Jätteiden kierrätys: Pirkanmaan Jätehuolto opettaa alakoululaisille roskien lajittelua satunäytelmän kautta

Tämä tarina on tosi!

Katsojat pääsivät mukaan näytelmään auttamaan Hälläväliä-heppua (vasemmalla) ja Rosmariini-rottaa jätteiden lajittelussa. Kerttu Huhtala sai kerätä kasasta biojätteet.

Katsojat pääsivät mukaan näytelmään auttamaan Hälläväliä-heppua (vasemmalla) ja Rosmariini-rottaa jätteiden lajittelussa. Kerttu Huhtala sai kerätä kasasta biojätteet.

Mitä tapahtuu, kun Hälläväliä-heppu muuttaa professori Kompostiinin ankaksi? Ja mitä taikakone nimeltä Lohivoima XX3001 tekee roskille, joita syötetään sen luukkuihin?

Se selviää satunäytelmästä Professori Kompostiinin taikakone – uutta voimaa, joka kiertää Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kustantamana yhtiön toimialueen kouluissa.

Ykkös- ja kakkosluokkalaiset tutustuivat Kompostiiniin ja tämän ystävään Rosmariini-rottaan viime viikolla Kostian koululla.

 

Kompostiini kierrättää tunteella

Rosmariini-rotta osaa herättää pienten kuulijoiden mielenkiinnon.

Rosmariini-rotta osaa herättää pienten kuulijoiden mielenkiinnon.

Kahden naisen kiertävä teatteriseurue on tärkeällä asialla, sillä se opettaa jätteiden lajittelua ja kierrätystä sadun keinoin. Tiedon lisäksi lapsille on tarjolla kelpo teatterielämys, sillä kekseliäät ja tunteisiin vetoavat Professori Kompostiini -tarinat ovat ammattinäyttelijöiden toteuttamia.

– Kierrätyskasvatuksen ohella tarjoamme kouluille ilmaista kulttuuripalvelua. Siitä monet ovat olleet iloisia, sillä kulttuuriin käytettävät rahat ovat monilta kouluilta vähissä, kertoivat tarinan käsikirjoittajat ja näyttelijät Lotta Mikkonen ja Anne Hyvärinen.

Professori Komopostiinin taikakone – uutta voimaa on jo toinen kaksikon tuottama jätteidenkäsittelyaiheinen näytelmä.

– Ensimmäinen Kompostiini-tarina oli kiertänyt jo niin monta koulua, että piti keksiä jotain uutta, Lotta Mikkonen

Professori Kompostiinin taikakone on vakuuttavan näköinen roskankäsittelijä.

Professori Kompostiinin taikakone on vakuuttavan näköinen roskankäsittelijä.

kertoo.

Uudessa versiossa esitellään uusi ja entistä tehokkaampi taikakone, joka osaa tehdä vaikkapa biojätteestä kukkia ja paperijätteestä sarjakuvalehtiä. Sekajätteen taikakone jauhaa tuossa tuokiossa sähköksi, kuten Pirkanmaalla tapahtuu ensi vuoden alusta alkaen oikeassakin elämässä, kun Tammervoiman uusi hyötyvoimala tulee käyttöön.

Mutta sitten käykin hassusti, kun koneen kehittäjä professori Kompostiini joutuu pelkkiä roskia rakastavan Hälläväliä-hepun uhriksi ja kierrätystietoinen luonnonystävä Rosmariini-rotta jää yksin.

Onneksi tulee onnellinen loppuratkaisu, kun kekseliäs rotta hoksaa, mikä tekee Hälläväliä-hepun niin ilkeäksi. Ehkä sen omasta elämästä puuttuukin jotain tärkeää…

Loppujen lopuksi on aika monessa mielessä helppo yhtyä Rosmariini-rotan hihkaisuun: Tämä tarina on tosi!

 

Lajittelu on tuttua ekaluokkalaisille

Kierrätystietoinen joukkue: Kostian koulun ekaluokkalaiset Ari-Pekka Matikainen Taimi Raivio ja Anni Haimi, opettaja Sirpa-Liisa Suova-Huuhka ja Rosmariini-rotta.

Kierrätystietoinen joukkue: Kostian koulun ekaluokkalaiset Ari-Pekka Matikainen Taimi Raivio ja Anni Haimi, opettaja Sirpa-Liisa Suova-Huuhka ja Rosmariini-rotta.

Ensiluokkalaisilla Ari-Pekka Matikaisella, Taimi Raiviolla ja Anni Haimilla on näytelmän jälkeen valmis vastaus kysymykseen, miksi jätteet pitää käsitellä oikealla tavalla: että luonto pysyy siistinä eikä pääse kasvamaan hirveitä jätekasoja!

Koulussa kierrätys tulee päivittäin tutuksi ainakin ruokalassa.

– Pitää lajitella eri astioihin voinappirasiat, paperit ja biojäte, Taimi Raivio luettelee.

Hän tietää myös, että kaikkea ei kannata heittää sekajätteeseen, koska monille roskille on olemassa parempiakin paikkoja, mihin päätyä.

– Ne voi viedä kierrätyskeskukseen, Taimi muistuttaa.

– Jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä kerrotaan oppilaille alaluokilta alkaen. Luokkakohtaisesti järjestetään paperinkeräys, mutta ainakin itse toivoisin koululle lisää jätteenkierrätysmahdollisuuksia. Erityisesti kartonkikeräys olisi tarpeen, opettaja Sirpa-Liisa Suova-Huuhka puolestaan pohtii.

Ja entä millainen oli näytelmän taiteellinen anti?

– Tosi kiva! Ari-Pekka, Taimi ja Anni ovat kaikki samaa mieltä.

– Varsinkin se jolla oli iso maha… se Hälläväliä-heppu. Se oli kaikkein hassuin, Anni tirskuu.

 

Hyötyvoimala nielee sekajätteen ja tuottaa sähköä

Professori Kompostiinilla ja Rosmariini-rotalla voisi olla tärkeää asiaa aikuisillekin, sillä jätteiden kierrättämisen vaatimukset tiukkenevat ensi vuoden alussa.

Muun muassa pakkausjätteiden tuottajavastuuasetus astuu käytäntöön vuoden 2016 alussa. Se tarkoittaa, että tuotteiden valmistajilla ja maahantuottajilla on velvollisuus kustantaa ja järjestää tuotteidensa pakkausten jätehuolto, kun ne poistetaan käytöstä.

Tammikuun 1. päivästä 2016 alkaen rajoitetaan myös biohajoavien ja muiden orgaanisten jätteiden sijoittamista tavanomaisen jätteen kaatopaikalle.

Tampereella otetaan käyttöön Tammervoiman hyötyvoimala, jossa tuotetaan nykyisin kaatopaikalle päätyvästä sekajätteestä sähköä ja lämpöä.

– Kunnan ja yksittäisten kuntalaisten ei tarvitse tehdä vuodenvaihteessa mitään mullistavaa uutta, sillä käytännössä orgaanisen jätteen kaatopaikkarajoitus hoidetaan niin, että se sekajäte, mikä aiemmin on sijoitettu kaatopaikoille, ohjataan vuoden alusta Tammervoiman hyötyvoimalaan, kertoo ympäristökouluttaja Päivi Koro Pirkanmaan jätehuollosta.

Voimalassa sekajätteistä tehdään lämpöä ja sähköä koteihin. Siellä on parhaillaan käynnissä koekäyttövaihe, ja vuoden alkuun mennessä se saadaan toimintavalmiiksi.

 

Lajittelu on jätehuollon kivijalka

Hyötyvoimalaan ohjataan vain materiaalihyötykäyttöön päätymättömät sekajätteet. Vaatekierrätykseen kelpaamattoman tekstiilijätteen saa edelleen laittaa sekajätteeksi, mutta metallia ja lasia ei kannata ohjata kuormittamaan Tammervoimaa.

Pirkanmaan Jätehuollolla on tekeillä esitys, että metallin- ja lasinkeräys olisi vuoden 2016 alusta alkaen maksutonta niille kiinteistöille, joilla on sekajäte- ja biojätekeräys. Esitys on tällä hetkellä valmisteluvaiheessa.

– Päätöksen jälkeen isännöitsijöitä ja asukkaita tiedotetaan tarkemmilla toimintaohjeilla, Päivi Koro kertoo.

Pakkausjätteet, kuten lasi, metalli, kartonki ja muovi siirtyvät siis vuoden alussa tuottajien vastuulle. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy järjestelee parhaillaan tätä keräysverkostoa koko Suomeen. Tällä hetkellä ei ole vielä tietoa, minne tuottajien ekopisteet jatkossa sijoitetaan.

– Pirkanmaan Jätehuolto pyrkii hyvään yhteistyöhön tuottajien kanssa, jotta asukkaiden palvelutaso saadaan pidettyä yllä myös Pälkäneellä, Koro lupaa.

Biojätekeräys toimii jo Pälkäneen ja Luopioisten taajamissa, mutta haja-asutusalueen omakotitaloissa biojätteen omatoiminen kompostointi on edelleen ainoa vaihtoehto.

– Taajamissa sijaitsevat omakotitalot voivat tiedustella Pirkanmaan Jätehuollosta mahdollisuutta liittyä biojätekeräykseen. Tietoa saa soittamalla yhtiön asiakaspalveluun, Koro kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?