Yllätys: Jokavuotinen koirankakkakeskustelu käytiin syksyisessä valtuustokokouksessa

Koirat säästyivät verotukselta

– Kukaan ei ole puhunut yhtään mitään ja ainakin miljoona on jo mennyt, tuumasi Jarkko Pihkala (kok.) puheenvuoronsa aluksi valtuuston päästyä kokouksessaan 11. pykälään.

Sen jälkeen käynnistyikin illan vilkkain keskustelu, kun Pihkala uusi kunnanhallituksessa tekemänsä esityksen koiraveron perimisestä Pälkäneellä.

Jarkko Pihkala herätteli keskustelua valtuustossa muistuttelemalla velvollisuuksista pitää kissa kiinni ja koirankakat pois paikoista, joihin ne eivät kuulu.

Jarkko Pihkala herätteli keskustelua valtuustossa muistuttelemalla velvollisuuksista pitää kissa kiinni ja koirankakat pois paikoista, joihin ne eivät kuulu.

Hän viittasi ehdotuksessaan aiempaan pykälään, jossa valtuusto myönsi 170 000 euron lisämäärärahan tälle vuodelle Luopioisten ala-asteen remonttia varten.

– Melkein ensimmäisenä uusitulle leikkialueelle vietiinkin koirat, koska aidatulla alueella niiden on mukava leikkiä kun eivät pääse karkuun. On kallista uusia hiekkoja leikkikentän hiekkalaatikkoon, ja koska koirat eivät osaa lukea, kyltti ei auta, Pihkala pohti.

Tero Ahlqvist (ps.) piti esitystä syrjivänä ja muistutti koiraveron olevan käytössä vain harvassa kunnassa. Risto Lindholm (sd.) kuitenkin kannatti ehdotusta, ja Perttu Pohjanperä (vas.) toivoi kunnan lisäävän valistusta koiranomistajille. Valistusta saivat myös valtuutetut, kun kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä (kok.) esitteli, millaisia toimia verolippuineen ja rekisterien ylläpitoineen koiraveron periminen kunnalta vaatisi.

Sosialidemokraattien Timo Ailiota hymyilytti, että koirankakkakeskustelua käydään kerrankin kevään sijaan syksyllä.

– Mutta onhan siitä helppo puhua, kun kaikki ymmärtävät mistä on kyse. Ensi kerralla voitaisiin miettiä vaikka kissaveroa, mutta en esitä sitä ainakaan tässä vaiheessa – enkä kannata koiraveroa, hän heitti.

Pihkala vastasi olleensa valmis esittämään myös kissaveroa, mutta sellaista ei suomalaisessa lainsäädännössä tunneta.

Koiraveron tiimoilta päädyttiin lopulta suorittamaan valtuustoillan ainoa äänestys. Päätös siitä, että Pälkäneen kuntaan ei määrätä koiraveroa, syntyi äänin 20–6.

 

Verotus muutenkin ennallaan

Verotuksen osalta pysyttiin muutenkin hyväksi havaitulla linjalla. Kunnan tuloveroprosentti on ensi vuonnakin 21,00. Yleiseksi kiinteistöveroksi määrättiin 1,00 prosenttia – vakituisten asuinrakennusten 0,45 prosenttia ja muiden asuinrakennusten osalta 1,05 prosenttia. Hallituksen puheenjohtajan Eero Laesterän mukaan rakentamattomien rakennuspaikkojen verotuksesta on keskusteltu ja asia saattaa tulla valmisteltavaksi ensi vuonna.

Verojen korotukselle ei nähty tarvetta, koska kunnan talous näyttää tällä haavaa varsin hyvältä. Vaikka kunnan tulot tänä vuonna ovat jäämässä noin 950 000 euroa arvioitua pienemmiksi, ovat menot jäämässä talousarvioon kirjatusta vielä enemmän. Syksyn tietojen perusteella arvioidaan, että 1,5 miljoonan euron menoalituksesta runsas 600 000 euroa kertyisi kunnan omasta toiminnasta ja loput vajaa 900 000 euroa sosiaali- ja terveyspalveluiden tilauksesta. Jälkimmäisestä summasta erikoissairaanhoito toisi suurimman, noin 370 000 euron säästön.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä teki selkoa koiraveroon liittyvistä asioista.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä teki selkoa koiraveroon liittyvistä asioista.

Valtuuston tiedoksi merkitsemän tilannekatsauksen mukaan kuluvan vuoden tilikauden tuloksen uumoillaan jäävän 550 000 euroa ylijäämäiseksi.

 

Lisärahaa neljään paikkaan

Ennen verokeskustelua valtuusto myönsi keskiviikkoisessa kokouksessaan lisämäärärahaa neljään kohteeseen tälle vuodelle. Luopioisten ala-asteen 170 000 euron remonttirahan lisäksi rahaa osoitettiin senioritalon tontin ostoon, maanhankintaan Lahdentien varresta ja siivoojan palkkaamiseen. Aitoon päiväkotiin ja Luopioisten päiväkeskukseen tarvittavan siivoojan palkkaamiseen valtuusto osoitti 10 000 euroa.

Tiililä-nimisen tilan hankintaan valtuusto myönsi 300 000 euron lisämäärärahan. Samalla rukattiin noin 15-hehtaarisen alueen maankäyttösopimusta. Valtuuston puheenjohtajan Petri Urkon (kesk) mukaan varsinainen asia on tullut käsitellyksi jo aikaisemmin, mutta määrärahapäätös oli tuolloin jäänyt vaillinaiseksi.

Senioritalo, jossa kunta on lupautunut olemaan mukana tonttihankinnan ja kaavoituksen kautta, saattaa edetä hyvinkin vauhdikkaasti. Nyt valtuusto myönsi 115 000 euron määrärahan Pälkäneenkujalla sijaitsevan 3400-neliöisen tontin ostamiseen. Hankintaan päädyttiin, koska aiempi senioritalolle kaavailtu sijoituspaikka kunnanviraston ja kirjaston vieressä nähtiin tarkemmassa tarkastelussa liian pieneksi, mutta tarpeelliseksi arvioidulle hankkeelle haluttiin löytää paikka Onkkaalasta läheltä palveluja.

Projektia on viemässä eteenpäin konsultiksi valittu Rajalimes Oy, jonka arvioissa rakennustöihin voitaisiin päästä jo ennen vuotta 2017.

Kommentit (2)

 1. Nimetön

  Asialinjalla Pihkala on esittäessään koiraveroa.
  Kaikki kulkuväylät kunnassa keväisin koiranpaskoissa ja teiden penkat keltaisina koirien kusista, mutta eipä näy koiranomistajia siivoamassa koiriensa jätöksiä. Laesterälle tiedoksi, että on sitä ennenkin ihan sujuvasti Pälkäneen kunnassa peritty koiraveroa, että turha ruikuttaa.

 2. Nimetön

  Pihkala vois seuraavan kerran kun miettii koirien verotusta, – joka on muuten eräänlainen rangaistusvero, ottaa huomioon minkälaisten asuinalueiden koiranpaskat ovat kunnalle riesaksi. Kunnassa on nääs paljon sellaisia alueita, missä ei ole pätkääkään kunnan ylläpitämää jalkakäytävää tai mitään muutakaan infraa. Näillä alueilla asuu suuri osa kuntalaisista koirineen.
  Miksi Pihkala haluaisi rangaista näitä ihmisiä, jotka eivät koskaan saisi veroina maksettua hyötyä takaisin, ja joiden koirat eivät ikinään käy kylillä. Taajamien paskojat saisivat ( ehkä) veron vastineeksi paskojen siivouksen kunnan toimesta, jolloin muodostuisi oikein lupa paskoo kun kerta on maksettukin. Vaikka vero olisi tullutkin, niin en ikipäivänä usko, että se raha olis käytetty millään tavalla ” koirien hyväksi”.
  Jos verotuksella haluttaisiin oikeasti saada paskat pois kulkuväyliltä, vero tulee kerätä niiltä, joiden koirat on pakotettuja paskomaan kylille ja kulkuväylille. Ainoastaan taajamiin kakkavero kuuluisi, jos sinnekään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?