Muovitehdas avasi ovensa

Sami Seppälä Rautajärveltä tekee ilmanottokoteloa turbiiniin, joka tulee jauhamaan sähköä jossain päin maailmaa.
Sami Seppälä Rautajärveltä tekee ilmanottokoteloa turbiiniin, joka tulee jauhamaan sähköä jossain päin maailmaa.

Rautajärveläinen Sami Seppälä levittää puolikkaan asuntovaunun kokoisen kuoren pintaan lasikuitumattoa ja telaa päälle hartsia. Lujitemuovikappaleesta tulee sentin vahvuinen, kun se kierretään viiteen kertaan ja jokaisella kierroksella pintaan liimataan muutama lasikuitukerros. Syntyvä tuote on kestävä, mutta silti kevyt.

– Tarvittaessa rakennetta vahvistetaan laittamalla väliin huokoisempaa materiaalia. Kun väliin jää ilmaa, syntyy kestävä sandwich-rakenne. Sitä käytetään myös äänen- ja lämmöneristeenä, Arteknon lujitemuovitehtaan tuotepäällikkö Tommi Nelimarkka esittelee.

Lujitemuovituotteiden valmistus etenee nurinkurisessa järjestyksessä: ensimmäisenä muotin pohjalle ruiskutetaan valmiin tuotteen ulkopintaan jäävä väri. Sen päälle aletaan telata kerroksia.

Markku Mattilan valmistama kaasuturbiinin ilmanottokotelo on hyvä esimerkki siitä, millaisissa kohteissa tarvitaan luopioislaista osaamista. Vaikka turbiinin ruotsalaisvalmistaja myy miljoonalaitteitaan pitkin maailmaa, niitä menee kaupaksi sen verran pieniä määriä, ettei ilmanottokoteloa kannata valmistaa kovin kaukana. Artekno on löytänyt raon, jossa se on halpatuotantoa kilpailukykyisempi.

– Suuret kappaleet, pienet sarjat ja tuotteet, joissa on vaikeusastetta, tuotantopäällikkö Jussi Virtanen määrittelee Artknon vahvuudet.

 

Vaativia erikoistuotteita

Tuotepäällikkö Tommi Nelimarkka esittelee valmistumassa olevaa hallinosturin suojakoteloa.
Tuotepäällikkö Tommi Nelimarkka esittelee valmistumassa olevaa hallinosturin suojakoteloa.

Aikanaan Artekno tunnettiin veneistään. Nykyisin niitä tehdään kaukomailla niin edulliseen hintaan, ettei suomalaisella hintatasolla enää pysty kilpailemaan.

Arteknon lujitemuovitehtaalla syntyy vaativia erikoistuotteita. Kaasuturbiinin ilmanottokoteloiden lisäksi tekeillä on esimerkiksi paloauton vesisäiliöitä, trukin konepeittoja, poravaunujen ja peräkärryjen katteita sekä linja-auton kojetauluja ja muita osia. Ja tietenkin klassikkotuotteita, tyylihuonekaluja, joista tunnetuin on pallotuoli.

Erät ovat niin pieniä, että vilkkaanakin vuonna tehtaalta valmistuu vain joitain satoja tuotteita. Ilmanottokoteloita tehdään pari, kolme kuukaudessa. Jos pallotuolit käyvät hyvin kaupaksi, niitä saatetaan valmistaa pari sataa vuodessa.

Aikanaan Arteknolla oli myös oma malliveistämö, mutta nykyisin 3D-mallit toimitetaan alihankkijoille. Ne tekevät näköiskappaleen, jonka avulla päästään valmistamaan muotti varsinaista tuotantoa varten.

 

Solumuovia valetaan

Lujitemuovitehdas alkaa olla harvinaisuus Suomessa, sillä sen tuotanto on pitkälti käsityötä. Harvinaiseksi on käynyt myös teollinen tuotanto, jota Luopioisissa edustaa EPS- ja EPP-tuotteiden valmistus.

Lujitemuovitehtaalla leijuu hartsien vuoksi kemikaalin katku, mutta solumuovitehtaalla vastaan lehahtaa lämmin vesihöyry. Sitä sihahtelee muoteista, joissa muovikuulista valetaan erilaisia solumuovituotteita.

Perinteinen EPS kulkee kansan suussa styroxina. ”Musta styrox” EPP on uudempi ja vahvempi materiaali. Siitä tehdään muun muassa ruuan kylmänä tai lämpimänä pitäviä laatikoita ammattikäyttöön.

Arteknon solumuovituotanto on pääosin alihankintaa. Tehtaan puoleen käännytään esimerkiksi silloin, kun kuljetuslaatikkoon tarvitaan suojausta.

Arteknon omia tuotteita ovat muun muassa EPS:stä valmistetut kylmälaukut sekä EPP-muovista valmistetut salibandykaukalon laidat ja ruuan kypsyttämisessä käytettävät aromipesät.

 

Kuljetus ja varastointi

Valmistuspäällikkö Antti Kopola esittelee Muovikadun vieraille, miten EPS-tuotteet syntyvät.
Valmistuspäällikkö Antti Kopola esittelee Muovikadun vieraille, miten EPS-tuotteet syntyvät.

Arteknon lujitemuovitehdas palvelee suurelta osin ulkomaisia asiakkaita, mutta solumuovitehtaan tuotanto päätyy pääasiassa Suomeen. Tuotteet ovat kevyitä, mutta tilaa vieviä, ja siksi niiden kuljettaminen ja varastoiminen on kallista.

Muovi kulkee ja säilyy edullisemmassa muodossa, kun se on pieninä, tiiviinä rakeina. Ne pullistuvat kuuman vesihöyryn vaikutuksesta, kun EPS- ja EPP-tuotteet valetaan muotteihinsa.

Pienet muovikuulat paistuvat kuumuudessa kiinni toisiinsa. Heti perään kappale jäähdytetään, jotta se pitää muotonsa. Osa tuotteista päätyy lopuksi uuniin.

– Kun EPP-tuotteita pidetään 4–8 tuntia saunalämmössä, pavut hitsautuvat entistä lujemmin kiinni. Ulkopinta muuttuu sileäksi ja kiiltäväksi, valmistuspäällikkö Antti Kopola esittelee.

EPS- ja EPP-tuotteet valetaan samanlaisella menetelmällä. EPP on kuitenkin kovempaa tavaraa, ja siksi myös koneiden oltava järeämpiä ja kestävämpiä.

 

 

Muovikatu keräsi alan väkeä

Artekno esitteli tuotantoaan keskiviikkona Muovikatu avoinna -päivässä. Toista kertaa järjestettyyn tapahtumaan oli kutsuttu nykyisiä ja mahdollisesti tulevia asiakkaita ja kumppaneita. Päivän aikana suunnittelijat näkivät, mihin materiaalit venyvät ja sopivat. Kauppiaat pääsivät seuraamaan vierestä, miten heidän myymänsä tuotteet syntyvät.

Tällä kertaa keskityttiin etenkin Luopioisten solu- ja lujitemuovituotantoon. Osa vieraili myös Kangasalan tehtailla, jossa tehdään polyuretaanista, elastomeeristä ja PDCPD:stä istuinten pehmusteita, huonekalujen ja ajoneuvojen osia, vapaa-ajan tuotteita, urheiluvälineitä sekä erilaisten laitteiden koteloita ja komponentteja.