen toimintamalli jyräsi kaikki ne kunnat, yrittäjät, luottamushenkilöt ja asukkaat, joita asia koskee.

Päätösten taso on mahdollisesti luettavissa myös Salmen väitteistä, että asianosaiset kunnat, yrittäjät, luottamushenkilöt ja asukkaat eivät ymmärrä asioita, unohtavat faktat ja hyväksyvät harmaan talouden. Lisäsin jätehuoltojaoston pöytäkirjaan oman käsitykseni epämääräisten huhujen sekä tarkoituksenhakuisen tulkinnan käyttämisestä päätöksenteossa. Hyvän hallinnon periaatteet edellyttävät, että päätökset perustuvat tosiasiatietoihin, eivät huhuihin tai oletuksiin.

Pirkanmaan kuntien yhteistyötä ajatellen Tampereella ei ole enää varaa nykymenoon.

 

Aarne Raevaara

Tampereen seudun alueellisen jätehuoltojaoston jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?